Excepcionalment beneficiosos per a la salut, ja que redueixen el risc de tenir malalties cròniques i infeccions.A més aporten molta energia, ajuden a depurar el cos, milloren la salut física i allarguen l’esperança de vida.

superaliments-des

Però, i què són els superaliments?

Són fruites i vegetals amb un valor nutricional molt alt que contenen molts antioxidants, proteïnes, àcids grassos essencials, minerals, fibra i altres nutrients essencials beneficiosos per a la salut. El valor nutricional és la relació entre les calories i els micronutrients que aporta un aliment. La majoria dels superaliments contenen molts micronutrients valuosos i ens aporten poques calories. També cal aclarir que, tot i que s’estan posant de moda els superaliments exòtics i amb noms desconeguts, no hem de menysprear ingredients locals que també encaixen en aquesta categoria.

Per protegir la “súper” qualitat i integritat d’aquests nutrients, un superaliment ha de ser orgànic i cru o molt poc processat. L’auge d’aquests aliments ha sorgit també per la moda de l’alimentació raw, que cada vegada té més adeptes i interessa a més gent. David Wolfe, autoritat en el món del raw food i autor de l’autor del llibre Superaliments: the Food and Medicine of the Future, els ha donat a conèixer i n’ha promocionat la comercialització arreu del món.

Cal dir que els superaliments no són un invent modern: han estat font de poder de moltes civilitzacions antigues com ara els maies o els asteques. No obstant això, no cal anar tan lluny per veure els resultats curatius d’aquests aliments tan meravellosos. Actualment, clíniques i centres com ara The Optimum Health Institute de San Diego, CA i el Gerson Institute, amb clínica a Tijuana (Mèxic), ofereixen tractaments alternatius a pacients amb malalties tan severes com el càncer que inclouen una alimentació 100% vegana, amb molts aliments crus i enriquida amb força superaliments.

Per tal de poder parlar ordenadament dels superaliments, els classificarem de la manera següent:

Superaliments verds

Els vegetals són aliments molt nutritius però els de color verd encara ho són més. Els superaliments de color verd tenen una de les concentracions més altes de nutrients fàcilment digeribles, compostos per cremar greixos, vitamines i minerals. Contenen una gran varietat de substàncies beneficioses com ara proteïnes, fitoquímics proactius i bacteris saludables que ens permeten reconstruir teixits musculars, millorar el funcionament del sistema digestiu i protegir-nos de malalties i infeccions.

Els superaliments verds són extremadament rics en clorofil·la –el pigment que dóna el color verd. L’estructura molecular de la clorofil·la és molt similar a la de la sang humana, i s’ha demostrat que consumir aliments rics en clorofil·la fa que la producció d’hemoglobina a la sang augmenti. Uns nivells més elevats d’hemoglobina en sang suposen una sang amb més oxigen (el primer element i el més necessari perquè les cèl·lules del cos puguin prosperar).

Dins d’aquest grup trobaríem tota mena de brots i germinats, vegetals de fulla verda i aliments com el germinat de blat, i les microalgues espirulina i clorel·la.

Fruits i llavors superaliments

Llavors de goji

Llavors de goji

Aquest grup de superaliments és conegut perquè conté molts antioxidants, que s’encarreguen de combatre els radicals lliures responsables del deteriorament de les cèl·lules i, per tant, de l’envelliment de l’organisme. De manera natural, el cos produeix radicals lliures quan metabolitza els aliments que ingerim, però els que ens han d’amoïnar són els que ens arriben de fora per la contaminació ambiental, el tabac, la radiació i aliments molt processats.

Quan el cos té uns nivells elevats de radicals lliures, el sistema immunitari es debilita i comencen a aparèixer malalties. En la societat actual és molt difícil evitar tots aquests contaminants que ens envolten; per això és molt important prendre força antioxidants a través d’una alimentació rica en superaliments. Vegem alguns d’aquests aliments:

  • El cacau cru és possiblement l’aliment amb una concentració d’antioxidants més elevada del planeta: té 14 vegades més flavonoides que el vi negre, i 21 vegades més fitoquímics que el te verd. També és molt ric en magnesi –mineral del qual hi ha dèficit, tot i fer una dieta equilibrada, per la pobresa del sòl de conreu– i ferro –1 ració de faves de cacau (8 unitats o 28 g) ens aporten més del 300% de la dosi diària recomanada de ferro. El podem trobar en formats diferents i va molt bé barrejar-lo als batuts, iogurts vegetals i postres.
  • Fruits silvestres com les baies de goji, originàries de Mongòlia, i el camu-camu i l’açaí, originaris de Sud-amèrica, són fruits molt rics en antioxidants, sobretot en vitamina C (les baies de goji ens n’aporten 500 vegades més que les taronges), tenen un índex glucèmic molt baix i molta fibra. Es comercialitzen senceres i queden molt bé a les amanides. El camu-camu i l’açaí se solen comercialitzar en pols, que es pot afegir en batuts i sucs verds. Com a fruits silvestres de proximitat i amb unes propietats similars tenim els gerds, les móres i els nabius.
  • El coco és un dels aliments amb més electròlits de la natura. Els electròlits són sals ionitzades a les cèl·lules que transporten l’energia dins el cos. Així, l’aigua de coco és la millor alternativa a les begudes energètiques artificials. L’oli de coco també és un superaliment per les seves propietats antibacterianes, antivirals i antifúngiques. Es pot fer servir per cuinar habitualment i sobretot és ideal per al forn, ja que és estable a temperatures altes.
  • Les llavors de cànem, de lli ide chía són especialment riques en àcids grassos essencials omega-3 i omega-6. Les llavors de lli i les de chía són especialment riques en fibra soluble, que regula el trànsit intestinal. Les de cànem són una de les millors fonts de proteïna vegetal, ja que contenen tots els aminoàcids essencials i, a més, són molt riques en magnesi i ferro.
  • La maca és una arrel originaria del Perú que es fa servir com a complement energètic, ja que aporta forca i resistència; ideal per a esportistes. També té efectes molt positius en el sistema reproductor, ja que regula els cicles menstruals, en disminueix els símptomes i augmenta la fertilitat i la libido. És molt recomanable posar cada dia una o dues culleres de postres dins el suc o batut verd.
  • El baobab, el fruit de “l’arbre de la vida”, originari de Sud-àfrica, es comercialitza en forma de pols i té més antioxidants que els fruits silvestres de què hem parlat. És molt ric en fibra soluble, potassi i magnesi. És una de les poques fonts vegetals riques en calci i té cinc vegades més vitamina C que les taronges. Va molt bé per enriquir els sucs verds.

Algues

algues-24119254

Les algues són una de les plantes més denses nutricionalment perquè s’enriqueixen de tots els nutrients que troben a l’oceà. Tenen molt iode, que estimula la glàndula tiroides, i ens aporten entre vuit i deu vegades més calci que la llet. La seva millor propietat és la de regular i purificar el sistema sanguini, ja que alcalinitzen la sang i ajuden a eliminar compostos tòxics com els metalls pesants i els residus radioactius del cos.

Les més conegudes i comercialitzades són les següents:

  • Alga nori, molt coneguda, ja que és la que es fa servir per elaborar el sushi.
  • Alga kelp, la que més es troba als oceans i que se sol comercialitzar com a complement de fibra.
  • Alga wakame, d’un color verd fosc, se sol vendre deshidratada. Cal rehidratar-la prèviament i serveix per potenciar sopes, saltats, guisats i plats salats.
  • Alga dulse, d’un color vermellós, se sol vendre en flocs. No cal rehidratar-la abans de consumir-la i se sol fer servir per especiar sopes, verdures i amanides.
  • Alga kombu, d’un color verd molt fosc, se sol vendre en làmines deshidratades. Serveix per enriquir plats cuinats i per cuinar llegums, ja que els fa més digeribles i redueix les flatulències.

Superaliments apícoles

Els egipcis ja en deien meravelles. A Babilònia els feien servir en les pràctiques medicinals, i els indis en les religioses… I és que els productes apícoles són superaliments de cap a peus.

