Pasta saltada amb verdures

2 tasses de pasta integral bullida

1 tassa de ceba picada

½ tassa de pastanaga picada en quadrats o tires fines

½ tassa de brots de soja

½ tassa de la part verda del porro

Tofu tallat a daus

1 o 2 cullerades d’oli de sèsam d’oli d’oliva de primera pressió en fred

1 o 2 cullerades soperes de tamari

Uns gots del suc de gingebre fresc o ½ cullerada de postres de gingebre en pols

Escalfeu l’oli en una paella.

Daureu la ceba durant uns minuts i després afegiu-hi la resta de verdures i el tofu.

Quan estigui tot daurat, afegiu-hi la pasta, el tamari i el gingebre, i barregeu-ho uns minuts més. Serviu-ho calent.

Extret del llibre Nutrición energética y salud. Debolsillo Clave.

Menjar pasta a la nit, com a plat principal, no té cap sentit, “si no és que treballem de nit o hem de sortir de festa”, explica el nutricionista i fitoterapeuta Marc Vergés. Per què? Perquè és un aliment energètic; per això és beneficiós per als esportistes, perquè els aporta energia i perquè, a més, és fàcil de digerir.

Ara bé, la pasta pot aparèixer, a la nit, com a acompanyament de plats principals, en petites quantitats. “Si es fa, l’organisme en treu profit, perquè disposarem de la serotonina necessària per estar més feliços i actius l’endemà”, continua explicant el nutricionista.

Sigui com sigui, la pasta és ideal per als dinars. A l’hora de cuinar-la, la millor recomanació és fer-ho a foc mitjà, que l’aigua no bulli a borbolls. També és aconsellable variar el tipus de pasta: cal fugir de la monotonia a la cuina. Justament, la pasta és molt versàtil i permet mil i una elaboracions i acompanyaments.

Per exemple, si optem pel pesto, podem canviar la fruita seca: no cal que sempre sigui amb pinyons. També es pot fer amb verdures i salsa de tomàquet o amb una crema d’espinacs, que, d’altra banda, “és excel·lent per a les criatures”, matisa Vergés. Més maneres: a l’estil oriental, amb salsa de soja i tamari. “El millor és combinar-la amb un primer plat de verdura o amanida, que no pas amb carns”. O, si no, preferiblement “com a segon plat”.

Un altre capítol: les pastes integrals, elaborades amb una farina de qualitat. “A l’hora de triar-ne una, primer les integrals; i si no són integrals, al dente i amb verdures”, afirma el nutricionista. Un truc per realçar-ne el gust és introduir a l’aigua de cocció espècies com la cúrcuma, l’all en pols o el gingebre, o també aromatitzar-la amb farigola i romaní.

Si en prepareu per als petits de casa, penseu que les criatures “tenen una demanda energètica elevada, i que, per tant, és un aliment necessari en la seva dieta”. Amb la pasta és fàcil perquè els acostuma a agradar, però el millor és oferir-los varietat, de cereals diferents, com ara d’arròs, de blat de moro, d’ordi, d’espelta o de quinoa. “Si bullim la pasta en un brou casolà, estarem augmentant la quantitat de vitamines i minerals de la pasta, i això sempre és molt interessant en l’alimentació infantil”, conclou el nutricionista.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert