Al cap de poc el garatge se li va fer petit i va demanar el dels seus oncles. Amb 160 metres quadrats i un vessant comercial poderoríssim, en Dani va incorporar el seu germà i la seva mare a l’empresa. I del garatge van passar a la primera fàbrica, la de Moià. Tenia la voluntat d’oferir un producte que busqués la puresa: sense additius, colorants ni conservants, amb productes de proximitat, de temporada i ecològics. El 2005 ja tenia aquesta consciència, però obrir una fàbrica no és fàcil, i no és fins al 2012 que comença a fabricar ecològic els seus propis productes a Moià. Des de llavors, però, en cinc anys, Casa Amella s’ha convertit en una empresa coneguda i reconeguda.

Ara fa un any i mig que, de Moià, han crescut a una nau més gran a Artés, i que s’han convertit en la primera fàbrica 100% vegana de Catalunya. A més, fa menys d’un any que n’han obert una altra a Batea, on el poble i l’Ajuntament els ha rebut amb els braços oberts. Sota el segell “Ecobatea” ofereix un producte semblant al de Casa Amella, però amb algunes diferències, com ara el suc de pinya, que és de Costa Rica i, per tant, no tots són locals: “Aquí ens permetem anar a buscar les millors fruites i, per tant, la poma és de Lleida, però la pinya no, esclar. Per la resta, la filosofia de l’empresa és exactament la mateixa. “Vaig començar amb tot això perquè no trobava cremes de verdures al mercat que fossin cremes i prou: a totes hi havia llet o conservants; de tot, menys la verdura en qüestió. I tenia clar que si feia una crema de verdures, no la faria tot l’any, sinó només en el moment que sigui temporada i els pagesos me la subministrin. I amb els sucs tinc una pretensió semblant: sovint els sucs de fruita del mercat són nèctars o estan fets a partir de concentrats, però no de fruita real espremuda; o, potser fan una barreja entre el concentrat i la fruita. Jo vull trobar al supermercat un suc de fruita ecològic de fruita real, premsada”.

En Dani Amella ha recorregut tot el país buscant les millors botigues per distribuir el seu producte i, des de Portbou fins al Delta de l’Ebre, no ha parat fins que ho ha aconseguit. Els seus envasos de vidre tan característics (l’envàs més respectuós que han trobat i amb el qual envasen cremes, sucs, tomàquets i llegums) els trobareu a un miler de punts de venda de Catalunya, i no sempre en botigues estrictament ecològiques. De fet, l’arribada al gran consum dels productes ecològics ja té experiments com el de Casa Amella des de fa temps, i sembla que el test està superadíssim.

Casa Amella, amb 3 titulars:

  1. Artés és la primera fàbrica 100% vegana de Catalunya 
  2. Fabriquen salsa de calçots ecològica, l’única vegana i sense gluten certificada d’Espanya.
  3. Actualment estan plantant cent hectàrees de conreu ecològic amb la Cooperativa de l’Aldea per dinamitzar la zona a través de la Cambra de Comerç de Tortosa.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll