L'Origen_Rocanegra1

Arribo a Mas La Mosquera, on m’espera en Jordi Martí, que conjuntament amb la seva parella estan al capdavant d’aquesta aventura productiva. L’entorn és captivador, per la seva bellesa, pel soroll del seu silenci i per l’harmonia que respira la finca, que conjuntament amb la mirada clara d’en Jordi, em fan sentir que en aquest petit indret del món s’està gestant un projecte transformador. “Feia molt temps que volia tenir alguna cosa que fos meva i en la qual poder experimentar i posar en pràctica tot el que em balla pel cap”, m’explica en Jordi. Nascut a Sant Just Desvern i amb una trajectòria marcada pel món de les finances, fa un any que està engegant un projecte productiu molt innovador que li està permetent fer realitat alguns dels seus somnis.

L'Origen_Rocanegra2

Les arrels de la inquietud que mou en Jordi a caminar vers la producció d’aliments saludables es troba en la permacultura i en l’agricultura regenerativa. La permacultura és una visió holística de l’agricultura que posa al centre del seu argumentari l’ètica i el respecte, tant per les persones que produeixen i consumeixen, com per l’entorn on es generen els aliments. L’agricultura regenerativa, en consonància amb la permacultura, és la manera d’entendre els sistemes agraris com a organismes vius i connectats a tots els processos naturals i antròpics que tenen lloc a cadascun dels espais productius.

“Quan vaig conèixer el plantejament de les Polyface farm, de Joel Salatin, vaig saber que allò era el que volia fer” 

Aquesta és una de les deus de les quals en Jordi beu per alimentar les seves idees i així poder-les materialitzar en el projecte concret de Rocanegra. “Quan vaig conèixer el plantejament de les Polyface farm, de Joel Salatin, vaig saber que allò era el que volia fer”, comenta orgullós en Jordi. També m’explica com el documental Una granja para el futuro, li va fer veure que aquell era l’horitzó cap al qual volia caminar. I per poder engegar el camí, entre altres coses, en Jordi es va formar a l’Institut de Permacultura Montsant, a Arbolí, en el qual va començar a establir vincles amb el món de la pagesia i amb una manera renovada de produir aliments i de tenir cura de l’entorn.

L'Origen_Rocanegra3

Els pollastres de Rocanegra es caracteritzen per ser ecològics certificats pel CCPAE, per alimentar-se de pastura del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i per ser una raça autòctona catalana, la penedesenca de pota negra. El resultat d’aquests tres ingredients és un producte únic, tant per la seva qualitat nutritiva com organolèptica i gustativa. “Per a nosaltres aquests tres trets eren essencials per poder arrencar amb un projecte diferent de la resta. Estem fent un producte que només es pot trobar aquí”, argumenta en Jordi.

L'Origen_Rocanegra4

Li demano com és que crien raça penedesenca a la Garrotxa. La resposta és que volen la millor raça al millor lloc i criada de la millor manera possible. Per aconseguir-ho, la Garrotxa és el lloc ideal per a la granja de pollastres ecològics, sobretot per la qualitat i la fertilitat de la terra volcànica. “Pel nostre projecte necessitàvem una terra forta que ens donés prou vitalitat per començar tot el cicle productiu”, argumenta en Jordi. La finca de Mas La Mosquera compleix aquest requisit i permet que s’hagi pogut muntar un sistema de galliners mòbils que es van movent constantment tant per aprofitar la pastura disponible, com per distribuir les dejeccions per tota la finca, cosa que fa tancar el cercle de la matèria orgànica. “El sistema de pollastres amb pastura està totalment integrat amb l’entorn”, defensa en Jordi.

L'Origen_Rocanegra5

Un altre dels aspectes que caracteritza el pollastre de Rocanegra és la raça penedesenca, autòctona catalana i d’una qualitat gastronòmica excel·lent. És de les poques races que infiltra el greix de manera natural a la carn i que, a més, presenta un contingut elevat en àcids grassos insaturats, gràcies a la pastura i a la gran qualitat de clorofil·la que ingereixen els pollastres durant el període de cria. “Triga més en créixer i tot el procés és més costós. És per aquest motiu que el preu just és una mica més elevat que un altre pollastre ecològic”, m’explica en Jordi. Efectivament és una carn que presenta uns requeriments més exigents fins que arriba al consum final, fet que incrementa els costos de producció i, per tant, el preu de venda al públic.

Quan li demano a en Jordi que em digui com veu el futur, em respon que el que vol es demostrar que una granja basada en els principis de la permacultura és viable. “Sóc de números i la viabilitat econòmica del projecte és necessària, tot i que mai es poden descuidar els altres aspectes més socials i ambientals”, argumenta en Jordi. A Rocanegra volen consolidar la producció de pollastres ecològics per poder continuar el camí cap a la granja polifacètica que en Jordi desitja. Estan disposats a col·laborar amb centres de recerca o persones que vulguin estudiar i investigar els beneficis d’un model alternatiu de producció d’aliments, en aquests cas, pollastres ecològics.

L'Origen_Rocanegra7

A l’agost farà un any que van vendre el primer lot de pollastres i la valoració que fa en Jordi és bona. “Els clients repeteixen i cada vegada tenim més demanda”. Podreu trobar aquesta carn a diferents botigues i carnisseries de la Garrotxa i també de Girona, el Vallès, Barcelona i l’àrea metropolitana de Barcelona. I si sou dels que us agrada passejar-vos per les finques dels productors, organitzeu un grupet i acosteu-vos al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa a conèixer els galliners mòbils de Rocanegra, us encantaran!

Més informació: www.granjarocanegra.blogspot.com.es

L'Origen_Rocanegra8

Joel Salatin: el ramader llunàtic que corprèn

Joel Salatin és un ramader de Virginia, als Estats Units, que des de ben jove es dedica en cos i esperit a revolucionar els sistemes convencionals de producció d’aliments. Sota els principis de l’ètica, la mimesi amb la natura, la qualitat del sòl, la viabilitat de la granja i la transparència total, és un entusiasta de l’agricultura regenerativa a la seva Poliface Farm, que es podria traduir con la ‘granja de les múltiples cares’.

A banda de ser un pagès excel·lent també és un gran divulgador. La seva pàgina web és una font de saviesa: hi trobareu molts llibres que parlen del seu ideari i de la seva experiència pràctica, com per exemple Folks, this is not normal o Fields of Farmers. Joies literàries que mostren com una altra manera de produir aliments és possible.

Una de les fites de Rocanegra és esdevenir una Poliface Farm i posar en pràctica els arguments teòrics que defensa en Joel Salatin i cada vegada més persones al món. Un cant a l’esperança per treballar per un món més just, net i equilibrat. Som-hi!

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula