Les alternatives

El cafè de cereals, el cafè de xicoira, el guaranà, el gingebre o el ginseng són estimulants suaus que s’han convertit en unes bones alternatives al cafè. Recordem que els celíacs no poden prendre cafè de cereals.

La doctora Olga Cuevas, especialista en nutrició i salut, explica que el cafè és un estimulant cardíac que, en dosis elevades i en persones sensibles, pot produir palpitacions i acceleració del cor. Ara bé, Cuevas també afirma que consumir-ne després dels àpats facilita la digestió, perquè la cafeïna “activa les secrecions gàstriques i la mobilitat intestinal”. Per això, hi ha persones a les quals un cafè també els produeix cremor d’estómac, diarrees o senzillament un efecte laxant i diürètic.

Per la seva banda, Susanna Arjalaguer, biòloga i postgraduada en Dietètica, explica que, amb el cafè, hi ha molts mals usos. “La gent hi posa llet, que és una aberració, perquè el fa indigest, espatlla la beguda”. Al te, “si se li posa només un núvol de llet, encara, perquè amb prou feines li abaixarà els tanins”. Un altre mal hàbit és prendre’n més enllà de mig matí, perquè “llavors té conseqüències: ens costarà conciliar el son i també mantenir-lo, i, a més, no haurà estat reparador”. El son reparador és la fase de son profund en què hi ha reparació cel·lular i metabòlica. En aquesta fase, el sistema immunitari es reforça, per això és tan important, “i un excés de cafè pot fer que no la mantinguem prou estona”. Per això, és crucial saber-ne treure un bon partit: “Una tassa de cafè al matí, acabats de llevar, ens espavila i ens augmenta les capacitats cognitives”.

Sigui com sigui, hi ha una sèrie de veritats que cal conèixer tant de l’un com de l’altre. Olga Cuevas, en el llibre El equilibro a través de la alimentación, les explica:

Veritats sobre el cafè

·Cada tassa de cafè pot contenir entre 75 i 150 mg de cafeïna.

·El cafè no aporta calories, però tampoc no és una beguda que aprima. Serveix per entretenir la gana.

·És apreciat pels esportistes perquè afavoreix les contraccions musculars, de manera que retarda la fatiga i augmenta la capacitat i la freqüència de les respiracions.

·Les persones que tenen insomni, cistitis, hipertensió, acidesa, úlceres, cremors d’estómac, diarrees, colitis ulceroses i altres alteracions intestinals no n’haurien de prendre.

·El cafè descafeïnat en grans quantitats resulta tòxic pels residus dels dissolvents químics que s’han fet servir per descafeïnar-lo. Com a contrapartida, no té els efectes estimulants de la cafeïna.

Veritats sobre el te

·El te és una beguda estimulant gràcies a la teofil·lina (50 mg per tassa), similar a la cafeïna.

·Conté taní (100 mg per tassa), un astringent vegetal que té un efecte protector de la mucosa gàstrica: alleugereix les digestions pesades.

·L’extracció de la teofil·lina i els tanins depèn del contacte amb l’aigua calenta. El 75% de la teofil·lina i el 30% dels tanins passen a l’aigua els tres primers minuts d’infusió. Més temps d’infusió no incrementa la teofil·lina, però sí els tanins.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert