En la nostra societat industrialitzada està passant alguna cosa. Segurament no es tracta de trobar un sol culpable de tot, sinó que la causa la podem trobar en la combinació de múltiples factors que debiliten dia a dia la nostra salut, com ara l’estrès, les diferents formes de contaminació – atmosfèrica, acústica, electromagnètica –, la poca qualitat dels aliments produïts de manera intensiva, la dieta basada en aliments processats i desnaturalitzats, el sedentarisme, etc.
Davant de tot això, què podem fer? Hi ha elements de la nostra dinàmica diària que no podem canviar d’avui a demà. Però hi ha pautes d’estil de vida que ens poden ajudar a millorar, i una d’elles és la d’inspiració Paleo. Sí, he dit Paleo, que ve de Paleolític!

La Dieta Paleo proposa una alimentació basada en aliments sense transformar i als quals estem genèticament millor adaptats
Les 3 claus per entendre la dieta Paleo
No es tracta de tornar a les cavernes i sortir a caçar amb llances però sí que hi ha elements d’aquesta visió evolutiva de la naturalesa humana que poden ajudar-nos –i molt– a sobreviure millor a aquesta modernitat intoxicant.
1. D’on venim, els humans?
Les necessitats biològiques del nostre organisme vénen marcades pels nostres gens i aquests són el resultat de l’evolució dels nostres avantpassats al llarg de milions d’anys. En paraules d’un dels fundadors de la síntesi actual de la teoria de l’evolució, Theodosius Dobzhansky: “En biologia res té sentit si no és sota la llum de l’evolució.”
En biologia res té sentit si no és sota la llum de l’evolució. T. Dobzhansky, fundador de la síntesis actual de la Teoria de l’evolució
Per tant, a menys que siguem creacionistes i pensem que vam ser creats a imatge i semblança de Déu el sisè dia de la Creació, hem de reconèixer que som animals amb unes necessitats biològiques genèticament preestablertes. I com tots els animals de la natura, els éssers humans d’avui en dia estem genèticament adaptats al medi en què els nostres avantpassats van sobreviure i que ha condicionat la nostra genètica.
D’acord amb els registres arqueològics, es creu que fa 5-7 milions d’anys van existir els primers homínids (primats que caminaven drets -> bipedestació). Aquests van evolucionar fins al primer ésser humà, l’Homo habilis, que va existir fa 2,5 milions d’anys. En aquesta mateixa època es troben registres fòssils d’eines fetes amb pedra, cosa que marca l’inici de l’Era Paleolítica (del grec, paleos = antic, i lithos = pedra: ‘antiga edat de pedra‘). Durant l’època paleolítica, i gràcies a l’habilitat per crear eines de pedra, aquest homínids van poder augmentar la ingesta de productes animals que van aportar nutrients essencials per al desenvolupament del cervell humà.
D’aquesta manera van acabar evolucionant cap al primer Homo sapiens, és a dir, el primer primat que és anatòmicament idèntic a l’ésser humà modern. Aquests apareixen per primera vegada en els registres fòssils trobats a l’Àfrica, i daten aproximadament de fa 200.000 anys. Es creu que totes les races humanes provenim d’un únic grup de 1.000 d’homes i dones que van viure a l’Àfrica farà uns 200.000 anys. També hi ha evidències genètiques que aquests avantpassats van acabar poblant tot el planeta perquè eren prou intel·ligents i hàbils per sobreviure a les diferents condicions climàtiques i hàbitats terrestres.
Es creu que totes les races humanes del món provenim d’un únic grup de 1.000 d’homes i dones que van viure a l’Àfrica farà uns 200.000 anys
Si comparem l’evolució humana amb l’hora d’un rellotge, tindrem que:
- Durant la major part del nostre temps sobre la Terra (el 99,6 %) hem estat caçadors-recol·lectors, amb una dieta basada en: verdures, tubercles, fruites i porcions de proteïna animal.
- Només durant els últims 14 segons hem menjat aliments cultivats en quantitat amb l’adveniment de l’agricultura (farines, cereals, lactis…), que ha permès construir les civilitzacions antigues i actuals perquè permet assegurar una font d’aliment emmagatzemable, dividir les tasques de treball i alimentar moltes boques.
- Les últimes 32 centèsimes de segon equivaldrien al temps que hem menjat aliments processats (begudes envasades, greixos alterats, sucres afegits, sal refinada…).
La incògnita és si hem tingut temps d’adaptar-nos genèticament a aquests canvis trepidants després de milers d’anys de pauta paleolítica. L’evidència científica sembla indicar que no massa i que aquesta desadaptació és el que produeix els problemes de salut de les societats industrialitzades: malalties degeneratives, obesitat, autoimmunes, càncer, diabetis, problemes cardiovasculars….
2. Així doncs, què puc fer per millorar la meva salut i alimentació?
Informar-te’n i provar-ho. Tot indica que, si tenim genèticament predeterminades les nostres necessitats d’exposició al sol, d’hores de son, de tipus de menjar, d’activitat física, etc. la nostra biologia respondrà millor, és a dir, serem més eficients, més sans i més feliços, sempre que respectem al màxim aquestes necessitats. Començant pel que mengem.
Durant la major part del nostre temps sobre la Terra (el 99,6%) els éssers humans hem estat caçadors-recol·lectors. L’agricultura és una invenció recent a la que no estem del tot adaptats.
És veritat que ens podem anar adaptant als canvis i que els éssers humans tenim unes capacitats intel·lectuals que ens han convertit en l’espècie animal amb més èxit de l’evolució però els canvis en genètica són lents. I per més tauletes, telèfons intel·ligents i ordenadors que fem servir, com millor atenguem les necessitats biològiques inherents a la nostra espècie, més saludables estarem i menys patirem de malalties cròniques i degeneratives.

El llegat de l’evolució continua estant molt present en els humans, per més tecnològics que ens creiem
La paleodieta i l’estil de vida que s’hi associa és un clam a tornar a menjar aliments de debò, mínimament transformats i, si pot ser, de cultiu ecològic, per evitar la sobrecarrega tòxica dels productes convencionals. Una inversió de diners i de temps que reverteix en una millor qualitat de vida i de salut.
Exclou els cereals de l’alimentació, especialment el blat, perquè és el que comporta més problemes de salut, però també els lactis, altres farines i cereals, i tot el que sigui processat. És una forma d’alimentació especialment indicada en els casos de malalties degeneratives com les autoimmunes. De fet, des de diferents associacions d’afectats s’està recomanant una pauta d’alimentació evolutiva, ja que pot contribuir a la reversió progressiva d’aquestes malalties.
És el cas de les recomanacions que es fan des del grup d’afectats més important d’hipotiroïdisme de Hashimoto (aquesta malaltia afecta un 90 % dels pacients amb malalties autoimmunitàries). Aquest enfocament evolutiu o paleolític és el que exposarem a bastament en la xerrada del 13 de juny.
3. Com puc saber més coses sobre aquest estil de vida i alimentació?
Us convidem a participar en alguna de les activitats sobre la paleodieta que organitzem des de l’Etselquemenges. Apunteu-vos a l’agenda les dates següents:
- Descobreix la Dieta Paleo. Una gran ajuda en cas de malalties autoimmunes o inflamatòries.
És a dir, una dieta adequada tant si teniu problemes inflamatoris crònics o repetitius (al·lèrgies, pell atòpica, asma, dolors articulars, síndrome de l’intestí irritable) com si patiu alteracions metabòliques (diabetis, hipertensió, colesterol elevat, sobrepès). I, sobretot, si esteu diagnosticats d’alguna alteració autoimmune, us convidem a descobrir la Dietat Paleo i tot el que pot fer per vosaltres. La cita és el dissabte dia 13 de juny a les 11 a la Casa Elizalde (cal inscripció prèvia). Tens tota la informació aquí. - Taller d’esmorzars Paleo.
A càrrec de Montse Reus (dietista), que us proposa participar en un taller d’esmorzars Paleo en què descobrireu com fer el primer àpat del dia de manera diferent i molt més saludable que els habituals cereals, lactis, begudes vegetals, etc. Descobriu propostes sorprenents i trucs pràctics per anar ràpid al matí i poder gaudir d’un esmorzar saciant, equilibrat, nutritiu i saludable. Teniu tota la informació aquí. Serà el dissabte 27 de juny a les 10.30 a l’espai Barcelona Cuina Natural. - Summit Paleo.
Durant el cap de setmana del 20 i 21 de juny del 2015 tindrà lloc la 2a edició de la Summit Paleo, que serà el punt de trobada de referents internacionals de la filosofia Paleo. La Summit Paleo centrarà el seu interès a proposar solucions basades en la biologia i l’evolució humana davant l’actual epidèmia d’obesitat, sobrepès, colesterol, malalties degeneratives, etc. Hi participaran ponents de renom com el Dr. Campillo, autor, entre d’altres, del llibre El mono obeso. També hi serà el cap d’Endocrinologia de l’Hospital Josep Trueta, el Dr. Ricart, que parlarà de medicina evolutiva en la lluita contra les malalties més habituals d’avui en dia. Sobre els mites i veritats del colesterol farà una ponència el Dr. Paris Fernández. A més, el conegut Marcos, de Fitness Revolucionario, vindrà des de Mèxic per explicar-nos la importància del llegat biològic. I l’equip de Regenera, especialistes en psiconeuroimmunologia clínica, ens mostraran la complexa interrelació entre cervell, budell, equilibri hormonal i emocions. La trobada tindrà lloc a l’Hotel Avenida Palace de Barcelona i té les places limitades. Teniu tota la informació aquí.
Totes les activitats tenen descomptes molt interessants per als nostres socis, aprofiteu-ho!
Marc Vergés
Dietista-nutricionista
Montse Reus
Dietista, nutricionista i ambientòloga