Hi ha relacions que funcionen i n’hi ha que no. La frase es fa servir en alimentació (també), i si van bé, és perquè afavoreixen la digestió. “La digestió comença a la boca amb dos processos. Per un costat, el físic de mastegar. Per l’altre, el d’ensalivar-enzimar, en el qual l’enzim ptialina, que és a la saliva, inicia les reaccions químiques de digestió dels carbohidrats”, explica Mercedes Blasco en el llibre Cocina vegetariana para niños y para toda la familia, de l’editorial Océano Ambar.
Dieta per engreixar-se
Arran de l’article “Aliments per mantenir a ratlla el greix“, una lectora em va enviar un correu en què comentava que voldria llegir recomanacions per aconseguir tot el contrari, és a dir per engreixar-se. “Sempre es parla de la manera de mantenir el pes o d’aprimar-se, però mai no es té en compte que hi ha persones que necessitem el contrari.”
Vaig fer la consulta al nutricionista Marc Vergés, i puc explicar-vos què heu de menjar per augmentar de pes:
Heu d’omplir més el plat.
A les sopes i a les cremes, hi podeu afegir llet vegetal en pols, com civada o ametlles, o nates vegetals líquides.
A les postres, opteu per la fruita seca en comptes de fruita.
Heu de combinar l’alimentació amb un exercici que obri la gana: la natació, els pesos o la bicicleta.
El nutricionista conclou que “cada cas s’ha de valorar individualment, perquè també hi podria haver desajustos hormonals o problemes digestius o primor constitucional”.
He trobat molt interessant la llista d’aliments que es poden barrejar i els que no són recomanables de casar. Abans de transcriure’ls, un consell: “El millor és elaborar menjars senzills, sense massa aliments concentrats al mateix temps. N’escollim un que predomini i la resta que els acompanyi en una quantitat moderada.”
I ara sí, la llista.
Es pot barrejar
- Aliments concentrats: hidrats de carboni, castanyes, cereals integrals, farines i pa integral, pasta integral, plàtans, patates, moniatos, tapioca i cacauets.
- Aliments neutres: enciams, escaroles, bledes, espinacs, cols, coliflors, cebes, alls, porros, pastanagues, raves, mongeta tendra, pèsols, espàrrecs, carxofes, carabassa, cogombre, tomàquets i pebrots.
- Ensucrats: mel, dàtils, figues seques, panses, sucre morè, fructosa, melassa, xarops i melmelada.
- Greixos: oli, mantega, formatges greixosos, nata i olives.
- Altres aliments: fruita seca i llegums secs.
No es recomana barrejar
Els aliments concentrats amb altres aliments concentrats, com ara:
- Proteïnes: llet, iogurt, formatges magres, ous, soja, tofu, tempeh i seitan.
- Fruita fresca: síndria, meló, poma, pera, pruna, préssec, raïm, cirera, móres, nabius, pinya i magrana.
Els aliments neutres sí que es poden barrejar amb els aliments concentrats formats per proteïnes i fruita.