Segons la medicina tradicional xinesa, la pastanaga és de naturalesa tèrmica neutra i sabor dolç; beneficia els pulmons; enforteix la melsa-pàncrees; millora les funcions hepàtiques i estimula l’eliminació de tòxics; és diürètica; dissol pedres i tumors i jo diria que també temors.

Que una humil pastanaga tingui tant de poder fa que no pugui faltar a cap salsa, crema, brou o escudella com cal. En aquesta recepta, la trobareu com a protagonista principal; rostida amb espècies, un cruixent d’avellanes i acompanyada d’un deliciós pesto curatiu fet amb la seva parella de vida, de la qual moltes vegades ens entestem a separar-la.

Fulles de pastanaga per al pesto

Tallar els extrems de les pastanagues i descartar les fulles ens priva d’un ingredient vital, saborós i molt terapèutic. Glopejar per exemple una decocció de les fulles (un grapat per cada dos gots d’aigua) és un remei tradicional per curar les aftes bucals gràcies al seu efecte antisèptic.

A més, són riques en minerals com el potassi, calci i ferro i contenen sis vegades més vitamina C que l’arrel. Així que, sobretot, no llenceu les fulles! Això sí, separeu-les abans de guardar-les, si no absorbiran la humitat de les pastanagues i faran que es facin malbé abans. La propera vegades reserveu-les per preparar aquest pesto tan deliciós i curatiu.

Sabíeu que les pastanagues no sempre van ser taronges? I que la pastanaga morada o safarnària és una arrel que a Mallorca es feia servir antigament i que va caure en l’oblit i ara es torna a recuperar? Podem quedar-nos mirant unes pastanagues al supermercat i preguntar-nos per què són tan perfectes o per què no tenen fulles i imaginar com deuen ser quan creixen naturalment.

Potser és l’inici d’un hort urbà el que ens farà canviar totalment la manera com consumim. Que una pastanaga, un nap, o una ceba no tinguin fulles ens hauria de fer pensar que potser ens estem perdent coses importants pel camí i oblidant el veritable lloc de les coses en la naturalesa.

La recepta: Pastanagues rostides amb pesto

Ingredients:

  • 1 manat de pastanagues
  • 100 g d’avellanes
  • Amaniment:
  • 3 c.s. d’OOVE
  • 1 c.p. de mel
  • 1 c.s. de vinagre de poma
  • ½ c.p. de fonoll en pols
  • ½ c.p. de comí en pols
  • ½ c.p. de canyella en pols
  • Sal marina

Ingredients pesto:

  • Les fulles d’un manat de pastanagues (reserveu-ne alguna per decorar)
  • 1 gra d’all
  • 50 g d’anacards (remullats unes 2 h)
  • 1 c.s. de sal de sèsam
  • 1 c.s. de llavors de cànem
  • 2 c.s. de llevat nutricional
  • 1/2 got d’OOVE
  • Una mica de sal marina

Preparació:

  1. Separeu les fulles de les pastanagues i conserveu-ne 1 tros de la tija. Peleu-les amb un pelador i poseu-les en una safata de forn. Pinteu-les amb l’amaniment d’oli i espècies i coeu-les al forn a uns 180-200 ºC uns 15 minuts (segons el gruix de les pastanagues i de com de cruixents les vulgueu).
  2. Piqueu les avellanes no gaire fines i afegiu-les per sobre de les pastanagues. Gratineu-les uns 5 minuts més o fins que es torrin lleugerament (vigilant que no es cremin).
  3. Per fer el pesto, tritureu, sense fer-ne puré, tots els ingredients fins a obtenir una pasta espessa. Corregiu de textura amb l’oli o amb les llavors i tasteu de sal, d’all o del gust que us vingui més de gust. Decoreu amb fulles esmicolades de pastanagues.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Tècnica en dietètica i nutrició, naturòpata, assessora nutricional i cuinera saludable

    @crispuarroyo