Avui, una de les coses que més ens interessen quan parlem d’alimentació saludable és la desintoxicació. Conscients dels tòxics ambientals, de l’estil de vida estressant i sedentari i d’assumir que no ens alimentem tan bé com ho hauríem de fer, veiem que una bona manera de prevenir és fer una bona desintoxicació de l’organisme, per posar-lo a zero, perquè aquestes toxines que envaeixen la flora bacteriana i penetren a l’intestí deixin de fer mal, i des d’aquí, prendre consciència per començar a vigilar més. woman buys broccoliNo és estrany, doncs, que les conferències i congressos dels metges més reputats del moment vagin en aquesta direcció, i no hi ha un moment millor que la primavera per parlar del famós concepte “detox” i d’una bona posada al punt per a l’estiu. Aquí teniu el nostre reportatge amb tots els deures que cal fer. “Cal diferenciar la depuració de la desintoxicació: la depuració ja es feia des de l’antiguitat amb els famosos dejunis. Depurar ajuda els òrgans a facilitar l’excreció cap enfora. La desintoxicació és un concepte més modern que ve de la medicina bioreguladora. Ho explica la María José Alonso, farmacèutica i vocal de plantes medicinals i homeopatia al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. La idea és mobilitzar les toxines per transformar-les en compostos solubles per poder excretar-les per la suor o les excrements. Per això, les hortalisses de fulla verda i les fruites són essencials. Els cereals integrals, les llavors i la fruita seca contenen minerals i aminoàcids essencials, molta fibra i ajuden a regular intestinalment, clau perquè el cos pugui eliminar rebuig. Si no anem sovint al bany, tot l’aliment, al cap dels dies, es converteix en toxina.

Quins signes ens alerten d’un cos intoxicat?

toxicitat_cat María José Alonso afegeix que la clau no és només depurar, sinó metabolitzar aquestes toxines perquè després puguin drenar-se. També cal tenir clars els òrgans de drenatge principals: aquestes toxines es dipositen en els teixits principalment de la pell, pulmons, intestins, ronyons i fetge, i els desequilibren. El fetge és el gran òrgan de desintoxicació. És el responsable de filtrar un litre i mig de sang per minut. Treballa constantment, explica el Dr. Rafael Torres i director del Màster de Medicina Naturista a la Universitat de València i un pioner en la medicina naturista a Espanya. El fetge és el responsable principal de l’eliminació de toxines, de les quals n’hi ha més de 3.500 que ens poden afectar. Hi ha moltes plantes, diu la María José, que serveixen per desintoxicar, com per exemple la carxofera (facilita la producció de bilis i la seva excreció), el card marià, la dent de lleó (permet un bon drenatge de fetge i ronyó i inulina), la fumària, el bedoll, el nabiu vermell, la bardana i el te de Java. La desintoxicació del fetge és fonamental. Penseu en l’evolució del càncer: es van acumulant toxines dia rere dia, i això comporta una reducció de la capacitat d’eliminar residus; s’entra en acidosi i d’aquí el cos pot desenvolupar malalties renals, degeneratives o càncer.

La pell

Bardana, xicoira, dent de lleó i saüc són essencials per a la desintoxicació a través de la pell. La bardana és depurativa, eficaç per netejar la sang i el sistema limfàtic; disminueix congestions i inflors en eliminar toxines per la pell i orina; ajuda a rebutjar l’àcid úric; es recomana també per tractar l’artritis, ciàtica, gota, erupcions, acne, càlculs renals o de la vesícula, dolor de gargamella, cistitis, herpes, etc. La dent de lleó permet eliminar i netejar la sang de toxines i substàncies acumulades. El saüc té propietats laxants i depuratives excel·lents; a més és un antisèptic i bactericida molt eficaç amb propietats antiinflamatòries. Ajuda a curar fetge i ronyons. També és aconsellable consumir papaia i suc de pruna.

Els pulmons

Les plantes balsàmiques com l’eucaliptus, el fonoll (gran expectorant i digestiu igual que l’anís), l’alfàbrega, el gingebre, la canyella i el sulforafà desintoxiquen molt bé els pulmons. El bròquil pot ser la panacea si sabem com. El bròquil conté sulforafà, una substància que té un efecte de desintoxicació important de substàncies potencialment cancerígenes. Per això és tan habitual que als malalts de càncer els recomanin menjar bròquil o cols cada dia o verdures de la família de les crucíferes i –sobretot per garantir que la quantitat serveix per a alguna cosa– complements de concentrat de bròquil. “A més, la quantitat de sulforafà del bròquil canvia molt segons la varietat i el tipus de conreu.

L’any 1983, a l’Institut Nacional de Càncer dels EUA, es va aïllar l’indol-3-metil carbinol, amb capacitat antitumoral fins i tot contra el benzopirè, un dels carcinògens més temibles, que es produeix als escapaments dels cotxes, gas cremat per estufes i escalfadors. L’any 1992, a l’Universitat de John Hopkins, van descobrir el sulforafà, amb més capacitat antitumoral que l’anterior, que actua sobretot en la fase 2 de desintoxicació del fetge. A més, hi ha un enzim addicional, la quinona reductasa, que és un antioxidant cel·lular molt poderós. L’any 1993, a l’Universitat de Chipo, es va aïllar l’isotiocianat, l’agent antitòxic més versàtil que es coneix, present també en la ceba i la pastanaga.

Un estudi de 2008 va detectar que la verdura, després de collir-la, perdia el sulforafà per la humitat baixa i els canvis de temperatura en la cadena de distribució. De fet, durant els tres primers dies d’emmagatzemament, la baixa humitat pot provocar que es perdin entre un 50 i un 80% de nutrients. A més, cal tenir en compte que els mètodes de cocció tradicionals, com una ebullició de molts minuts, redueix el contingut de glucosinolats entre el 30 i el 60%. A sobre, cal tenir una bona flora colònica, ja que el bròquil s’excreta molt de pressa i, sovint, no hi ha temps d’aprofitar-ne tot el potencial.

Conscients de tots aquests inputs i condicionants, Cien por Cien Natural prioritza els complements de bròquil. Fa ja cinc anys que comercialitza el NutriSGS, elaborat amb un extracte de les llavors del bròquil, les més riques en el seu principi actiu: el sulforafà glucosinolat. Avui, gràcies a una tecnologia puntera, s’ha millorat el producte, que aprofita més l’enzim mirosinasa, diu Per Bjork, responsable de l’empresa.

Aquest punt és molt important, ja que és l’enzim bàsic perquè la flora intestinal funcioni a ple rendiment. Si no tenim bé la flora, no aprofitem del tot els avantatges del bròquil, afegeix Bjork. Els científics n’han comprovat els efectes en diferents tipus de càncer i en casos de MPOC, malalties metabòliques i cardiovasculars i en el tractament i prevenció de malalties degeneratives. En les reaccions inflamatòries (l’Alzheimer també es produeix per inflamació) és igualment eficaç i actua com a neuroprotector per al sistema nerviós central. Un estudi recent ha demostrat que el sulforafà pot reparar les vellositats intestinals; també és un gran protector dels pulmons, un altre dels òrgans essencials que hem de desintoxicar, per exemple, del fum del tabac i la contaminació ambiental.

Xevi Verdaguer també recomana el NutriSGS: “Les crucíferes en general i el bròquil en particular indueixen, o sigui, sobreestimulen dos gens que tenen un efecte protector en la desintoxicació i protecció dels estrògens. D’aquí la bona reputació que tenen a l’hora de prevenir el càncer de mama. Però resulta que aquests estrògens 2-OH, afegeix Verdaguer, també estan relacionats amb l’osteoporosi. D’una banda, els dos gens esmentats, a part dels estrògens, també desintoxiquen els tòxics ambientals, el fum del tabac, les amines heterocícliques de les carns i peixos excessivament cremats i la cafeïna. Un bon prescriptor dels avantatges del sulforafà és el doctor Werner Faché, de la Clínica Ortomolecular Linus Pauling en Gantes (Bèlgica), que diu que des de fa cinc anys pren NutriSGS cada dia pel seu efecte quimioprotector i per prevenir el càncer.

Sortegem 10 caixes de NutriSGS

NutriSGS_newSortegem 10 caixes de NutriSGS de 30 càpsules cadascuna. NutriSGS és un complement elaborat a base d’un concentrat de brots tendres de bròquil, de tres dies de vida, que conté entre 20 i 50 vegades més de concentració de SGS (sulforafano glucosinato) que la verdura madura i cuinada. Per participar en el concurs heu de deixar un comentari a la part inferior de l’article explicant quins altres aliments coneixeu que tinguin propietats anticancerígenes.

El sorteig serà el dia 10 de juny i l’empresa Cien por Cien Natural us enviarà el paquet a casa. Podeu comprar bròquil NutriSGS en algunes farmàcies i botigues de dietètica especialitzades en suplements alimentaris naturals com per exemple Farmàcia Internacional, Farmàcia Colisseum i Farmàcia Serra Mandri.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll