Els tractaments de fecundació in vitro (FIV) s’estan recuperant molt bé de la pandèmia de COVID. Així ho expliquen els experts i ho han constatat les clíniques de fertilitat, que assenyalen que ara, fins i tot, hi ha més demanda que abans del confinament. Durant els mesos de juny i juliol ha crescut la demanda i, en el cas de la Clínica Dexeus, ha arribat a pujar un 50%, i la taxa d’èxit també ha augmentat. Les parelles o dones solteres, que cada vegada són més joves, volen que el tractament sigui tan ràpid i àgil com sigui possible després dels mesos d’espera.

Quina és la clau perquè els tractaments de reproducció assistida funcionin millor?

És freqüent recórrer a tècniques de reproducció assistida sense donar cap oportunitat al ventall de possibilitats més integrals i naturals. Els canvis alimentaris generen resultats espectaculars en molts casos, i, a més, podem rebre ajudes complementàries contrastadament útils com l’acupuntura, les teràpies emocionals i els complements ortomoleculars.

Com a norma general, calen tres mesos per millorar la fertilitat i l’estat general per poder concebre. Gairebé totes les parelles necessiten una fase prèvia de neteja i depuració; després es pot començar la tonificació en funció de les necessitats personals i/o fer tractament específic sobre el que demani més atenció.

Què podem fer?

  • Menjar d’una manera conscient, saludable i energètica. Eliminar els sucres, els refinats i el menjar molt elaborat i precuinat i incorporar cereals integrals, verdures, llegums… Hem de reduir la compra de súper i afavorir la de mercat, i si és ecològica, millor.
  • Evitar els tòxics i eliminar els que tenim emmagatzemats al cos.
  • Canviar l’estil de vida: reduir l’estrès, fer exercici, gaudir…
  • Vigilar les emocions que ens genera la maternitat i donar espai a la nova criatura. Té espai físic, té espai en la nostra parella, família, en la carrera professional…?
  • Prendre complements específics, segons els casos.
  • Ajudes per a l’home: l’objectiu prioritari és millorar la qualitat i la quantitat d’esperma. El cicle masculí dura uns 72 dies, així que podem renovar els espermatozous cada tres mesos. El menjar dependrà de la constitució, de l’estació i de la localització geogràfica, però, en general, l’alimentació masculina ha de tenir molts antioxidants –els podeu buscar en fruites i verdures de colors diferents–; vitamines, pràcticament totes, però parant atenció especial al grup B –en trobem en cereals integrals, llevat de cervesa, algunes verdures i, en el cas de la B12, en productes d’origen animal–, al C –fruita, en general, però especialment els cítrics–; minerals, sobretot el zinc –ostres, germen de blat…–, i proteïna de bona qualitat per tenir els aminoàcids essencials, especialment arginina –molt potent en la maca– i carnitina, sense oblidar el paper vital que tenen els àcids grassos essencials.
  • Ajudes per a la dona: cal estudiar-ne el cicle, veure desequilibris per poder corregir-los. És bàsic valorar la part emocional, tan lligada als nivells hormonals, i viceversa. I, a part de tonificar i menjar correctament, hem de veure si hi ha humitats acumulades a l’aparell reproductor.

Les dificultats a l’hora de concebre un bebè poden ser una bona oportunitat per fer canvis a la nostra vida, ja que són un indicador que alguna cosa no funciona bé.

Etselquemenges i la naturòpata i psicòloga Yolanda García, especialista en fertilitat, posem en marxa el programa digital “Natural FIV, que és un acompanyament, pas a pas, per ajudar les parelles o dones solteres a millorar molts aspectes col·laterals al tractament in vitro per aconseguir l’embaràs que desitgen tant.

Programa d’acompanyament natural al teu tractament d’in vitro (FIV)

En el programa comprendrem les necessitats de cada període d’un procés de fecundació in vitro (FIV) per aportar l’alimentació natural recomanada en cada fase del tractament, la complementació natural específica i compatible amb la medicació del tractament i oferirem acompanyament emocional en tot el recorregut. Les 4 etapes seran: la preparació abans de començar el tractament, la preparació per a la punció, l’etapa per afavorir la implantació i l’acompanyament en la betaespera.

Si vols aprofundir-ne més, clica aquí o en la imatge de sota.

Consulta el programa Natural FIV aquí

Yolanda Garcia
Yolanda Garcia

Psicòloga i naturòpata. Experta en salut femenina.
Coordinadora i professora a IFPS Roger de Llúria
Terapeuta a La consulta d'Etselquemenges

    @_yolanda_garcia