Per saber-ne la resposta, trepitjo la platja de Sant Pol de Mar, les de Barcelona i les de Castelldefels. Hi busco plats de verdures, peix blau, pasta sense gluten, paelles ecològiques. Impossible? El món està canviant, perquè ho trobo.Ha deixat de ser una odissea menjar plats saludables arran de platja, amb els peus tocant a la sorra. A Sant Pol de Mar, als Banys Tarridas, hi trobo en Ramon Tarridas, que té un menú sencer amb opcions sense gluten, que no consta només de plats de pasta, sinó també de peix petit fregit i arrebossat amb farina sense gluten. “Sé que és molt important menjar sense gluten; ho veig cada dia en famílies amb criatures, i per això tinc clar que hi han de ser, que han de formar part de la carta”. El millor de tot és que ja no són només els celíacs els que demanen plats sense gluten. Mentrestant, les onades (salvatges, si m’ho deixen dir els veïns de Sant Pol) són ben a prop del bar de platja.
A la platja del Bogatell, a Barcelona, el cuiner Joan Escribà s’ha estrenat aquest any amb la guingueta (com en diu l’Ajuntament) que hi ha davant per davant del seu restaurant del passeig. “Treballar, damunt de la platja, amb una cuina petita, en què no podem coure sinó escalfar perquè la normativa no ho permet, és com estar en estat de guerra”, fa broma. L’exageració vol dir que les condicions no són fàcils perquè certament la cuina és com un cop de puny, i que els cambrers hi entrin i en surtin ja és ben complicat. Ara bé, amb una bona organització, tot és possible. “M’he atrevit a plantar-hi fins i tot un hort ecològic, arran del local, perquè vull que hi hagi bona comunicació entre el que portem a taula i els aliments que fem servir”, continua explicant en Joan.
A taula, anxoves, sardines i sobretot els arrossos, cuinats de mil i una maneres són algunes de les opcions saludables. Abans de començar a menjar, també hi ha la possibilitat de fer fruita, com a aperitiu, i si no, per postres, que sempre surt com a proposta a la carta. A més, la manera de fer-la més atractiva és exposant-la en uns cabassets de vímet a la mateixa barra, des d’on la fruita de temporada deixa anar els seus encants.
A Castelldefels, el restaurant Barracuda acaba d’inaugurar per demostrar amb fervor que el menjar saludable i, encara més, l’ecològic van lligat amb la platja i l’estiu. Des de la carta de vins (amb mil i un vins ecològics) les propostes són impecables. Com si fóssim a casa i haguéssim pensat que avui és millor menjar verdures i arròs integral. Doncs no cal ser a casa. Podem contemplar el mar mentre mengem arròs integral, que donarà cos a la paella de verdures, per exemple.
Finalment, consulto a la metge homeòpata Maria Pérez què és més recomanable de menjar a l’estiu. Aconsella les proteïnes d’origen vegetal (com ara els llegums), perquè no escalfen el cos ni el desequilibren, com sí que fan les d’origen animal. Quan, “en mengem, podem passar més calor perquè el cos ha de fer esforços metabòlics per buscar la frescor”.
També assenyala no oblidar-se de la hidratació, beure aigua a temperatura ambient, fora dels àpats i no durant perquè no es dilueixin els sucs gàstrics i perquè s’absorbeixin bé els nutrients del que s’ingereix. També cal incrementar el consum de verdures de temporada, que van carregades d’antioxidants, necessaris per afrontar els rajos solars, i per tant, per pal·liar els radicals lliures, que, sense aquests antioxidants, farien envellir amb rapidesa les cèl·lules de l’organisme.
I tot plegat es pot fer fil per randa fora de casa. On? En un xiringuito. Arran de platja.
Plats saludables
Alguns dels plats saludables que es poden menjar als xiringuitos de platja.
·Anxoves
·Sardines
·Seitons
·Pernil ibèric
·Carpaccio de bacallà
·Tomàquet
·Bonítol
·Olives