El debat sobre l’ecologia

És un debat que mantinc amb el propietari de l’herbolari l’Espígol de Vilanova i la Geltrú. Hi compro iogurts ecològics de cabra que provenen d’Albacete. No tinc res en contra d’Albacete, però tot el que té d’ecològic el producte “es perd”, per dir-ho d’alguna manera, amb el combustible que s’ha fet servir per dur el producte fins a Vilanova i la Geltrú. Dos dies després que fes a en Josep aquesta reflexió, va portar a la zona de refrigerats iogurts de cabra catalans. L’ecologia també ha de respectar la proximitat, em penso.

Sóc a la cua de la caixa del supermercat. Sense voler, la vista se me’n va al carro de la compra del veí del davant i del darrere, i cada un dels productes que ha escollit em fa pensar com és aquella persona. Us ha passat alguna vegada?

La revista americana Plos One  ha anat més enllà d’aquesta observació. Tal com ha publicat el diari ARA,  les promocions dels supermercats on es compra habitualment poden condicionar el pes de les persones.

“L’estudi va detectar que hi havia més persones obeses en zones amb menys recursos i amb un nivell cultural més baix on hi havia àrees comercials que aplicaven campanyes amb descomptes agressius”. De fet, com més lluny vivien les persones dels mercats de fruita, vegetals i peixos i carns frescos, més obeses eren.

La conclusió de l’estudi és que els supermercats influeixen en els hàbits alimentaris. Si aquestes àrees comercials introdueixen campanyes específiques, la repercussió és immediata. En aquest sentit, el supermercat Bonpreu-Esclats’enorgulleix de la seva àrea d’aliments ecològics i sense gluten. A poc a poc, ha fet augmentar l’oferta fins al punt que ara ja s’hi pot trobar fruita, carn, ous ecològics…

Encara hi ha molta feina per fer. En algunes ciutats, trobar menjar que no sigui producte de la indústria alimentària és una odissea. On compreu? Feu quilòmetres per trobar el menjar que us agrada?

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert