En fi, que toca menjar coca de Sant Joan i, posats a fer-ho, fem-ho bé. “És possible?”, em vaig preguntar primer de tot. I la il·luminació la vaig tenir quan vaig conèixer Casa Moner de Girona.

Tot va anar de la manera següent. En Temps de Flors, vaig anar a Girona a conèixer la gelateria Rocambolesc, al carrer Sant Clara, dels germans Roca. Just quan hi érem, fent cua, es va posar a ploure. Vam decidir esperar que amainés fent temps a l’establiment que hi ha just davant de la gelateria, que és –oh, el destí!– Casa Moner.

Uns dies després, visito Tarragona per entrevistar en Lluís Gavaldà i la Núria Serrano i em diuen que, els caps de setmana que visiten els avis de Girona, carreguen pans de Casa Moner per a tota la setmana. No n’havia sentit a parlar mai, i en poc temps, havia topat amb el nom dues vegades seguides.

Finalment, amb el desig d’obtenir més informació sobre el forn de pa, vaig parlar amb el cuiner Joan Roca i amb la seva dona, l’Anna Payet, perquè me’n donessin la seva opinió. “Boníssims, els has de conèixer. T’agradaran”, em deien. “Nosaltres hi treballem conjuntament quan a l’estiu ens encarreguem del càtering del Festival de Cap Roig”, afegien.

L’endemà tornava a ser a Girona, davant de la directora de Casa Moner, l’Olga Escalé. La primera pregunta: “Com prepareu la coca de Sant Joan?”

Com fem amb la resta de pans: amb farina, ous, llet, sucre i, en aquest cas, pinyons ecològics”. Concretament, la coca de Sant Joan “la fem amb farina de kamut, perquè és més gustosa”.

L’any passat, van vendre prop de mig miler de coques, i aquest any preveuen les mateixes vendes. De fet, Casa Moner del carrer de santa Clara va començar el gener del 2009, però Girona i el forn de pa han recorregut plegats el camí del menjar bo i saludable fins al punt que, a hores d’ara, ja hi ha quatre establiments Casa Moner repartits per la capital del Gironès.

I els preus?”, li pregunto a l’Olga. “El quilo de coca de Sant Joan va a 23€; si és amb crema, a 25 €”. “És a dir”, li dic jo ara, “com la resta de coques que no estan fetes amb productes ecològics”.

Més enllà de les coques de Sant Joan, Casa Moner també és coneguda pels pans, especialment pels anomenats d’etiqueta negra (tot ecològic i amb llevat natural).

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert