Ingesta descontrolada

Com que no els cuines, com que no passes un temps d’espera entre la cocció i la ingesta, els aliments cuinats s’acaben menjant de manera descontrolada, diu Hegoi Segurola, nutricionista de la Unitat de Suport Nutricional de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. Per tant, “hi ha una ingesta descontrolada de calories”. Per la seva banda, Cleofé Pérez-Portabella Maristany, supervisora de la mateixa unitat, indica que tots els additius que contenen els menjars envasats estan controlats per l’Agència Catalana de Supervisió Alimentària. “El pitjor d’aquests aliments és la quantitat de sal, que per si sol és un conservant, i els greixos, especialment saturats”. En una dieta equilibrada, aquests aliments s’han de controlar.

Tots sabem quins són: les truites de patates envasades, les pizzes… “Són pràctics”, se sent a dir moltes vegades. Però “han de ser una excepció d’una excepció per consumir-los”, diu la psicòloga nutricionista Yolanda Garcia, especialitzada en maternitat i infància. Per què? Ella mateixa n’exposa diversos motius:

  1. Perquè no en controlem la procedència.
  2. Perquè són plens de conservants artificials i additius, és a dir, de substàncies externes que els incorporem i que són nocives per a l’organisme.
  3. Perquè tenen un excés de sal.
  4. Perquè, per molta verdura que portin, com que s’han de pasteuritzar per envasar, se’n perden els nutrients. Així doncs, dir que és una pizza de verdura és una fal·làcia, perquè només es menja fibra.
  5. Perquè els greixos que es fan servir són de molt mala qualitat.
  6. Perquè hi posen saboritzants –sobretot a les pizzes i als brous–, com ara el glutamat monosòdic, que és neurotòxic; en les etiquetes és l’E-621. De fet, la síndrome del restaurant xinès, que provoca diarrees i vòmits, és per culpa d’aquest saboritzant.
  7. Perquè tenen aspartam (E-951), que és altament neurotòxic (vegeu l’entrevista a la Montse Vallory).

En una pizza que costa dos euros no hi podem buscar qualitat. Si en tingués, no tindria aquest preu, i, tot i això, continuaria sent poc recomanable, perquè necessàriament portaria sal, conservants, estaria pasteuritzada. Per altra banda, un aliment envasat està desvitalitzat, perquè pot fer mesos que és dins del plàstic. I, a més, té els sabors amagats; no es distingeixen per culpa de la quantitat de coses que tenen.

Així doncs, l’únic argument per defensar els menjars envasats és la comoditat. No n’hi ha cap més. I és que, conclou la nutricionista, “no tot el que és bo per vendre és bo per menjar”.

Per a més informació:

Sobre els additius.
Informació nutricional i additius que es fan servir a Domino’s Pizza.

 

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert