Quan els diagnostiquen celiaquia o intolerància al gluten, moltes persones se senten limitades i perdudes perquè es troben que han de canviar totalment de costums alimentaris. Del que no s’adonen, però, és que a part de millorar els símptomes d’aquesta patologia, també milloraran la salut i qualitat de vida.

Per una banda, cal tenir en compte que limitar els aliments precuinats – que són els que majoritàriament contenen traces de gluten– també vol dir prescindir de conservants, colorants, sucres, sals i altres additius que només generen feina a l’hora de netejar el cos.

simbolo-singluten-internacionalCal, doncs, apostar per aliments directes de la natura i processats o cuinats de la manera més natural possible.

Aquest tipus d’alimentació, a més, impedeix la manca de micronutrients i fibra que solen tenir molts celíacs que consumeixen bàsicament aliments preparats i amb poca fruita i verdura.

Per altra banda, només cal tenir ben clar quins cereals no tenen gluten, tastar-los, descobrir com cuinar-los i veure quins i com ens agraden, i finalment variar cada dia. Hi ha vida més enllà de l’arròs i el blat de moro que destaca la Federació d’Associacions de Celíacs:

cereals

Hi ha aliments precuinats sense gluten?

El problema de molts aliments sense gluten és que són una versió “falsa” de l’aliment: elaboren el mateix aliment, però sense el gluten o el cereal, i a més hi afegeixen altres ingredients que intenten imitar les característiques organolèptiques de l’aliment original. Tanmateix mai acaba sent el mateix: la pasta sol quedar més dura, el pa s’engruna molt o no té la mateixa consistència i els pastissos solen quedar poc esponjosos; i és que el gluten és un conjunt de proteïnes que donen viscositat, gruix i volum a certs aliments.

la foto (3)Quan vulguem menjar uns torrons, unes croquetes, un embotit, una sopa de sobre, un pastís, o prendre una cervesa de manera puntual, no cal que els busquem al supermercat un per un a veure si tenen el segell de “Sense gluten”. Cada vegada hi ha més marques i més establiments que ofereixen seccions separades amb productes especials per a celíacs, com és el cas de la botiga Obbio a Barcelona. I el més important, cada vegada hi ha productes més bons i de més qualitat, i de tot tipus: farines, pans, pastissos i galetes, muslis i cereals d’esmorzar, pastes, maioneses, salses, i cerveses.

Hi ha pa sense gluten?

El problema més comú entre les persones celíaques és que es moren de ganes de menjar un pa que tingui textura de pa, però sense gluten. I no és gens fàcil trobar-ne.

El Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments de la UAB va investigar amb diferents llegums els resultats organolèptics del pa de soja, de cigró, de proteïna de pèsol, i de germen de garrofí.

Es va veure que el pa de germen de garrofí és el que té més fibra i és més fàcil de treballar entre tots els pans; el pa de cigró és el més esponjós i el de soja és el que té més bon gust. (Cal vigilar, però, amb el consum de soja https://etselquemenges.cat/especialista/especialista-etselquemenges-cat/consumeix-soja-de-manera-saludable).

A banda de pans de lleguminoses, podem trobar preparats de pans per fer a casa i torrades i pans cruixents de quinoa, fajol, llavors i castanyes.

I fora de casa, què fem?

El més difícil és menjar fora de casa: als àpats amb la família –que no sap que hi ha vida més enllà del gluten– i als bars i restaurants. És bo, doncs, que demanem als familiars que vagin amb compte a l’hora de manipular els aliments o de preparar-ne alguns que puguin contenir traces de gluten. És bo, també, aportar idees d’alternatives que sí que podem menjar. Per altra banda, és important que acceptem que no passa res per estar preguntant sempre a cambrers i amics sobre els ingredients específics dels menjars que ens presenten: val més prevenir.

Sempre que puguem, però, és bo portar-los al nostre terreny. Aquí teniu un llistat de restaurants sense gluten arreu d’Espanya.

Alimentació sense gluten per a no celíacs

L’alimentació sense gluten és menys irritant per als intestins, clau en la digestió, els gasos, la formació de la femta, l’absorció de nutrients, el sistema immunitari i les emocions, com també en la fertilitat (https://etselquemenges.cat/especialista/cristina-mora/gluten-i-infertilitat-infertilitat-i-malaltia-celiaca-avortaments-espontanis). Per aquest motiu, molts especialistes aconsellen, en segons quins casos, disminuir o evitar menjar aliments amb gluten no només a les persones amb celiaquia.

Si decidim deixar de prendre gluten per millorar el nostre estat de salut general, cal que sapiguem que contràriament hi ha estudis que mostren que una dieta sense gluten pot perjudicar als nivells de bacteris bons de l’intestí incrementant les perjudicials.

Tothom que vigili el consum de gluten sense tenir celiaquia, cal que tingui en compte que el pa ecològic conté menys proteïnes de gluten que el normal.

De totes maneres, si, des de fa temps, tenim digestions molt difícils, gasos contínuament, cicles alternats de restrenyiment i femta tova, cal que ho comentem al metge per fer-nos les proves pertinents.

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat

Neus Elcacho

Dietista integrativa i coach nutricional

  @NeusElcacho   @healthy_neuselcacho
Neus Elcacho

Demana cita amb la Neus Elcacho a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic