Sovint venen a La Consulta dones amb dolor crònic, inflamacions o problemes osteoarticulars recidivants, i que prenen medicació per a la inflamació i el dolor, més un protector gàstric, que fa malbé la mucosa i el pH de l’estómac.
Les persones diagnosticades de fibromiàlgia i fatiga crònica, o pacients amb artritis i artrosi, tendinitis o fasciïtis plantar, etc. es poden beneficiar d’una alimentació rica en verdures i amb aliments reals, sense productes processats, rics en sucres, additius, sal… Una dieta antiinflamatòria, vaja.
La base d’aquesta alimentació són les verdures; totes, excepte tomàquets verds, pebrots crus i albergínies i patates amb pell. La resta estan indicades perquè són riques en nutrients essencials per afavorir processos antiinflamatoris.
La medicació pot no afavorir una resolució correcta de la inflamació i això pot fer que tinguem un dolor menys intens, però durant molt més temps
En qualsevol procés inflamatori agut, el sistema immunitari produeix una resposta per poder solucionar la lesió. Això pot provocar molt dolor, i sovint podem acabar prenent medicació per evitar-lo, però això és un error i afavoreix que no hi hagi una resolució correcta del procés i fa que tinguem un dolor menys intens, però durant molt més temps.
A més, cal tenir en comte que ja s’ha definit el concepte d’inflamació de baix grau, que té causes diverses, com la mala alimentació, l’excés de sucre, el gluten i lactis de mala qualitat i en excés.
Tots aquests productes poden fer malbé el sistema digestiu i, per tant, el sistema immunitari.
Aquesta inflamació de baix grau no indueix pèrdua de funcionalitat, a diferència de la inflamació aguda, que sí que la provoca.
Algunes de les conseqüències d’aquest tipus d’inflamació silenciosa són els dolors crònics, les tendinitis recidivants, l’artritis, la degeneració de teixits, el sobrepès, la resistència a la insulina o fins i tot l’aparició de malalties autoimmunes.
A més, resulta que és el terreny perfecte per a moltes altres alteracions, com per exemple al sistema nerviós central, que pot acabar en depressió.
Com dèiem, una de les causes d’aquesta infamació sistèmica és la inflamació al sistema digestiu provocada per la ingesta de productes alimentaris inadequats i de mala qualitat.
De totes maneres, no només l’alimentació influeix en l’estat d’inflamació sistèmica i crònica.
L’estrès físic o emocional, dormir poc i malament o treballar a torns, els desajustos hormonals o l’exposició a tòxics també són factors importants que cal tenir en compte.
Llavors, per què és tan important la flora intestinal?
Perquè si es té una flora bacteriana sana gràcies a una bona nutrició, no s’abusa de medicaments, no es té estrès i es porta una vida saludable, tindrem una barrera forta que evitarà que toxines, antígens i patògens penetrin en l’organisme.
Per a la inflamació, és clau el paper de la microbiota, però si l’alimentació no és l’adequada i s’abusa de medicaments, la barrera natural es perfora i augmenta l’endotoxèmia i, per tant, la resposta inflamatòria.
Per tant, vegem quins aliments hem de menjar per sanar la microbiota i quins tenen més efecte antiinflamatori
Objectiu? Deixar la medicació
És important que a l’alimentació diària hi hagi molts colors: com més colors, més antioxidants i substàncies beneficioses que lluitaran contra la inflamació i la degeneració de teixits. A més, tots aquests aliments són rics en fibra, que beneficia la salut intestinal.
- Verdures de fulles verdes: enciams, escarola, espinacs, bledes, rúcula, col kale, etc. Són riques en clorofil·la, magnesi i minerals indispensables.
- Verdures crucíferes: col, coliflor, cols de Brussel·les, col llombarda, naps, raves, etc. Contenen substàncies amb efecte anticàncer, i són molt riques en calci.
- Verdures i hortalisses: api, carxofes, espàrrecs, alls tendres, mongeta tendra, carbassons, carbassa, etc. Com ja hem dit, entre altres beneficis, aporten fibra i afavoreixen la salut de la microbiota intestinal
- Arrels i tubercles: xirivies, naps, patates, moniatos, remolatxes, api-nap, colrave, cebes, alls, porros… Són riques en hidrats de carboni saludables, necessaris per al funcionament correcte de l’organisme. La família de les cebes és rica en quercetina, una substància antioxidant molt potent que també trobem a la pell de les pomes.
- Fruites variades madurades al sol ecològiques amb pell. Com hem dit, com més colors hi hagi a la nevera, millor. Nabius, raïm, pomes, peres, préssecs, plàtans, maduixes, síndria, kiwis, fruits vermells, pinya…
També haurem d’incloure aliments rics en greixos saludables. Els greixos compleixen una funció antiinflamatòria molt potent i són imprescindibles per al funcionament correcte de tot l’organisme.
- Peix blau petit i salvatge fresc o en conserva de vidre
- Peix blanc, sèpia, calamar, pop i marisc
- Fruita seca
- Ous ecològics
- Alvocats
- Oli d’oliva extra verge, oli de coco, oli de lli, de sèsam…
- Ghee, mantega crua
Les espècies i herbes aromàtiques són, també, molt importants.
- Cúrcuma, l’estrella
- Gingebre, amb propietats antiinflamatòries, entre moltes altres
- Comí, anís, clau, pebre negre, nou moscada… Algunes són carminatives i ajuden a pair
- Orenga, alfàbrega, anet, julivert i coriandre, romaní, etc. Riques en olis essencials
- Pebre de caiena, s’ha vist que la capsaïcina que conté té efecte antiinflamatori
No podem deixar de cuidar-nos la flora intestinal amb aliments probiòtics. Com més varietat puguem introduir, millor.
- Xucrut, envinagrats i kimchi
- Vinagre de poma sense pasteuritzar, vinagre o pasta d’umeboshi
- Salsa tamari, miso
- Te kombutxa
- Quefirs d’aigua i de llet de cabra eco
Què hem d’evitar
I finalment, però no menys important, cal fer incidència en tot el que no hauríem de consumir de manera freqüent.
- Aliments amb gluten: pa, pasta, pizzes, brioixeria, seitan, etc.
- Lactis de vaca de producció convencional: iogurts, llets, formatges, etc.
- Sucre en totes les formes. Cal vigilar, perquè trobem aquest ingredient en moltíssimes preparacions i productes alimentaris; no només ens referim al sucre del cafè.
- Soja en forma de tofu, iogurts o llet de soja.
- Productes alimentaris altament processats.
- Aliments processats sense gluten. Cal buscar aliments que no continguin aquesta proteïna de manera natural.
- Alcohol, excepte una mica de vi negre de manera ocasional.
- Estimulants.
- Excés de carn vermella, embotits i productes càrnics elaborats.
Així doncs, com hem pogut observar, si basem l’alimentació en verdures, aliments reals, frescos, rics en vitamines i minerals, sense processar, podrem recuperar la salut i el benestar.
Sovint no som conscients del pes que té l’alimentació en la salut, i cada cop que triem un aliment concret, estem decidint sumar salut o no.
Fem un canvi d’alimentació per deixar de banda la medicació?