turista-730

Les vacances són per relaxar-se, són aquells moments de l’any en què desconnectem de les nostres responsabilitats, ens dediquem més a nosaltres mateixos i als que estimem i ens permetem algun gust, m’equivoco? A més, quan estem fora de casa som conscients que no trobarem o no tindrem tot el que tenim habitualment a casa, així que encara que vulguem seguir amb les nostres rutines diàries hem de ser flexibles i treure el millor de cada situació. Intentarem seguir cuidant-nos, però si no podem seguir les nostres pautes tan bé com voldríem no ens hem de  sentir culpables o tenir remordiments. Vaja, una mica d’aventura ens donarà vida i ens nodrirà l’ànima!

El nostre cos es renova cada dia i, un cop ja hem tornat als bons hàbits, es neteja

I de totes les coses bones que el cos ens brinda, cal destacar que cada dia es renova. I, un cop ja hem tornat als bons hàbits, es neteja. De fet, de vegades crec que és massa generós amb les nostres accions, aguanta moltíssim abans de caure malalt…

En aquests 9 punts esmento els aspectes més importants a tenir en compte quan viatgem per seguir una alimentació tan neta com sigui possible quan som fora de casa. L’objectiu és seguir amb digestions lleugeres, evitar sentir-nos inflats i gaudir de la nostra màxima vitalitat, malgrat els canvis d’horaris i les diferències en el menjar. Només necessitem seguir algunes pràctiques i senzilles recomanacions durant les merescudes vacances.

1- Començar el dia amb una bona hidratació alcalina. Després de rentar-nos les dents i la llengua, que no ens falti el got d’aigua amb llimona.

  • Si estem en un hotel, ens serà molt fàcil demanar un got d’aigua temperada i un trosset de llimona.
  • Si estem en un apartament, podem localitzar un supermercat o botiga de verdures i aconseguir algunes llimones.
  • Si dubtem de si tindrem accés a llimones naturals, una altra opció a la qual acostumo a recórrer és afegir 2 gotetes d’oli essencial de llimona al got d’aigua. Això sí, hem d’assegurar-nos que l’oli essencial sigui apte per al consum via oral.

2- Esmorzar verd. Seria ideal si ens poguéssim endur el nostre extractor de sucs o batedora de vacances, ni que sigui una petita batedora individual, i poder preparar el nostre suc o batut verd matutí. Quan això no és possible:

  • Localitzar un juice bar prop del nostre hotel / hostal / apartament.
  • Comprar un suc de taronja i afegir-hi herba de blat o la nostra barreja de vegetals i fruites en pols de la nostra marca preferida.
  • Si no podem trobar un suc de taronja o un altre suc de fruita natural ens prepararem un xarrup d’aigua amb la barreja de vegetals deshidratats en pols.

Podem endur-nos de casa herba de blat o altres vegetals i fruites en pols per afegir-les als sucs comprats

Així ens assegurem, sí o sí, que comencem amb una bona dosi de vitamines, minerals, antioxidants i enzims alcalinitzants que ens aportaran un xut d’energia per començar el dia. Aquest punt el considero molt important, sobretot si estem viatjant per països exòtics on no tenim accés a aliments frescos o el risc de contraure infeccions o bacteris és més elevat. Tots aquests micronutrients ens ajudaran a enfortir les nostres defenses, que ja es poden veure alterades pel simple fet del canvi d’horari, els menjars i el clima.

  • Com a últim recurs, si res del que he dit abans és possible, la millor opció és començar el dia amb fruita fresca, preferiblement amb un cítric, per la seva aportació de vitamina C. És cert que quan viatgem a països on el consum d’aigua pot causar-nos problemes digestius es recomana evitar el consum d’aliments crus… Personalment, no puc viure sense ells, així que no segueixo massa aquest consell, però si ets dels que té un estómac sensible procura menjar fruita de pell gruixuda i que hagis de pelar, com les taronges, les mandarines, i la pinya. Si el venedor s’ofereix a pelar la fruita, vigila sempre que no la renti abans d’entregar-te-la, mantingues els ulls oberts i frena’l quan vegis que va per aquest camí!

3- Esmorzar: si amb el suc o batut verd no ens hem quedat satisfets, l’opció més pràctica és seguir amb un bon plat de fruita.

  • Si volem mantenir un esmorzar lleuger, escollirem fruites àcides i amb un contingut alt en aigua, com els cítrics, els melons i les fruites del bosc.
  • Si necessitem energia per dur a terme totes les activitats que ens esperen durant el matí, optarem per fruites més dolces i denses com el plàtan, el mango, el préssec, la xirimoia…

En l’article Com combinar els aliments per a una bona digestió pots veure quines fruites pertanyen a cada grup i com combinar-les entre elles. Aquesta és la meva opció número 1, menjar fruita fins al dinar.

Si volem alguna cosa més densa i hi tenim accés, sempre ens podrem preparar uns flocs de civada, només necessitem aigua calenta i els flocs de civada als quals podem afegir alguna fruita seca per fer un esmorzar més nutritiu. Si tinguéssim algun tipus de llet vegetal com a substitut de l’aigua encara seria una opció més nutritiva.

I si optem pel típic esmorzar tradicional del país que estem visitant, procureu que sempre contingui alguna forma de vegetal. Per exemple, en molts països asiàtics podem trobar sopes amb fideus d’arròs i vegetals locals, és a dir, un esmorzar de campions amb una correcta combinació d’aliments. Ens connectarà encara més amb la cultura del país i ens prepararà per arrencar amb l’aventura del nou dia.

vacances - familia-730

4- Dinar i sopar: començar sempre amb un bon plat de vegetals.

  • Si poden ser crus i en forma d’amanida, perquè confieu en la qualitat de l’aigua, molt millor. Els aliments crus ens proporcionaran un cop més els nostres preuats micronutrients, aigua i fibra. Sobretot quan estem viatjant, tenim tendència a patir restrenyiment, així que ingerir una bona dosi de fibra en tots els nostres àpats serà molt important. Altres opcions seran sopes de verdures, cremes o verdures al forn, al vapor o saltades.
  • De segon, si és que no fem un plat únic o combinat, escollirem un plat que respecti al màxim la combinació dels aliments. El més important serà evitar la barreja de proteïna animal amb carbohidrats, com ara cereals i tubercles. D’aquesta manera farem que les nostres digestions siguin més lleugeres.
  • El sopar sempre ha de ser més suau que el dinar i procureu deixar prou temps, com a mínim 2 hores, abans d’anar al llit, per completar la digestió i perquè el nostre organisme ja no estigui treballant a l’hora d’anar a dormir.

5- Snacks: el millor snack per menjar a mig matí seguirà sent la fruita i, si estem en un viatge de llargues excursions, els dàtils o la fruita seca ens aportaran encara més sucres ràpids i simples, cosa que ens donarà una energia instantània. La fruita seca també ens omplirà i ens aportarà bones quantitats de minerals. És molt recomanable portar sempre a la bossa o motxilla un paquetet de nous, ametlles o llavors per evitar les temptacions a mitja tarda.

Podem endur-nos sempre a la bossa o motxilla un paquetet de nous, ametlles o llavors per evitar les temptacions a mitja tarda

6- Hidratació: no puc remarcar més la importància de mantenir el cos hidratat. El nostre cos és més del 70 % aigua i està present en cadascuna de les reaccions bioquímiques del nostre cos. L’aigua és vital, així que ens hem d’assegurar que en tenim i que és de qualitat. L’efecte deshidratador que provoca l’avió en el nostre organisme a causa de la baixa pressió atmosfèrica ja és prou motiu per començar a accentuar la hidratació durant el vol. A més, beure sovint ens ajudarà a regular el trànsit intestinal i a prevenir infeccions urinàries. I encara serà més determinant el consum de líquid si viatgem a països tropicals on les temperatures no baixen dels 35 ° C, ens mantenim actius i perspirem molt.

7- Jet Lag: l’últim que volem quan sortim de viatge és desaprofitar el temps, i quan fem viatges de llarga distància en què patim un canvi horari, els primers dies caminem com si fóssim zombis. Per alleujar els símptomes del trastorn de son i estar al màxim des del primer dia:

  • Hem de respectar l’horari dels àpats del lloc de destinació i accelerar l’adaptació del nostre bioritme.
  • Podem ajudar-nos amb un suplement de Melatonina, una hormona que es troba de forma natural en el cos humà i que s’encarrega de regular els cicles nit-dia. A més, prepara l’organisme per agafar el son. La dosi recomanada és d’1-3 mg abans d’anar a dormir.

