Hi ha relacions que funcionen i n’hi ha que no. La frase es fa servir en alimentació (també), i si van bé, és perquè afavoreixen la digestió. “La digestió comença a la boca amb dos processos. Per un costat, el físic de mastegar. Per l’altre, el d’ensalivar-enzimar, en el qual l’enzim ptialina, que és a la saliva, inicia les reaccions químiques de digestió dels carbohidrats”, explica Mercedes Blasco en el llibre Cocina vegetariana para niños y para toda la familia, de l’editorial Océano Ambar.

Dieta per engreixar-se

Arran de l’article “Aliments per mantenir a ratlla el greix“, una lectora em va enviar un correu en què comentava que voldria llegir recomanacions per aconseguir tot el contrari, és a dir per engreixar-se. “Sempre es parla de la manera de mantenir el pes o d’aprimar-se, però mai no es té en compte que hi ha persones que necessitem el contrari.”

Vaig fer la consulta al nutricionista Marc Vergés, i puc explicar-vos què heu de menjar per augmentar de pes:

Heu d’omplir més el plat.

A les sopes i a les cremes, hi podeu afegir llet vegetal en pols, com civada o ametlles, o nates vegetals líquides.

A les postres, opteu per la fruita seca en comptes de fruita.

Heu de combinar l’alimentació amb un exercici que obri la gana: la natació, els pesos o la bicicleta.

El nutricionista conclou que “cada cas s’ha de valorar individualment, perquè també hi podria haver desajustos hormonals o problemes digestius o primor constitucional”.

He trobat molt interessant la llista d’aliments que es poden barrejar i els que no són recomanables de casar. Abans de transcriure’ls, un consell: “El millor és elaborar menjars senzills, sense massa aliments concentrats al mateix temps. N’escollim un que predomini i la resta que els acompanyi en una quantitat moderada.”

I ara sí, la llista.

Es pot barrejar

  • Aliments concentrats: hidrats de carboni, castanyes, cereals integrals, farines i pa integral, pasta integral, plàtans, patates, moniatos, tapioca i cacauets.
  • Aliments neutres: enciams, escaroles, bledes, espinacs, cols, coliflors, cebes, alls, porros, pastanagues, raves, mongeta tendra, pèsols, espàrrecs, carxofes, carabassa, cogombre, tomàquets i pebrots.
  • Ensucrats: mel, dàtils, figues seques, panses, sucre morè, fructosa, melassa, xarops i melmelada.
  • Greixos: oli, mantega, formatges greixosos, nata i olives.
  • Altres aliments: fruita seca i llegums secs.

No es recomana barrejar

Els aliments concentrats amb altres aliments concentrats, com ara:

  • Proteïnes: llet, iogurt, formatges magres, ous, soja, tofu, tempeh i seitan.
  • Fruita fresca: síndria, meló, poma, pera, pruna, préssec, raïm, cirera, móres, nabius, pinya i magrana.

Els aliments neutres sí que es poden barrejar amb els aliments concentrats formats per proteïnes i fruita.

 

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert