Els malalts de migranya havien sentit a dir que alguns aliments els podien desencadenar aquest mal de cap tan intens. La xocolata, el formatge, les nous. “Era una llista tòpica d’aliments prohibits, però que no es basava en cap fonament científic”, explica en Juanjo Duelo, director i fundador de la companyia biomèdica DR Healthcare, que ha portat a terme dos estudis innovadors sobre la migranya.

El primer, promogut amb la Càtedra de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona, va demostrar que el denominador comú dels pacients de migranya és que tenen dèficit de diamoniooxidasa (DAO), és a dir, l’enzim que s’encarrega de metabolitzar la histamina dels aliments. Per això, “hi ha persones que mengen el mateix, i les unes tenen migranya i les altres, no; la diferència és l’intestí”, explica Duelo. Com que la majoria d’aliments contenen histamina, quan arriben a l’intestí, les persones que no tenen l’enzim que metabolitza la histamina no la degraden i, per tant, la histamina passa directament al torrent sanguini, on comença a fer de les seves.

Quins són els aliments amb histamina?

En tenen el marisc, els lactis, els cítrics, el blat i derivats, les begudes alcohòliques, llegums com la mongeta tendra… L’etanol de les begudes alcohòliques té histamina i, a més, és un inhibidor del DAO, fet que explica per què la ressaca s’assembla tant a la migranya. Com que les persones amb dèficit de DAO no la metabolitzen, la histamina passa al torrent sanguini i acaba provocant migranya.

És a dir, la histamina és una molècula necessària per a la vida humana, que es torna “perversa” quan s’acumula en el cos si l’intestí no la digereix. Un dels efectes més evidents és la migranya, però també provoca altres trastorns, com sequedat o pell atòpica, sacietat o sensació d’inflor, restrenyiment, dolors musculars. Tots són símptomes amb els quals la majoria d’afectats aprenen a conviure, perquè prioritzen curar la migranya, que és el que els incapacita per fer vida normal.

I just per això, la migranya és hereditària, perquè el dèficit de DAO s’hereta en la cadena de transmissió de l’ADN. “Els resultats del 2010 aclarien que el 95% dels pacients amb diagnòstic de migranya tenien aquest dèficit; es veia clara, doncs, la correlació entre l’una i l’altre”. També explica per què la migranya predomina més en les dones –tenen genèticament menys activitat DAO– o per què les dones migranyoses no en tenen durant l’embaràs –durant la gestació, la placenta produeix DAO unes cinc-centes vegades més del normal, per protegir el fetus.

El maig d’aquest any, els resultats d’un altre estudi guanyava el segon premi del Congrés de la Societat Catalana de Neurologia. L’estudi, amb pacients diferents i amb un protocol més científic i clínic, arribava a les mateixes conclusions que el primer: el 95% dels pacients amb migranya tenien dèficit de DAO.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert