L’objectiu principal de La Calaixera és donar l’oportunitat de fer una vida normalitzada, a través de la feina, a persones amb trastorn de salut mental. Per fer-ho, té una unitat de suport a l’activitat professional (USAP) formada per una inseridora, un psicòleg i una treballadora social, que s’encarreguen d’acollir i valorar cada persona que arriba i determinen si cal cap procés abans que s’incorpori a la feina. Els treballadors d’aquest CET hi accedeixen derivats per l’àrea laboral d’Arep, altres entitats que atenen el mateix col·lectiu o plataformes de recerca de feina, sempre a partir d’una necessitat d’alguna de les seves línies d’activitat (missatgeria, pintura, material d’oficina o Cal Romesco): quan falta un treballador, es busca.

Cal Romesco

Com veieu, Cal Romesco és molt més que una botiga de productes ecològics. Es tracta d’un entorn protegit que permet que moltes de les persones que hi treballen se sentin capaces d’inserir-se en una empresa ordinària. Per a elles, passar per la botiga és un trampolí al món laboral: mentre hi treballen, segueixen un programa individual d’inserció amb objectius adaptats –com ara treballar l’afectació a la feina per situacions de la vida personal– i, un cop es veuen aptes, La Calaixera els ajuda i orienta a buscar feina. Actualment hi treballen cinc persones amb trastorn de salut mental, que fan de venedores i que es reparteixen les diferents tasques de la botiga, a més d’una tècnica, que és l’encarregada.

El cas d’en Rubén

L’última incorporació a l’equip de Cal Romesco ha estat en Rubén. Amb trenta-vuit anys, experiència prèvia com a mosso i gestor de magatzem i gestor de residus industrials, formació d’auxiliar d’oficina i unes dots comunicatives innegables, ara feia un any i mig que no treballava –entre altres coses perquè va tenir un accident que li impedeix fer feines físiques– i tenia força inseguretat pel que fa a les tasques de la caixa.

En Rubén, de Cal Romesco

A través del servei de prelaboral de la USAP de La Calaixera, en Rubén va rebre una formació prèvia focalitzada a treballar aquest aspecte: va estar venent productes en un estand d’una farmàcia i també va estar a la paradeta de La Calaixera per Sant Jordi. Allà, segons diu ell mateix, el van posar a prova i, gràcies a això, va veure que era perfectament capaç de fer-ho, cosa que li va obrir “un ventall enorme de possibilitats laborals”.

Amb el suport de La Calaixera –i el seu esforç– ara es veu més preparat per anar a buscar feina a empreses ordinàries. De totes maneres, és contundent: no vol marxar de Cal Romesco fins que sigui un expert en l’ofici. I és que, a més d’ajudar-lo a treballar les seves inseguretats, a la botiga ha descobert un món nou: la nutrició. Assegura que està aprenent un munt de coses sobre alimentació saludable –cita, per exemple, la gran quantitat de calci que conté el sèsam– i, fins i tot, ha deixat la llet i els snacks industrials.

És precisament aquest factor d’aprenentatge, juntament amb el bon ambient i la relació amb els clients, el que fa que li agradi tant la feina a Cal Romesco. “A Cal Romesco es crea un ambient molt agradable en què el nivell d’estrès depèn només de l’autoimposat, de l’exigència amb un mateix”.

Producte social i de qualitat

A més d’aquest vessant social tan marcat, que és, de fet, la raó de ser de Cal Romesco, la botiga es regeix també per dos principis més: productes ecològics i de proximitat. I és que, com diu la Clara Solà, coordinadora de La Calaixera, tot va lligat: “Fomentem un tipus de producte que és respectuós amb el medi ambient, de proximitat –perquè estem molt arrelats al barri– i social, és a dir, produït per entitats similars a la nostra.”

A Cal Romesco podem trobar-hi de tot: fruita i verdura fresca, llegums, carn, productes vegans, alimentació per a nadons, drogueria i fins i tot cosmètica natural. Des de fa poc, a més, han obert la possibilitat de la compra en línia al seu web, amb cistelles de fruita i verdura i lots especials que distribueixen a través d’una agència de missatgeria pròpia als codis postals 27 i 41 de Barcelona. Si sou dels que preferiu comprar a la botiga física o viviu en un altre districte i voleu anar-hi a buscar la vostra compra en línia, la trobareu al número 24 del Passeig Maragall, oberta de dilluns a divendres de 8 h a 20.30 h i dissabtes de 10 h a 14.30 h.

Laura Blanco Noel

Estudiant de dietètica