Arriben les maduixes! Abans de l’inici de la primavera, ja arriba el color a les nostres taules amb les tan esperades maduixes, riques en vitamina C i antioxidants. Però si hi ha una cosa que hem de tenir en compte és que han de ser ecològiques de totes. Per què? Perquè les maduixes no tenen pell, com els préssecs o les nectarines. Segons els estudis d’Environmental Working Group, les maduixes ocupen els primers llocs dels aliments contaminats i, a França, l’ONG Générations Futures va dur a terme una investigació en la qual es van detectar 93 tipus diferents de pesticides en 49 mostres de maduixots. És important que siguin ecològiques, però, a més, rentar-les bé i a consciència, ja que la pell està tan desprotegida i les llavors són tan visibles que és molt fàcil la contaminació per aire.

 Aquest dissabte 2 de març, maduixes ecològiques a 3,95 €/kg en els Supermercats Veritas 

 D’on són les maduixes?

El 95% de les maduixes de l’Estat espanyol provenen de Flor de Doñana, un productor ecològic del parc natural de Doñana que compatibilitza el desenvolupament econòmic de la zona amb la protecció de la terra. El seu objectiu és reduir la petjada de carboni i la petjada hídrica, dos punts fonamentals a l’hora de preservar el medi ambient i d’assegurar l’equilibri natural dels cultius en harmonia amb l’entorn. Per exemple, van canviar la il·luminació a llums LED, fan servir motors elèctrics de baix consum i opten per envasos reciclats. Per assegurar que les maduixes siguin dolces i saboroses, han de madurar a la planta i mai ser recol·lectades abans d’hora. La temporada s’estén de febrer a maig, aproximadament.

Comparatives de nutrients entre maduixes eco i no eco

Les maduixes aporten concentracions altes de vitamina C, minerals i antioxidants, i ajuden l’organisme a combatre els radicals lliures que destrueixen les cèl·lules. Diferents estudis han demostrat que el nivell de nutrients és notablement més elevat si les fruites són d’origen ecològic i s’han cultivat de forma natural, sense l’ajuda de pesticides. En un estudi fet a Califòrnia (Reganold et al. 2010), les maduixes ecològiques tenien més matèria seca, fermesa, activitat antioxidant, contingut polifenòlic, vitamina C i antocianines.

Diferents estudis de la zona mediterrània (Raigón, 2007) han analitzat el contingut de substàncies antioxidants polifenòliques i d’antioxidants totals; la concentració de polifenols és un 29% superior a les ecològiques.

Les maduixes són les fruites vermelles que presenten, en conjunt, valors més alts d’antioxidants totals (TAS), i les ecològiques són les que n’aporten més.

Més informació: https://www.veritas.es/fresas-ecologicas/

Les maduixes ecològiques tenen un potencial anticancerigen molt més gran que les maduixes no ecològiques, segons un estudi suec.

Més informació: https://www.veritas.es/las-fresas-ecologicas-anti-cancerigeno/