  • El pol·len d’abella és un dels aliments més complet de la natura. És el pol·len que les abelles recol·lecten de les flors en forma de grànuls. El 25% del seu contingut és proteïna vegetal (tant o més que un bistec de vedella), ens aporta més de 25 vitamines i 25 minerals diferents, com també 11 varietats d’enzims actius. És un complement ideal per a persones que necessiten més energia, i molt encertat per als qui tenen al·lèrgies estacionals, ja que ajuda a combatre la sinusitis. El color groc-ataronjat indica que és un aliment molt ric en antioxidants.
  • La gelea reial és una substància que segreguen les glàndules del cap de les abelles obreres. L’origen no resulta gaire atractiu, però és l’aliment exclusiu de l’abella reina, que viu quaranta vegades més que les obreres. És molt rica en vitamina B5, coneguda perquè combat l’estrès, la fatiga i l’insomni.
  • El pròpolis és la substància que les abelles fabriquen per cobrir el rusc. És molt antisèptic, ja que té propietats antibacterianes, antivirals i enforteix el sistema immunitari. Serveix per fer prevenció en èpoques de refredats perquè redueix la tos, la inflamació del coll i les angines.

Herbes i espècies

Les herbes i espècies han format part durant segles de la saviesa de la medicina natural. El seu gran poder antiinflamatori les inclou dins la categoria de superaliments, ja que la inflamació és considerada un factor clau en el desenvolupament de malalties cardiovasculars, càncer, artritis, entre d’altres.

Matcha tea

  • La cúrcuma és una arrel amb un poder antiinflamatori tan potent com l’ibuprofèn; la diferència és que no deixa residus tòxics. És una espècia amb propietats protectores cardiovasculars, hepàtiques, digestives i anticancerígenes. Ajuda a millorar i a eliminar els símptomes de còlon irritable, Crohn, artritis i Alzheimer. És molt bo condimentar els plats amb cúrcuma o afegir ½ culleradeta en pols dins els sucs verds.
  • El gingebre és una altra arrel amb poder antioxidants i antiinflamatoris. Té un efecte antiemètic i redueix la sensació de nàusees, mareig i vertigen. Pot ser tan potent com la Biodramina. Les seves propietats anitivirals el fan un remei idoni per als mals de coll, refredats, grips i tos expectorant. És ideal en infusió, o afegir un trosset d’arrel dins l’extractor de sucs. Té un gust molt picant, així que un trosset petit com l’ungla del dit polze és suficient.
  • El te matcha són les fulles del te verd delicadament mòltes en pols fina. Té unes propietats superiors a la resta, ja que se’n consumeix la fulla sencera i, per tant, ens aporta molts més nutrients i antioxidants que les altres varietats. És un ingredient antioxidant molt potent que ajuda a disminuir el colesterol i el risc de tenir malalties hepàtiques. A més, conté un aminoàcid únic anomenat L-teanina, que ens aporta energia al cos i ens desperta la ment.
  • El reishi és un bolet originari de la Xina amb un efecte tònic i antienvelliment. Promou la circulació sanguínia, regula el metabolisme i el sistema digestiu, combat la fatiga, augmenta l’estat d’alerta, i ajuda a dormir i a descansar millor. A més, enforteix el sistema immunitari de tal manera que les cèl·lules T són capaces de lluitar contra les cèl·lules canceroses de manera més efectiva. Això el fa un dels aliments anticancerígens per excel·lència. Se sol prendre en forma de te o també es pot preparar en sopes o saltar com si fos una verdura.
  • L’àloe té fama per l’efecte cicatritzant i refrescant en les cremades provocades pel sol, però no només és una meravella de manera tòpica sinó que, ingerida, és una de les millors panacees. És una planta molt alcalinitzant amb propietats antiinflamatòries i anticancerígenes, sobretot del tracte digestiu. També contribueix a regular el sucre en sang quan hi ha diabetis tipus 2 i ajuda a reduir els nivells de colesterol i triglicèrids. Es pot prendre en forma de suc o bé es pot menjar la gelatina transparent de dins les fulles afegint-la a batuts o amanides.

 

Carla Zaplana
Carla Zaplana

Carla Zaplana, nutricionista i health coach

  @CarlaZaplana   @carlazaplana