L’antiga masia d’origen romà coneguda com a Can Sala Gros se situa a Vallromanes, en ple Parc Natural de la Serralada Litoral; a només 25 quilòmetres de Barcelona i molt a prop del Maresme. És un destí ideal per fer una escapada relaxant amb totes les comoditats imaginables, però en una finca sostenible.

En els darrers anys hi ha hagut un augment exponencial de l’oferta de turisme ecològic o sostenible, però no tot el que s’ofereix sota aquest paraigua verd compleix els criteris ecològics de la normativa europea. Què vol dir que un hotel sigui ecològic? Doncs que està tot pensat, cuidat i compromès fins a l’últim detall respectant els estàndards de sostenibilitat i normativa europea en qüestions ecològiques: des dels materials de construcció, el mobiliari o teixits, ús energètic responsable, fins a l’alimentació 100% ecològica.

La consciència ecològica cada cop traspassa més el nostre dia a dia i també es busquen experiències d’oci sostenibles. Si es vol apostar pel turisme ecològic, no només és que el destí realment ho sigui, sinó tenir en compte com es farà el desplaçament. El mitjà que provoca una petjada ecològica més elevada és l’avió, i el que menys, el tren. Anar al Mas Salagros és perfecte perquè és un recorregut d’uns 40 minuts des de Barcelona en cotxe i permet fer escapades tant d’un cap de setmana com més llargues. És el que s’anomena turisme de proximitat.

Allotjament ecològic

És realment impressionant aprofundir en la construcció de l’ecoresort per assegurar el màxim estalvi energètic tenint cura de tots els materials de construcció. Us posem uns exemples:

  • Orientació: els edificis estan orientats al sud per aprofitar al màxim la llum natural, especialment a l’hivern. A l’estiu, es col·loquen pèrgoles i tendals de fusta per evitar que hi entri tanta calor.
  • Materials: tot l’edifici està construït amb blocs de termoargila i també s’han fet servir aïllaments tèrmics vegetals (cotó, cànem, cel·lulosa, fusta o suro).
  • Bioclimatisme: les cobertes vegetals de les habitacions també serveixen com a aïllament tèrmic, absorbeixen el CO2, retenen la humitat i afavoreixen la biodeversitat.
  • Caldera de biomassa: el biocombustible és la font de calor principal per tenir aigua calenta i calefacció.
  • Il·luminació amb LED de baix consum.

Pel que fa a l’estalvi i reaprofitament de l’aigua, la finca té un sistema de regadiu per a la granja i hort ecològic. A més, s’aprofita l’aigua de la pluja per regar el jardí i té un sistema de drenatge d’aigua que va als aqüífers subterranis.

A banda de temes més estructurals i d’estalvi, cal destacar que dins el resort tot el mobiliari està fabricat a partir de materials i objectes antics. Els llits estan fets a mà amb materials 100% naturals i ecològics, els matalassos són de làtex natural. A més, tot el tèxtil, tant dels llençols, com dels coixins i els cobrellits són de cotó orgànic.

Experiència completa: destí gastronòmic i espai wellness

La gastronomia és un dels altres punts forts de l’ecoresort. El Mas Salagros es basa en aliments 100% ecològics i l’ús de les tècniques culinàries més avançades, i això en fa un destí gastronòmic incomparable. Part de l’oferta gastronòmica es cobreix amb l’hort, la granja i la vinya, que produeixen productes frescos i de temporada. La carta, per tant, va variant per adaptar-se a la temporalitat dels aliments.

La finca té el restaurant 1497, que ofereix un menú mediterrani; la Granja Snack Bar, amb menús lleugers i ràpids per esmorzar, dinar o berenar; i el nou espai és el Gastro Wine Bar, amb una oferta de tapes i platets per als foodies més exigents.

Per completar l’experiència Mas Salagros, l’estança en una habitació inclou 90 minuts del circuit termal del balneari AIRE de Vallromanes. Una oportunitat per submergir-se en l’antiga tradició del bany grec i romà per desconnectar i relaxar-se definitivament. Es proposa tot un circuit de banys de contrast i una piscina d’aigua salada que convida a flotar i a deixar-se anar.

A més, la masia ofereix tot un conjunt d’activitats d’oci, esportives i culturals com rutes de senderisme, sortides en bicicleta, sessions de ioga o Pilates.

Lluca Rullan
Lluca Rullan

Periodista i dietista integrativa

  @llucarullan   @llucarullan_dietista