Estris de cuina

Ens hem acostumat a la comoditat del plàstic, de la silicona, del film, de les paelles amb antiadherents… Materials que vam aprendre al webinar: “Adéu als tòxics de la teva cuina” que hem de mantenir ben lluny de la nostra cuina.

De mica en mica hem d’anar substituint aquests materials. Pero recorda, si no ho pots implementar tot de cop no passa res, qualsevol petit canvi representarà un pas més per aconseguir una cuina lliure de tòxics

1. QUINS MATERIALS CAL EVITAR?

  • PLÀSTIC
    Semblava que els utensilis BPA-free eren aquí per salvar-nos, però resulta que hi ha moltíssims BP, amb estructura, comportament i conseqüències similars en l’àmbit endocrí.
  • ALUMINI
    L’alumini es desprèn durant la cocció
    , passa als aliments i s’acumula a l’organisme amb conseqüències negatives per a la nostra salut. Evita’l tant en paelles com en utensilis i paper de plata.
  • SILICONA
    La silicona sembla que fa migrar compostos en presència de greix i una temperatura elevada
    . És preferible que deixem els motlles de silicona per a un ús molt esporàdic i busquem alternatives als utensilis de silicona que utilitzem més sovint. No hi ha cap evidència que la silicona de platí sigui segura. La millor alternativa són els recipients i motlles de vidre.
  • MATERIALS ANTIADHERENTS
    Actualment, tots els antiadherents són sense PFOA, per llei no els poden contenir, però com vam veure al webinar: “Adéu als tòxics de la teva cuina”, hi ha altres substàncies perfluorades que són igualment tòxiques, però que encara no estan prohibides. Davant del dubte, per la manca d’evidència actual i per precaució, les descartem.
  • BAMBÚ
    No ens referim al bambú natural sinó a tots aquests plats, gots i utensilis que generalment es fan servir per a les vaixelles per a nens que estan fets a còpia de resines amb fibres de bambú. L’OCU va alertar que podien tenir quantitats inadequades de formaldehid i melamina, i que se’n desaconsellava l’ús.

Per substituir aquestes vaixelles per a nens, nosaltres apostem pel vidre (tot i que es trenquin més gots), l’acer inoxidable o les coberteries de titani com les de la marca Keith, que tenen preus força assumibles.

2. LA NOSTRA SELECCIÓ DE MATERIALS DE CUINA

La diferència entre els tres tipus de ferro és principalment en el manteniment. La Laura García ens ho explica molt bé en aquest article.

FERRO MINERAL I FERRO COLAT

Estris de cuina de ferro

A les paelles de ferro mineral i ferro fos el ferro migra lleugerament als aliments. Les persones amb nivells de ferro elevat és millor que es decantin per altres opcions com ara l’acer inoxidable.

Aquestes paelles s’han de curar abans de fer-les servir per primer cop i cal guardar-les impregnades amb una lleugera capa d’oli després de cada ús i un cop netes. Aquí tens un article amb el pas a pas.

LA NOSTRA SELECCIÓ

Teniu tots els utensilis de totes les categories que recomanem en aquesta pàgina. Així podeu veure la imatge, característiques i material més fàcilment

 

FERRO ESMALTAT

Un dels avantatges del ferro esmaltat és que no s’ha de guardar impregnat d’oli, no s’ha de curar abans del primer ús, es pot posar al rentaplats…

ACER INOXIDABLE

Tots els utensilis de cuina d’acer inoxidable 18/10, 18/8 o fins i tot 18/0 són perfectes. Aquests nombres ens proporcionen informació de les quantitats de crom i níquel que hi ha a l’aliatge.

Recorda que l’acer inoxidable conté una petita quantitat de níquel, així que si tens la sospita que tens intolerància al níquel o pateixes de sensibilitat química múltiple, millor escull una altra opció com el vidre o l’acer inoxidable al titani 316ti.

A la base de la majoria d’utensilis de cuina d’acer inoxidable s’especifica si són 18/10 o 18/8. Para atenció perquè moltes marques tenen l’opció d’acer inoxidable amb antiadherent o sense. Trieu sempre l’opció sense antiadherent.

De vegades surten taques iridescents a les paelles d’acer inoxidable, causades pels minerals de l’aigua o els mateixos aliments. Normalment, si es deixen en remull amb un raig de vinagre, surten amb facilitat. També hi pots afegir una mica de bicarbonat.

LA NOSTRA SELECCIÓ

Teniu tots els utensilis de totes les categories que recomanem en aquesta pàgina. Així podeu veure la imatge, característiques i material més fàcilment

VIDRE

El vidre és una molt bona opció, ja que és un material innocu. Hi ha opcions de vidre borosilicat per posar al forn que aguanten les altes temperatures i els canvis bruscs de temperatura i després hi ha un tipus d’utensilis de cuina de vidre vitroceràmic de la marca Visions que s’utilitzen per a olles, paelles, cassoles, etc.

Aquestes opcions són ideals perquè són d’un material inalterable i tenen un preu més assequible que les d’acer al titani 316ti.

TITANI

Els estris de cuina de titani  són perfectes, no desprenen cap mena de tòxic, però moltes vegades tenen preus inassumibles. Per nosaltres són una opció per a les persones amb molts problemes d’al·lèrgia al níquel o amb sensibilitat química múltiple.

ESMALTATS
Hi ha utensilis esmaltats de molta qualitat que no reaccionen amb els aliments ni desprenen tòxics. Decanta’t sempre per una marca de confiança.

FUSTA

Estris de fusta de cuina

Tot el que has de saber sobre les taules de tall

A les taules de tall de fusta, que són la nostra primera opció –després hi ha les de vidre, inox o pedra–, no hi ha perill que rellisqui el ganivet com a les de vidre. Cal netejar-les bé i desinfectar-les amb regularitat.

I una altra cosa que cal tenir en compte és que sempre serà molt millor tenir una taula de tallar per a la carn i el peix i una altra per als aliments que consumirem en cru. D’aquesta manera evitem la possible contaminació per bacteris i mantenim una bona seguretat alimentària de la nostra cuina.

Us deixo aquí un article de Laura García (@bylauragarcia) on ho explica molt bé.

3. GADGETS DE CUINA QUE ENS AGRADEN

PAPER DE FORN
Buscar opcions sense capes de silicona i sense blanquejants.

TELES ENCERADES
Són una molt bona opció per substituir el paper de film quan posem bols a la nevera o per embolicar restes de fruites i verdures, fins i tot per embolicar entrepans.

FREGALL
Per a la brutícia difícil ens agraden els d’acer inoxidable i de fibres naturals  suau o rígid.

CARMANYOLES
Molts recipients de vidre tenen la tapa de plàstic.

  • Si els utilitzaràs a casa, segueix amb ells, només procura que el menjar no entri en contacte amb la tapa.
  • Si portes menjar a la feina, escull un recipient amb la tapa de vidre o d’acer inoxidable, perquè en aquest cas sí que, amb el moviment, el menjar entra en contacte amb la tapa. Trobareu algunes propostes a la llista de vidre o d’inox.

BOSSES DE COTÓ
Són una gran opció per emmagatzemar fruites i verdures a la nevera, fins i tot pa.

LA NOSTRA SELECCIÓ

Teniu tots els utensilis de totes les categories que recomanem en aquesta pàgina. Així podeu veure la imatge, característiques i material més fàcilment

4. DEBAT SOBRE ELS PETITS ELECTRODOMÈSTICS

  • INSTANTPOT
    L’interior de la cubeta de la Instant Pot és d’acer inoxidable, així que és una bona opció. Als models amb fregidora d’aire, la cistella que inclou sí que té una capa antiadherent, però és possible trobar cistelles alternatives d’acer inoxidable.
  • AIRFRYER
    El tema Airfryer té molts matisos. Al final, depèn dels materials, els olis i la temperatura. Si vols, llegeix aquí aquest text de Laura García, on ho exposa tot de manera molt ordenada.
  • THERMOMIX
    És millor descartar la Varoma. La resta de materials que estan en contacte amb l’aliment i que són acer inoxidable estan bé.
  • CROCK-POT
    Evita les que tinguin l’interior d’alumini i les que tinguin la cubeta DuraCeramic. Tria les de cubeta de ceràmica negra.
  • CAFETERA
    Evita les càpsules d’un sol ús, per seguretat dels materials i per sostenibilitat. Tria cafeteres d’acer inoxidable.
  • BULLIDOR D’AIGUA
    Busca un bullidor amb l’interior d’acer inoxidable o vidre, i revisa que totes les parts que entren en contacte amb l’aigua siguin també d’aquests materials: tapa, vessador, etc.
  • MOLINET
    Tria un molinet amb l’interior i les fulles d’acer inoxidable.

LA NOSTRA SELECCIÓ

Teniu tots els utensilis de totes les categories que recomanem en aquesta pàgina. Així podeu veure la imatge, característiques i material més fàcilment

5. L’AIGUA

El tema de l’aigua està resolt a la masterclass que vam fer amb Mónica Barco. Teniu la nostra selecció de filtres al web de Como Como Foods.

Descomptes

10% amb el codi NATURITASETS10

Article exclusiu per socis

*Inicia sessió si ets de la Comunitat.