La natura, amb la caiguda de les fulles, ens exemplifica molt bé què implica la tardor. L’energia de les plantes va cap endins per poder fer front al fred de l’hivern. A diferència dels calorosos i llargs dies d’estiu, que inviten a l’expansió i a la lleugeresa, els dies de tardor comencen a escurçar-se i conviden a la introspecció, a preservar la nostra essència.

A nosaltres ens passa el mateix: emocionalment, els sentiments que més predominen són tristor i melancolia. La melatonina augmenta i la serotonina disminueix, d’aquí la manca d’energia, la sensació de cansament, tristesa, somnolència… És una època que es caracteritza pels canvis i cal que el cos estigui preparat per adaptar-s’hi.

Per escurçar aquest temps d’adaptació a la nova estació podem:

 • Dedicar les hores necessàries al descans i a la son.
 • Fer exercici físic de forma regular i adaptat a les nostres característiques.
 • Seguir prenent el sol en la mesura que sigui possible. La llum solar és la responsable del control d’alguns nivells hormonals.
 • Vigilar la dieta i hàbits alimentaris, i normalitzar l’horari dels àpats. Una bona opció és anar reduint els crus i anar introduint plats més calents, per exemple amb cremes a l’hora de sopar.
 • Fixar-se en els aliments que ens ofereix la natura en aquesta època.
 • Incloure a les infusions equinàcia o pròpolis, que reforcen el sistema immunitari.
 • I finalment, optar per fer una neteja de fetge, que pot estar carregat de tots els excessos de l’estiu. En la fitoteràpia, trobem el boldo, el card marià, carxofera, dent de lleó…

Tenint en compte que és una època que es caracteritza pels canvis, cal que el cos estigui preparat per adaptar-s’hi. Cal augmentar i reforçar les defenses, cal fer provisió de nutrients perquè el cos estigui preparat per al repte que es presenta, evitar una baixada de defenses i estar a punt per a l’arribada del fred.

Vitamines i aliments clau per a la tardor

 • Vitamina C: s’encarrega principalment de la creació del col·lagen, un compost que es troba entre les cèl·lules, així com de l’absorció del ferro. Aquest nutrient és bàsic per no estar decaigut ni cansats, ja que un dèficit provoca que els nutrients no s’absorbeixin com cal. Es troba especialment en els cítrics, com les taronges, les aranges, o les llimones.
 • Vitamina A: controla essencialment el sistema immunitari, de manera que una manca d’aquesta vitamina, exposa a malalties i a problemes de salut. A l’hivern, prendre vitamina A és essencial per no agafar ni un refredat. Es troba principalment en les fruites i verdures taronges (com la pastanaga, el préssec, o l’albercoc).
 • Vitamina D: l’objectiu d’aquesta vitamina és l’absorció del calci en els ossos, de manera que, si no en tenim prou, aquests poden quedar debilitats. El consum d’aquesta vitamina està altament recomanat per evitar l’osteoporosi. És el cos qui la genera quan s’exposa la pell a la llum solar, de manera que un bany de sol (com un passeig) és suficient per mantenir les necessitats d’aquesta vitamina. Així doncs, cal tenir-ho en compte perquè durant la tardor no perdem l’hàbit de prendre el sol. També es troba en aliments, com en el rovell de l’ou o els peixos grassos.
 • Vitamina B6: té com a objectiu metabolitzar els àpats per generar més energia per al funcionament neuronal i cerebral. En altres paraules, fa cremar greixos per estar més concentrat durant el dia. És l’aliat ideal tant per a persones que vulguin perdre pes com per a persones que hagin d’estar concentrades durant un bon temps. Es troba en molts aliments, com la carn vermella, els ous, peix…
 • Vitamina B9: altrament coneguda com a àcid fòlic, la seva importància en aquest període es troba en la necessitat de fabricar glòbuls vermells, necessaris perquè el cos sencer es nodreixi correctament. Aquesta vitamina es troba principalment en llegums, com les mongetes o els espàrrecs i cítrics com la taronja o l’aranja. També es troba, encara que en menor mesura, en els cereals.

A part d’aquestes vitamines, cal tenir en compte tots els aliments propis d’aquesta època que ens proporciona la natura com:

 • Fruites: magrana, codony, xirimoia, raïm, taronges, peres, plàtans, mandarines, pomes, alvocats, aranges, a part de fruits secs, i castanyes.
 • Verdures: bolets, cols de Brussel·les, carxofa, coliflor, carbasses, carbassó i albergínies.