Fa uns dies, el programa de televisió “Salvados” de Jordi Évole sobre la producció i mala praxi de la indústria porcina ens va colpir amb unes imatges de maltractament animal i testimonis que explicaven la seva experiència que parlen per si sols. El debat i les acusacions i defenses acarnissades van esclatar a diferents mitjans de comunicació i, molt especialment, a les xarxes socials.

Seguint el fil de la polèmica, la iniciativa de consum local El Rusc Que Diu Sí!, de la qual us hem parlat molts cops, ha llançat un manifest a favor d’un consum conscient i respectuós amb l’entorn, que combrega 100% amb la filosofia d’Etselquemenges.

El “Manifest: Un altre consum és possible” posa sobre la taula la lògica insostenible i insana del sistema alimentari actual i exposa, amb positivisme, com els consumidors i els productors tenim l’oportunitat de tornar a apropar-nos, fugint de les llargues cadenes de distribució que representen el model de supermercat actual, carregat d’injustícies i males praxis.

De fet, vivim en una societat en què majoritàriament la relació entre consumidors i productors s’ha dissociat. La major part de consumidors ens apropem als supermercats per fer la compra setmanal desconnectats del producte de temporada, de l’origen, l’impacte ambiental i el tipus de producció; i sense ser del tot conscients de les llargues cadenes de subministrament que encareixen el producte final i repercuteixen en la disminució dels costos de producció per obtenir marges que el facin rendible.

El Rusc Que Diu Sí! defensa que els circuits curts són una primera etapa per redefinir el sistema alimentari, però el repte és “reconstituir una cadena de valor en què els intermediaris siguin veritablement útils  ­–a la logística i a la comercialització, per exemple– i no prenguin una part indeguda del valor produït col·lectivament”: preus fixats pels productors, transparència de les pràctiques agrícoles, cadena logística optimitzada, sistema de distribució nou, transició agrícola…

Manifest: Un altre consum és possible”, en cinc grans principis:

1 Els productors estableixen els preus

No hi ha menjar de qualitat sense un ingrés just per als qui el produeixen; els productors estableixen els preus i condicions de comercialització. “La renda agrària es trobava l’any 2012 un 20% per sota del 1990”. “Els intermediaris guanyen la major part en detriment del que cobren els productors (un 61% de les ventes dels aliments) i això impacta de manera negativa en la salut dels consumidors.”

2 La intel·ligència col·lectiva garanteix la qualitat dels productes

Definir estàndards o certificats és important, però no és suficient. “La transparència en tota la cadena i el diàleg constant entre consumidors i productors asseguren que només els millors productes formin part de la xarxa.”

3 La logística s’ha de reinventar perquè la proximitat sigui coherent amb la sostenibilitat

“Perquè els circuits curts tinguin un impacte ambiental positiu, cal desenvolupar vincles entre els diferents actors (botigues o punts de recollida, serveis de lliurament a domicili…) per agrupar els fluxos de transport i optimitzar el trànsit al centre de la ciutat.”

4 El valor ha de ser distribuït justament entre els diferents actors

El sistema alimentari actual no distribueix de manera justa el valor en la cadena d’aliments. Calen intermediaris transparents i justos. “Si els consumidors sabessin que els preus en origen dels productes agrícoles han arribat a multiplicar-se fins i tot per onze en destí, i que hi ha una diferència mitjana del 390% entre el preu en origen i el preu en destí, probablement recorrerien a propostes de consum més equitatives fora dels supermercats. A més, només set empreses controlen el 75% de la distribució dels aliments.”

5 Menjar bé; això s’aprèn

L’alimentació és un assumpte de tots. “Els consumidors tenen l’oportunitat de tornar a aprendre a menjar bé: comprendre les limitacions lligades a la professió de productor, tornar a aprendre l’estacionalitat dels productes i a cuinar-los.”

En aquest enllaç podreu consultar el text complet del “Manifest: Un altre consum és possible, d’El Rusc Que Diu Sí!

Els circuits curts són el començament d’una revolució i ara ens toca a nosaltres recuperar el poder d’alimentar-nos de manera diferent. Doneu suport als productors locals amb #otroconsumoesposible i aprofiteu del val regal de la campanya d’El Rusc Que Diu Sí! (busqueu quin Rusc teniu més a prop de casa en aquest mapa). Amb el codi COLMENA02 tindreu 5 € de descompte per a la primera comanda (compra mínima de 20 €).

El Rusc Que Diu Sí! ofereix una plataforma web innovadora que dona accés a una alimentació de qualitat i de proximitat, alhora que dona suport a l’agricultura local. La plataforma va néixer a França i funciona amb èxit en diversos països europeus. Actualment, a  casa nostra, participen del projecte més de 500 productors i elaboradors locals i 60.000 consumidors estan registrats a la plataforma (vegeu l’article “La poderosa revolució de les comunitats 2.0 a Europa, per a més informació).