“El càncer no és producte de la nostra voluntat però, quan apareix, podem canviar el sentit i la direcció de la malaltia gràcies a una alimentació conscient”, afirmava rotundament Joan Vidal-Jové, cirurgià i oncòleg, expert en aliments, plantes i nutrients en la conferència organitzada per etselquemenges el diumenge 9 de desembre a l’Auditori Axa de Barcelona. De fet, afegia el metge, “el càncer és una de les malalties de les quals no sabem el perquè però sí el com”.

La importància de l’alimentació saludable està comprovada, per estudis científics, que asseguren que prevé entre un 60 i un 70% l’aparició de la malaltia. La pregunta clau seria: Quina és aquesta alimentació?

Una dieta diària adequada, que “contribuiria a curar” les malalties tumorals i ajudaria a prevenir-les, inclouria:

  • Calories adequades, no excessives
  • Vegetals en abundància, incloent-hi crucíferes i all
  • Fruita
  • Molta fibra
  • Sense sucre refinat
  • Sense farina refinada
  • Pocs greixos, però amb àcids grassos essencials
  • Sense carn vermella
  • Equilibri en omega-3 i omega-6, incloent-hi DHA
  • Llinosa i magrana, com a font de fitoestrògens mediterranis
  • Un suplement de 200 µg/dia de seleni
  • Un suplement de 1.000 µg /dia de metilcobalamina (vitamina B-12)
  • Àcid fòlic abundant (procedent de vegetals verds)
  • Una exposició solar adequada per obtenir vitamina D
  • Riquesa en antioxidants i fitoquímics de fruites i vegetals, incloent-hi carotè, criptoxantina, vitamina C (d’aliments) i vitamina E (d’aliments)
  • Molta clorofil·la
  • Un suplement de probiòtics beneficiosos
  • Un suplement d’enzims orals

Explicació punt per punt:

  1. No s’han d’ingerir més quantitats calories de les que el cos necessita.
  2. Exemples de crucíferes: cols, coliflors. L’all, menjat especialment cru, sucat, tallat petit i poc cuinat.
  3. Millor fruita natural.
  4. La fibra es pot trobar, per exemple, als cereals integrals.
  5. Es pot optar per altres endolcidors naturals, com ara l’estèvia, que s’afegeix a qualsevol format, iogurts, pastissos, llets, etc.
  6. Es pot optar per altres tipus de farines, com ara la farina integral, de kamut o d’espelta.
  7. Els greixos que cal evitar són, especialment, els animals. Els àcids grassos essencials pels quals cal optar són els omega-3 (presents en els peixos petits, en les nous i les bledes) i els omega-6 (presents en els olis).
  8. La carn vermella com la de vedella, per exemple.
  9. El DHA és l’omega-3 per excel·lència, és en el que transforma l’organisme l’omega-3.
  10. La magrana és la soja del Mediterrani. Molt important especialment per a les dones, perquè necessiten els fitoestrògens en etapes com la menopausa. A l’hora de menjar la magrana, incorporeu-hi també la part blanca, on hi ha els grans vermells. Aquella mena de pell interior és la que conté més fitoestrògens. La llinosa és rica en omega-3.
  11. 200 micrograms al dia de seleni, que és un antioxidant i que es pren com a suplement.
  12. 1.000 micrograms al dia de metilcobalamina. També es pren com a suplement.
  13. La pastanaga conté carotens; els cítrics, la vitamina C i també la vitamina E.
  14. La clorofil·la es troba en els aliments verds.
  15. Trobem probiòtics en el quefir, per exemple.
  16. Els enzims orals són a la papaia, a la pinya, o també es poden prendre com a suplement.

Per a més informació:

Michael S. Donaldson (2004)“Nutrition and cancer: A review of the evidence for an anti-cancer diet”. Nutrional Journal.

 

Qui és Joan Vidal-Jové?

Cirurgià i oncòleg format als Estats Units i doctor en Psicologia. Responsable del Programa de Cirurgia Oncològica per Ultrasons a l’Hospital Universitari Mútua Terrassa i director de l’Institut de Medicina Bioreguladora de Barcelona. La seva formació i experiència en Medicina Acadèmica i Medicines No Convencionals li ha permès liderar un programa amb un èmfasi especial en les malalties oncològiques, degeneratives i autoimmunes.

Guanya un lot de productes ecològics Amandín

Amandín és una gamma de productes saludables i nutritius, amb els quals podràs completar una alimentació sana, natural i equilibrada. Productes sense gluten, sense lactosa, sense proteïnes làctiques…I ara no espereu més a tastar les nostres novetats: beguda de Teff, beguda de Baobab i caldo oriental.

Cada 15 dies, a etselquemenges, regalem un lot de productes ecològics Amandín. Per concursar, només cal respondre aquesta pregunta:

Pregunta: A l’hora d’adquirir un producte, us fixeu en la informació que conté l’envàs? Què hi mireu exactament? En els valors nutricionals, en les propietats del producte?

Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat. Indiqueu-hi “concurs Amandín”.

La guanyadora del concurs anterior és Mercè Roca, que ens va fer arribar aquesta resposta:

“Si un producte és ecològic, no dubto a adquirir-lo davant un que no ho sigui. Els propductes ecològics tenen múltiples avantages: el gust, molt més potent i autèntic; el contingut en nutrients, més elevat que en els que no ho són. La textura és la que correspon al producte. No ens enganyen ni manipulen”

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista