Avui la periodista Trinitat Gilbert matina per recorre els passadissos de Mercabarna amb uns altres ulls; els ulls del consumidor ecològic que es fixa en els detalls de tot el procés fins a la venda final.

PirinatArribo a Mercabarna un dimarts a mig matí després de pagar els 2,10 € reglamentaris per entrar-hi (“només els treballadors de plantilla no paguen”, em diuen a les duanes d’entrada) i després de passar per uns quants polígons industrials poc senyalitzats. Quan, per fi, s’obren les barreres, veig carrers amples, transitats de mil i un camions i toreros. També veig unes pistes de pàdel, una farmàcia, una joiera i una granissada de restaurants. Vaig a Mercabarna perquè acaba d’estrenar una línia de distribució d’aliments ecològics, que rep el nom de Frescabarna, i he de descobrir on es troba i com és.

Mentre hi vaig pensant, continuo circulant per les avingudes. Descobreixo que el 3+D no ha arribat als toreros, que circulen marxa enrere perquè la càrrega els impedeix la visió frontal. Ho fan amb mig cos girat, amb el coll mal posat. Tot i així, veig que s’ho passen bé entre ells, que són capaços d’anar fent.

Trobo la nau Puigbó Càrnica Restauració. Aparco el cotxe a fora. Entro a les oficines i em trobo amb la Chelo Tonijuan. “Ara veurem la planta de distribució de la carn”, em diu mentre em posa una bata blanca folrada de buata i un barret blanc.

El Quim Carrió ens hi espera a dins. Som a 6º. “Hi estem tot l’any, a aquesta temperatura, en aquesta sala”, diu en Quim mentre m’ensenya la vedella ecològica que tenen envasada al buit. “Nosaltres no la manipulem, perquè des de Pirinat, que estan situats a Campdevànol, ja ens arriba a punt per distribuir a mercats municipals i carnisseries”.

Em fixo en l’etiqueta de la carn, i s’hi pot llegir la traçabilitat completa. “Pirinat no ve a Mercabarna a escorxar les vedelles, sinó que ho fan en un escorxador de Ripoll, que segueix mètodes no mecanitzats; tot el contrari dels que s’apliquen a Mercabarna”, continua explicant en Quim.

Sortim de Puigbó Càrnica, i amb el cotxe circulem per les avingudes. Arribem a una altra nau amb un rètol que diu “Hortec, fruita i verdura ecològiques”. A dins, una nau immensa, plena de fileres de caixes plenes. Els treballadors estan preparant les comandes per distribuir-les. Em fixo en la bona fila que fan els carbassons i els tomacons, ben segellats amb el certificat d’ecològic, i amb el nom de procedència ben clar: Almeria. Els plàtans, de Canàries. Els kiwis, de França. Les pomes, d’Itàlia. Però la verdura més fresca i de temporada és catalana.

D’Hortec, vaig a la nau de Companyia General Càrnia, després d’haver passat per més avingudes i avingudes amples i amples. La Chelo Tonijuan, directora de l’empresa, obre l’ordinadora i clica la pàgina principal de Frescabarna. La criatura digital només té un any. És petita però ja s’ha convertit en referència en la distribució d’aliment fresc i ecològic.

Tot va començar en una visita que la Chelo va fer a Nova York el 2010. Hi va descobrir que els novaiorquesos rebien els aliments frescos a casa després d’encarregar-los per portals digitals que n’asseguraven la qualitat. A la Chelo la va meravellar concretament el portal FreshDirect, que la va inspirar perquè el 2013 inaugurés el seu Frescabarna, amb opció ecològica inclosa.

Som el camí més curt del productor al consumidor final, perquè no passem per cap intermediaris, sinó que, tan bon punt rebem les comandes, les preparem i les portem a l’endemà a casa”.

caixa1caixa-obLes comandes es poden enviar al llarg del dia fins a les deu de la nit com a màxim. “És l’hora en què les tanco i les passo a distribució perquè les preparin”. L’endemà, a les hores indicades pels consumidors, les envien a casa. Si han fet una comanda de 60 €, el cost de l’enviament és gratuït; si és inferior, però hi ha una franja horària d’entrega llarga, l’enviament també és de franc. La comanda mínima ha de ser de 40 €. I un dels grans avantatges és que també lliuren comandes dissabte al matí.

I què s’hi pot demanar? Peix, carn, fruita i verdura. “La gent que ho ha provat, repeteix, perquè ens trobem amb unes comandes setmanals fixes”. També ho facilita el web, ja que el consumidor pot desar comandes habituals, de manera que es fa com unes llistes bàsiques de compra, i a partir d’aquí pot anar planificant què necessita més o menys.

“Com a mare treballadora amb tres fills joves que devoren, el web Frescabarna és molt bona eina”. Guanyes temps, però també tens la certificació que és el màxim de fresc. Encara una altra seguretat. “No subcontractem cap empresa de distribució, sinó que ho fem nosaltres mateixos, que sabem què portem i que podem explicar-ho als clients”.

La Chelo destaca que dins del web Frescabarna el que despunta és l’opció dels aliments frescos ecològics. “La gent interessada en el menjar ecològic està molt acostumada a buscar per Internet, de manera que a hores d’ara són els clients més fidels en les comandes setmanals que ens fan”. A més, hi ha una pestanya que permet sel·leccionar quines són les fruites i verdures de temporada, una bona guia pel consumidor que vol ser curós i consumir només aliments de l’estació.

El web té encara més avantatges. “El menjar fresc varia cada dia de preu, però nosaltres no els modifiquem”, diu la Chelo. A la pràctica vol dir que una setmana de mal temps pot haver encarit a preus altíssims el peix, però Frescabarna en garantirà i cobrarà el preu habitual marcat al web. “Això no et passa a la botiga, perquè cada dia els preus varien”.

Per acabar, des de fa un any, Mercabarna distribueix aliments ecològics a través del portal Frescabarna, i ha demostrat que fins i tot el gegant més convencional se sap adaptar a les exigències del mercat.

 

 

 

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert