Remeis naturals per combatre la candidiasi

Està comprovat que més del 75 % de la població, sobretot el sector femení, ha patit d’una infecció per llevats en algun moment de la seva vida. Així que parlar del tema Candida albicans ja ens comença a ser familiar, sobretot tenint en compte algunes de les seves causes: l’estrès, l’ús d’antibiòtics i una alimentació rica en farines i sucres refinats.

El principal sistema afectat és el digestiu (des de la boca fins a l’anus), però és més coneguda per afectar els òrgans sexuals, tant la vagina com el penis. En tots dos casos les molèsties i els problemes de salut que pot comportar es poden dur en silenci durant anys sense que es rebi cap diagnòstic, cosa que òbviament disminueix la qualitat de vida de qui ho pateix.

Digital illustration of fungi Candida albicans which cause candidiasis. Pathological fungus or yeast. Microscopic view. Medical background. Healthcare background

Símptomes

Si no estàs passant una candidiasi clarament activa se sap per l’olor i el color del flux i per les picors als genitals. Pot ser que tinguis una candidiasi crònica silenciosa si experimentes:

1-Cansament i canvis d’humor, fúria, depressió, agressivitat o ansietat després dels àpats

2-Restrenyiment, diarrea o altres irregularitats intestinals

3-Ment emboirada

4-Desig de sucres simples

5-Picor anal

6-Infeccions a la pell

7-Símptomes premenstruals

8-Suor nocturna

9-Marejos, sensació d’haver “begut” després d’un àpat ric en carbohidrats

10-Dolor a les articulacions

Com diagnosticar una infecció per llevats?

Sempre podem anar al metge digestòleg o ginecòleg/uròleg perquè ens faci una prova de laboratori o podem optar per un mètode casolà: el test de la saliva.

Aquest mètode consisteix a escopir dins d’un got d’aigua a temperatura ambient tot just llevar-nos del llit. Hi farem un cop d’ull cada 15 minuts i si resulta que tenim una infecció de fongs veuràs com passa una d’aquestes tres coses:

1-La saliva formarà filets dins l’aigua.

2-La saliva quedarà en forma de gota espessa sobre l’aigua.

3-La gota espessa de saliva s’enfonsarà al fons del got.

Si la saliva queda flotant passada una hora i sense filaments, llavors és probable que no tinguis una infecció de càndides.

 

Remeis per disminuir-ne els símptomes

L’alimentació té un paper molt important en el control de la candidiasi. Caldrà eliminar aquells aliments que n’afavoreixen la proliferació i augmentar la quantitat dels que ens ajuden a depurar l’organisme. (A l’article “Sopar per a una dieta anti-càndida”, de Núria Roura, en trobem una taula molt simplificada.)

Però al marge dels aliments que ens posem al plat, a quins suplements i altres mètodes podem recórrer?

-Vinagre de sidra de poma: a diferència d’altres vinagres, aquesta varietat és un potent antisèptic que actua com a depurador i ens ajuda a mantenir el PH natural de la vagina i l’equilibri de les soques bacterianes. Podem fer-nos dutxes vaginals, (proporció ¼ tassa d’aigua + 2 cullerades de vinagre). Ho farem 1 cop al dia, sempre vigilant que no ens provoqui irritació. Si sentim que ens cou lleugerament, deixarem de fer-ho.

-Extracte de pinyol d’aranja: té grans propietats antimicrobials i antifúngiques i s’ha demostrat que obté grans resultats a l’hora de combatre el sobrecreixement de la Candida albicans. És més eficaç prendre’l en forma líquida dissolt en aigua o suc. N’afegirem 10 gotes a l’aigua, 2 vegades al dia, durant dos dies. Seguirem amb 15 gotes dins l’aigua 3 vegades al dia fins que hagi remès.

-Probiòtics: conjuntament amb l’extracte de pinyol d’aranja, una altra manera de mantenir controlat l’equilibri bacterià és prenent probiòtics. Aliments probiòtics nets seran el xucrut o el quefir d’aigua. A part d’aquests aliments també és molt recomanable prendre probiòtics en càpsules. Aquests suplements contenen microorganismes que ens ajuden a enfortir la flora del sistema digestiu i a controlar el sobrecreixement de fongs.

-Arbre del te: l’oli essencial d’aquest arbre és un potent antifúngic efectiu per eliminar fongs i bacteris. Podem trobar supositoris vaginals a botigues especialitzades o herbolaris, o podem preparar un solució d’oli de jojoba amb unes gotes d’oli d’arbre del te (proporció 4/1), mullar-hi un tampó i introduir-lo a la vagina.

-Iogurt: ens aporta bacteris probiòtics beneficiosos. Ens el podem aplicar tòpicament amarant-hi un tampó, introduint-lo a la vagina i deixant-lo actuar unes dues hores. També podem aplicar-lo a la part més externa, com si es tractés d’una pomada. Assegura’t, però, que és un iogurt natural, sense edulcorants o sabors i que no ha estat tractat amb calor.

aranja_pomelo_destacada

RECEPTA MEDICINAL: Beguda isotònica anti-Candida

Així que, pensant com incorporar alguns d’aquests ingredients al nostre dia a dia i prendre’ns la nostra pròpia “medicina” d’una manera agradable, he trobat el punt per a una nova beguda isotònica i, a mes a més, de temporada. Pren nota:

-200 ml d’aigua mineral

-50 ml de vinagre de sidra de poma sense pasteuritzar

-15 gotes d’extracte de llavors d’aranja

-1/4 cullereta de cafè de canyella

-Estèvia, per endolcir

-Opcional: 30 ml de suc de poma Granny (per a aquells que no tenen una infecció massa severa poden afegir-hi una mica de suc de poma àcida).

Es pot anar prenent aquesta beguda al llarg del dia i la recomano sobretot abans d’anar a dormir, moment en què ens prendrem també les càpsules de probiòtics.

 

La millor manera de controlar les infeccions de llevat és escollint una alimentació saludable basada en vegetals, sense productes processats ni additius químics i, sobretot, lliure d’estrès, ja que els nervis ens debiliten les defenses i fan que es produeixin desequilibris bacterians a l’organisme. Seguint aquestes pautes aconseguirem un ambient en què les infeccions de fongs estaran sota control i ens sentirem més sans i energètics.

Carla Zaplana
Carla Zaplana

Carla Zaplana, nutricionista i health coach

  @CarlaZaplana   @carlazaplana