8- Farmaciola: sempre és bo endur-nos un petit equip de supervivència o, millor dit, “de conveniència”:

  • Un pot amb oli de coco per hidratar pell i llavis.
  • Una ampolleta d’oli essencial d’arbre del te pel seu efecte antisèptic i cicatritzant en cas de ferides, i per aplicar sobre granets que ens puguin aparèixer a la cara a causa del canvi d’alimentació i clima.
  • Oli essencial de lavanda pel seu efecte relaxant i conciliador del son, i per a un bon massatge a les cames si ha estat un dia intens de no parar (l’oli de coco també serveix de base per fer massatgets).
  • Càpsules de probiòtics. Ens ajudaran a mantenir el trànsit intestinal i seran molt útils en cas de contraure algun bacteri gastrointestinal que ens provoqui anar massa lleugers al lavabo. Els probiòtics agilitzaran la recuperació de la flora intestinal i reforçaran el nostre sistema immunitari.
  • De manera més opcional, endur-nos enzims digestius pot ser una bona elecció, sobretot si el teu estómac està acostumat a àpats lleugers i simples. Els enzims digestius es prenen en començar a menjar i fan que la digestió dels àpats sigui molt menys pesada.

Podem endur-nos una farmaciola amb aliments i antibiòtics naturals: oli de coco, oli essencial d’arbre del te i de lavanda o càpsules de probiòtics

9- Siguem flexibles: seguint la filosofia Menja Net evitarem els lactis, el gluten (cereals com el blat, el sègol, l’ordi i l’espelta), els fregits i els aliments altament processats. Això de vegades pot ser una utopia fins i tot quan som a casa, amb més motiu encara hem d’acceptar que alguns d’aquests aliments ens cauran al plat quan siguem de vacances.

A més, viatjar també és sinònim d’entrar a la cultura del país i gran part d’aquesta cultura s’experimenta a través de la gastronomia. Per això hem de provar els plats típics de cada regió, gaudir dels seus sabors, olors i aprendre sobre les seves preparacions, i això de vegades inclou menjar aliments amb gluten, alguns fregits, o provar plats que contenen ou o brous amb base de pollastre (això últim serà important si normalment evites el consum de productes d’origen animal). Per a mi, la prioritat quan es viatja és gaudir del menjar i del plaer d’integrar-nos al país a través dels seus plats.

Com sempre dic i repeteixo “el que compta és la norma i no l’excepció”, i les vacances són moments d’excepció.

Postvacances

Quan ja hem tornat a casa és bo tornar a les nostres rutines diàries i retrobar-nos amb els nostres aliments, fruites i verdures. Encara que hàgim mantingut unes vacances saludables, generalment arribem a casa sentint-nos una miqueta més pesats. ¿Solució? Sí, no aneu errats, prendre’ns uns dies en mode DETOX i fer un Reset al cos.

La meva rutina sol ser:

  • Un primer dia de monoaliment (consumir un sol tipus d’aliment al llarg de tot el dia), triant una fruita rica en aigua. Les meves preferides són la síndria, les maduixes i les aranges.
  • Una altra opció és menjar amanides verdes tan sols amb una mica de vinagre de poma o suc de llimona sense cap tipus de greix (sense alvocat, fruita seca, llavors, ni oli).
  • Després d’aquest dia de monoaliment vindran 1 o 2 dies de semidejuni a força de… SUCS VERDS!

La meva recomanació és no començar directament amb el semidejuni a força de sucs, ja que seria un canvi massa dràstic per a l’organisme. Passar de menjar molt pesat a només ingerir líquid pot ser que ens faci l’experiència dels sucs més difícil. És preferible passar per una transició on consumim aliments lleugers, ni que sigui per 1 dia, només, i mantenir la sensació de mastegar abans del semidejuni.

Per sobre de totes aquestes recomanacions i el més important de tot quan estem de vacances serà gaudir de cada moment i viure en el present allà on ens trobem. No pensar en el que estem fent bé o malament, sinó fluir i escoltar el nostre cos. Treure’ns aquesta pressió i conflicte intern de voler fer les coses a la perfecció, primer perquè la perfecció no existeix i segon, qui vol ser perfecte i avorrit en un món amb tantes possibilitats? Escolteu el cos a cada instant i doneu-li el que us demana en cada moment. Sempre que l’elecció sigui feta a consciència, serà una bona elecció.

Respireu i que tingueu un bonic viatge!

Carla Zaplana
Carla Zaplana

Carla Zaplana, nutricionista i health coach

  @CarlaZaplana   @carlazaplana