L’endometriosi és una malaltia inflamatòria crònica que actualment afecta un 5-20% de les dones en edat fèrtil. Així, es calcula que, a l’Estat espanyol, hi ha uns dos milions d’afectades.
L’endometri és el teixit que forma la part interna de l’úter, una capa que durant el cicle menstrual experimenta certs canvis fisiològics i que té un paper clau en l’embaràs. Quan hi ha estrògens, l’endometri creix i es fa més gruixut perquè, si hi ha fecundació, serà l’encarregat d’acollir i alimentar l’embrió. En cas contrari, si no hi ha embaràs, es desprèn i s’elimina en forma del que anomenem menstruació.
Quan una dona té endometriosi, aquest teixit –l’endometri– apareix fora de l’úter. Els focus més freqüents són la zona pelviana, els ovaris, les trompes de Fal·lopi, l’intestí o la bufeta. No obstant això, també pot aparèixer en altres zones com els pulmons, el sistema renal o, fins i tot, el cervell. Durant la menstruació, aquestes parts de teixit endomètric també es desprenen i sagnen; aquest fet provoca un dolor que pot arribar a ser incapacitant. A més, alhora, el cos també ataca aquests teixits que han migrat a llocs on no els toca ser, cosa que causa inflamació i genera alteracions als òrgans afectats.
La simptomatologia és molt heterogènia i depèn de cada cas, però els símptomes més freqüents són dolor molt fort durant la regla i/o abans, també durant l’ovulació, sagnats abundants, infertilitat, dolor durant o després de les relacions sexuals, ciàtica, inflamació abdominal (l’anomenada endobelly), nàusees i cansament, entre d’altres. La Maria Camps, afectada d’endometriosi, membre d’Endodance i protagonista d’un dels capítols del Click Natural, explica que hi ha diferents tipus de dolor: “De vegades, és un dolor sec, com un apunyalament i, d’altres, semblen contraccions: un mal molt fort que augmenta i disminueix constantment i que pot durar hores”. A més, a part de la zona de l’úter, el dolor també pot aparèixer als òrgans amb endometriomes –quistos– o adherències –siguin provocades per la malatia mateix o per les cirurgies–: com, per exemple, a la bufeta, als intestins o al còlon, cosa que pot generar problemes a l’hora d’orinar o d’anar de ventre, respectivament.
Tota aquesta simptomatologia genera molta incomprensió social. “Quan expliques que tens regles molt doloroses, sempre hi ha algú que et diu que la regla també li fa mal i que no es queixa tant. Però és que, quan tens endometriosi, el dolor ultrapassa els dies de la regla; pots arribar a tenir mal cada dia, com era el meu cas, o segons l’esforç que fas. A més, és un dolor que no remet amb analgèsia simple; de vegades ni amb fàrmacs més forts, i et veus obligada a anar a l’hospital perquè no pots fer vida normal. Tot plegat sovint costa d’entendre des de fora”, explica la Maria.
Moltes dones experimenten els primers símptomes des de la primera menstruació; no obstant això, el problema és que molts cops es detecta tard. Hi ha casos en què passen anys fins que arriba el diagnòstic; i això no ajuda, perquè la malaltia avança i s’agreuja. Com abans es comenci a tractar, millor.
“És molt important tenir en compte que la pacient no és un úter, sinó un esser humà i que, per tant, hem de tenir en compte les seves emocions, sentiments, alimentació i estil de vida”
Causes de l’endometriosi
En general, mèdicament no hi ha una explicació concloent sobre l’origen d’aquesta patologia. No obstant això, hi ha especialistes com la doctora Annalisa Di Rocco, ginecobstetra amb màster en psiconeuroimmunologia clínica, que tenen clar que la base de l’endometriosi és una inflamació de baix grau. “L’excés d’exposició als xenoestrògens de tòxics ambientals com els pesticides, el bisfenol del plàstic, aliments processats o productes que provenen d’animals hormonats, entre d’altres, alteren el cos, la microbiota intestinal i vaginal, i es genera una inflamació crònica de baix grau”. I si, a més, l’estat del sistema immunitari no és òptim –perquè no mengem prou bé i no ingerim les vitamines, els minerals o els aminoàcids que necessitem– el cos no es desinflama correctament, explica la doctora.
En general, el primer que es fa en medicina al·lopàtica és donar anticonceptius orals per millorar la simptomatologia de les pacients. De totes maneres, el tractament no pot ser això i prou! Ha de ser més global.
Segons explica la doctora Di Rocco, els anticonceptius orals també formen part del grup dels xenoestrògens; per tant, quan en prenem, sobresaturem encara més el sistema d’hormones i afegim més substàncies químiques al cos. A més, amb els anticonceptius “no donem al cos la informació necessària per recuperar l’eix hormonal, sinó que tapem la causa. Pot semblar que la pacient millora però, en realitat, no es frena la malaltia, perquè, un cop més, s’ataquen els símptomes però no les causes.”
Per fer front a les causes reals de la patologia, “és molt important tenir en compte que la pacient no és un úter, sinó un ésser humà i que, per tant, hem de tenir en compte les seves emocions, sentiments, alimentació i estil de vida”, recalca la doctora Di Rocco.
Actualment se segueix operant d’endometriosi però s’intenta deixar per quan no hi ha més alternatives, ja que amb la cirurgia es minva la reserva ovàrica i, a més, es creen més adherències.
La importància de l’alimentació
L’alimentació és molt important a l’hora de tractar l’endometriosi. Com que és una patologia inflamatòria, és clau determinar què mengem per tal de disminuir la inflamació i l’estrès oxidatiu.
Cal recordar que els aliments que prenem habitualment tenen un gran impacte en nosaltres. N’hi ha que poden generar inflamació i d’altres que contenen substàncies que ens poden ajudar a combatre-la. Per això, en cas d’endometriosi, és recomanable evitar els productes processats, els sucres refinats, les carns vermelles i les carns de mala qualitat, el cafè, els lactis (especialment de vaca), les farines refinades i els cereals amb gluten. En general, cal disminuir el consum de cereals, ja que interessa rebaixar la càrrega glucèmica de la pacient.
En canvi, cal potenciar el consum de fruites i verdures –perquè contenen moltes vitamines, minerals i antioxidants–, el peix blau petit –per l’omega-3– i aliments com la cúrcuma –amb grans propietats antiinflamatòries i antioxidants.
Una alimentació neta i saludable també és molt important per millorar l’estat de la microbiota intestinal i vaginal, que en la gran majoria de casos està alterada.
La Maria, tal com ens explica en el capítol sobre endometriosi del Click Natural, va canviar completament la dieta i, actualment, conviu amb l’endometriosi sense pràcticament cap símptoma. “Quan recordo com vaig arribar a estar i ho comparo amb ara, no m’ho puc creure. Em van dir que sempre estaria igual, que no hi havia cap pastilla per treure el mal que tenia i que cada dos anys m’haurien d’operar. Tenia mal cada dia, des que em llevava fins que me n’anava a dormir, i, de vegades, fins i tot em despertava a la nit amb un mal com si m’haguessin clavat un ganivet.”
Una alimentació neta i saludable també és molt important per millorar l’estat de la microbiota intestinal i vaginal, que en la gran majoria de casos està alterada.
De totes maneres, l’alimentació no ho és tot. Si mengem perfectament, però no cuidem altres aspectes importants com l’estrès o l’exercici físic, no abraçarem tots els focus d’acció necessaris.
L’estrès i les emocions
Per la doctora Annalisa Di Rocco, l’estrès és un dels grans aspectes que cal tenir en compte quan hi ha endometriosi i aconsella una cosa molt important però sovint oblidada: “Cal gaudir de la vida i del que tenim. Les expectatives ens fan molt de mal i fan que ens enfoquem més en el que no tenim que no pas en el que sí que tenim; això, generalment, crea molta ansietat. L’agraïment és una de les coses més grans que hem de tenir.”
A més, la doctora també fa èmfasi en la importància de l’acompanyament emocional. En casos d’endometriosi “sovint darrere hi ha una nena ferida que ha patit un trauma durant la infància” i, per això, recomana fer teràpia, però no qualsevol! “Amb la psicoteràpia llarga es reviu massa el problema i alterem els nivells de cortisol; i això no interessa. Cal una teràpia breu i efectiva, perquè la dona, des d’una visió adulta, entengui la situació que va viure de petita”.
Reeducació del sistema nerviós
Quan hi ha dolor crònic i sostingut en el temps, apareix una hipersensibilització del sistema nerviós. Les zones del cervell dedicades al dolor s’hipertrofien i, per tant, reben més senyals de dolor, reaccionen de manera més ràpida davant els estímuls i, fins i tot, poden arribar a fer que estímuls no dolorosos puguin arribar a ser-ho.
Per això hi ha especialistes que parlen d’una reeducació del sistema nerviós. En aquest aspecte, activitats com el ioga o els abdominals hipopressius poden ajudar a reforçar el múscul i a millorar el dolor. L’acupuntura també és un bon coadjuvant del tractament.
Tot això sense oblidar que és molt important nodrir i reparar el sistema immunitari, i donar-li els nutrients que necessita perquè pugui desinflamar l’organisme tot sol.
“Tot el que jo menjava era, sense saber-ho, inflamatori.“
Maria Camps
La Maria menjava molt malament. Com estava prima i no tenia símptomes greus, no donava importància al fet de menjar processats de forma habitual i no prendre res de verdura. Però això va canviar i la regla li va començar a fer mal fins al punt d’arribar a tenir mal permanent tot el mes. Aquell dolor que no la deixava ni tan sols treballar era una endometriosi profunda. Feia anys dels símptomes i ningú li havia dit que el “quist de xocolata” –que era l’eufemisme que el seu ginecòloga usaba– en realitat es deia “endometriosi”. Maria va fer un clic brutal el dia que una altra ginecòloga li va dir que havia aliments inflamatoris que s’aguditzaven els símptomes, ja que l’endometriosi és una malaltia autoimmune i, per tant, inflamatòria. Des de fa deu anys i amb només l’alimentació i traient tòxics, Maria no ha tornat a tenir mal ni s’ha medicat per això mai més.
? La vols conèixer? Visita www.elclicknatural.es! i subscriu-te al canal d’Ivoox per escoltar la història sencera en podcast i no perdre’t cap capítol! ?
Festival de dansa per a l’endometriosis
Us agrada el ball i la música? No us perdeu la cinquena edició de la gala Endodance! Aquest esdeveniment té com a objectiu recaptar fons per a la investigació de l’endometriosi, una malaltia que afecta el 15% de les dones. Concretament, els beneficis de l’espectacle es destinaran al projecte d’investigació biomèdica de l’endometriosi que du a terme la Fundació Clínic de Barcelona.
Aquest any, la cantant Beth Rodergas presentarà la gala, que tindrà actuacions de ballarins i artistes de diverses disciplines amb reconeixement nacional i internacional i música en directe de grups del panorama nacional.
Hora i lloc: 28 de setembre, a les 19 h a la Sala Apolo Barcelona
Més informació a: http://endodance.com/
Compra la teva entrada a: https://www.sala-apolo.com/es/evento/5-endodance-2019