Vigileu amb les taules de fusta

El Servei Nacional de Salut del Regne Unit (The National Health Service) ha publicat un document en què alerta de la contaminació d’alguns objectes d’ús quotidià. Les taules de fusta en són unes, perquè segons asseguren els estudis “contenen, de mitjana, 200 vegades més bacteris fecals que el mateix seient del vàter”. Per això, la recomanació és fer servir fustes diferents segons si volem tallar carn, verdures o peix. Per a més informació, llegiu aquest article del diari ARA.

Hi ha motlles de pastissos, espàtules, però també vaporadores per cuinar verdures o peix. Experts com la infermera especialitzada en alimentació Marta Villén, directora de la botiga virtual de Conasi, asseguren que la silicona és estable i inerta, i que “no reacciona quan està en contacte amb els aliments, de manera que resisteix temperatures des de la congelació fins al forn”.

Ara bé, dit això, és cert que al mercat hi ha silicones de qualitats diferents, que es diferencien per la flexibilitat i el preu. Segons indica la mateixa Marta Villén, la qualitat superior és la silicona de platí, per l’estabilitat, la durabilitat i la qualitat del silici amb què s’ha elaborat.

Lekué , m’expliquen què és la silicona platí. Per començar, “la silicona és un polímer inodor i incolor, fet principalment de silici, que es troba de manera natural a la sorra, quars i roques”. A més, la silicona platí “és un tipus de silicona que només utilitza el platí, or blanc, com a catalitzador, de manera que li aporta més qualitat a la mateixa silicona”.

I per què és tan recomanable fer servir estris de silicona per cuinar? Em donen arguments de tots els tipus. D’higiene: perquè “la silicona platí repel·leix l’aigua i els gèrmens”, així que la neteja de l’estri és fàcil. De cuina: perquè aquest tipus d’estri no deixa “residus ni tampoc altera el gust del menjar”. A més, “són antiadherents”, fet que vol dir que a l’hora de fer un pastís, per exemple, no cal pintar el motlle amb mantega o oli, perquè no s’hi enganxarà. “Per tant, permeten una cocció sense greixos afegits”. I l’últim argument, d’organització de la cuina: perquè ocupen poc espai, ja que “són estris flexibles, que es poden doblegar i guardar sense deformar-se”.

Els estris de silicona platí es poden fer servir al forn, al rentaplats, a la nevera, al congelador o, si es vol, al microones.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert