Originaris de l’Índia, els aloo tikki o pastissos de patata consisteixen bàsicament en una massa de patata barrejada amb herbes, verdura i espècies molt aromàtiques. Se solen fregir en vanaspati (oli vegetal), però jo en faig una versió una mica més saludable, ja que els passo per la planxa amb ghee.
Sense gluten, ou ni lactis, resulten ideals per a un dinar d’estiu informal o fins i tot per portar a la platja o d’excursió. A l’Índia normalment s’acompanyen amb chutney de tamarinde o altres salses com coriandre-menta. Jo he triat la salsa preferida de la nostra infància –el quètxup!– en versió casolana, que, a més de ser boníssima, conté tants antioxidants que deixarà de formar part de la llista de negra d’aliments pocs saludables.
Buscant reversionar receptes del món, moltes vegades em sorprenc com, amb algun petit canvi, molts plats que de per si ja són deliciosos es converteixen, a més, en més digestius, lleugers o fins i tot terapèutics.
Amb la patata, per exemple, la forma de cuinar-la pot ser determinant per potenciar una de les millors virtuts que té: el midó resistent; un dels aliments preferits dels bacteris beneficiosos intestinals. Amb un simple truc de cuina, la patata es converteix en més sana i lleugera i actua com a prebiòtic; increïble però cert!
No m’estendré sobre els beneficis de la patata, que són molts i que teniu recollits al tercer número de la versió en paper de la revista. Amb aquests pastissets tindreu l’èxit garantit, ja que, a més de lleugers, són molt aromàtics per la combinació de les espècies, el coriandre i la llima.
Si ja no trobeu pèsols frescos, els podeu fer servir congelats de bona qualitat; aporten una sorpresa deliciosa i cruixent a l’interior i són ideals per compensar el desgast de la calor sufocant gràcies a la vitamina B1, que ajuda a combatre la fatiga i aporta energia.
I què en penseu de preparar a casa les salses per a les barbacoes, amanides o entrepans, com podria ser un quètxup casolà? Els més petits –i no tan petits!– s’acostumaran a sabors més naturals i a més s’hi pot afegir un punt de picant saludable. Aprofiteu l’època d’esplendor dels tomàquets i recordeu que, per triar un bon tomàquet, és imprescindible l’olfacte: si fa olor dolça, intensa, una mica acre i fins i tot picant; si us entren ganes de clavar-li una mossegada i fins i tot us emociona, sens dubte és un bon tomàquet.
Recepta de pastissets de patata
Ingredients per als pastissets (en surten uns 20)
- 500 g de patates de temporada amb pell
- 200 g de pèsols
- 1 llima bio amb pell
- El suc de 1/2 llima
- 1 c.p. de cúrcuma en pols
- 1 c.p. de mostassa en pols
- 1 pessic de xili en pols (o pebre vermell picant)
- 1 tros d’arrel de gingebre ratllada (uns 3 cm)
- 3 grans d’all ratllats
- 2 c.s. de fulles de coriandre fresc picat
- Sal marina
- 1 pessic de pebre negre
- Ghee per pintar la paella
Ingredients per al quètxup casolà
- 1 kg de tomàquets de branca
- 1 pot petit de tomàquet sencer en conserva
- 2 c.s. de tàperes
- 100 ml d’aigua mineral
- Oli d’oliva verge extra
- 100 ml de vinagre de poma
- 1 c.s. de sucre de coco
- 1/2 ceba morada picada
- 1 tros de tronc d’api
- 2 grans d’all
- 1 pessic de canyella en pols
- 1 pessic de comí en pols
- 1 pessic de mostassa en pols
- 1 pessic de fonoll en pols
- Sal marina
- Pebre negre molt
Preparació dels pastissets
- Bulliu les patates amb pell (només si són ecològiques) en aigua abundant amb una mica de sal marina. Coeu a foc lent durant uns 20 minuts o fins que estiguin tendres (segons la mida). Escorreu-les i, quan estiguin tèbies, guardeu-les a la nevera com a mínim fins l’endemà.
- Per preparar la massa, peleu i aixafeu les patates amb una forquilla i reserveu.
- En una paella antiadherent, salteu en una mica de ghee la mostassa, l’all, el gingebre i la caiena fins que desprenguin aroma.
- Afegiu les espècies i l’oli a les patates aixafades, incorporeu els pèsols escaldats, la cúrcuma, la ratlladura i el suc de llima, el pebre, la sal i el coriandre picat i barregeu-ho tot bé.
- Amb l’ajuda d’una cullera i les mans, formeu boles mitjanes (una mica més grans que una mandonguilla) i després esclafeu-les per formar els pastissets.
- Pinteu la mateixa paella de les espècies amb una mica de ghee per saltar els pastissets volta i volta fins que estiguin ben daurats.
Preparació del quètxup
- En una olla amb un rajolí d’oli d’oliva, salteu la ceba i l’api i ofegueu uns minuts. Afegiu-hi l’all picat, les espècies, la sal i el pebre i coeu un parell de minuts més sense parar de remenar. Incorporeu-hi els tomàquets naturals picats i els de conserva trossejats. Afegiu-hi les tàperes i l’aigua mineral. Cuineu-ho tot durant uns 15 minuts a foc baix. Retireu-ho del foc i tritureu-ho ben fi.
- Torneu a abocar la salsa a l’olla i afegiu-hi el vinagre i el sucre de coco. Cuineu-ho tot a foc lent perquè redueixi al gust. Tasteu la salsa i, si voleu, afegiu-hi una mica de picant amb pebre vermell o pebre vermell. Quan es refredi, poseu-la en un pot de vidre i conserveu a la nevera.
Que en gaudiu,
Molta salut!