Per què hem d’evitar les begudes de cola? Per tots aquests motius:

1) Pel sucre. És un dels ingredients de les begudes refrescants, perquè contenen 10,6 g per cada 100 ml de sucre, cosa que equival a unes 3,5 cullerades soperes rases per llauna. La mateixa Coca-Cola, amb una campanya d’anuncis als EUA, recomana que les seves begudes es prenguin amb moderació (“everything in moderation. Excepts fun. Try to have lots of that”).

2) Perquè causen intoleràncies alimentàries. La doctora en Farmàcia i especialista en Medicina Antienvelliment, Glòria Sabaté, assegura que les begudes de cola les provoquen. La causa d’aquest fet la trobem en la nou de cola, que és amb el que es fan els refrescos, i que s’assembla (quant a aparença) a la nou moscada. “Si s’ingereixen begudes de cola s’està afavorint la permeabilitat intestinal, que alhora permet l’entrada de bacteris o toxines”.

La permeabilitat intestinal es pot produir també per algun dels ingredients de les begudes de cola i refrescants, els àcids fosfòrics, denominats a vegades a les etiquetes amb el nom d’aigua carbonatada. Si es crea la permeabilitat intestinal, el cos reaccionarà a altres proteïnes alimentàries, d’aliments habituals, perquè es “colen” a través de la barrera intestinal i, per això, apareixeran les al·lèrgies alimentàries. Així doncs, “beure una beguda de cola és com si ens foradéssim el budell”, afirma la doctora en Farmàcia Glòria Sabaté.

3) Pels colorants i per la cafeïnaEl colorant E-150d, E-338 o aromes naturals (inclosa la cafeïna). Per començar, els experts recorden que la cafeïna és addictiva, i si les begudes de cola en contenen, en conseqüència, també ho són. A més a més, l’E-150d és el colorant del caramel, que dóna el color fosc de la beguda, que deriva d’una font de productes que són al·lèrgens habituals, com ara la lactosa, la dextrosa o el xarop de malta.

Una llauna de cola de 330 ml conté 33 ml de cafeïna mentre que un cafè llarg (150 ml) en té de 58 a 200 ml; un te (190 ml), de 36 a 42, i una tassa de xocolata desfeta (225 ml), de 7,5 a 30 ml. “La cafeïna és un estimulant del sistema nerviós central”, recorda Maria Manera, dietista i nutricionista, responsable de comunicació i formació científica de l’Associació espanyola de dietistes nutricionistes.

4) Per últim, nutricionalment, a més del sucre, les begudes refrescants no contenen cap nutrient. Encara més, “si es pren una beguda d’aquest tipus, sobretot abans o durant els àpats, pot provocar que es desplaci el consum d’altres aliments”, explica Maria Manera. En aquest sentit, el catedràtic Abel Mariné, menys heterodox, com ell mateix diu, opina que “el sucre també és energia, i, en segons quins moments, també pot ser necessari”. És cert, però, que “les begudes refrescants no treuen la set”, i per això mateix “no cal beure-la amb els àpats, per exemple”, aconsella Mariné.

Guanya un lot de productes ecològics Amandín

Amandín és una gamma de productes saludables i nutritius, amb els quals podràs completar una alimentació sana, natural i equilibrada. Productes sense gluten, sense lactosa, sense proteïnes làctiques…I ara no espereu més a tastar les nostres novetats: beguda de Teff, beguda de Baobab i caldo oriental.

Cada 15 dies, a etselquemenges, regalem un lot de productes ecològics Amandín. Per concursar, només cal respondre aquesta pregunta:

Pregunta: A l’hora d’adquirir un producte, us fixeu en la informació que conté l’envàs? Què hi mireu exactament? En els valors nutricionals, en les propietats del producte?

El guanyador del concurs anterior és Xavier Ogaya, que ens va fer arribar aquesta resposta:

“Jo em fixo en els ingredients, no tant en les propietats, perquè normalment arribo a un producte a través de la informació prèvia. Quan ja en sé les propietats que conté, hi miro la composició i la procedència; com més proper sigui millor. Ecològicament és millor un producte km0. Algunes vegades si no ho veig detallat en el producte, he trucat o he enviat un correu electrònic per saber-ne la procedència dels seus ingredients”.


Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert