A més d’un pa de qualitat, com el de sègol, per al farciment, és primordial que els aliments siguin nutritius, naturals i que proporcionin sacietat i energia duradores.

El sègol és un dels cereals alternatius al blat comú que té el gran avantatge de contenir menys gluten. Com que és un cereal més antic, el cultiu ha sofert menys modificacions i, per tant, estem més adaptats genèticament per pair-lo.

Tradicionalment conreat al centre i nord d’Europa, el sègol és un aliment ric en micronutrients importants com les vitamines del grup B i minerals com magnesi, ferro, seleni, entre d’altres. En la seva composició, també trobem una bona quantitat de proteïna i fibra, molt interessant per aconseguir un bon trànsit intestinal.

Però, on el trobem? Moltes fleques tenen pans industrials fets a base de blat modern o de barreges poc sanes, així que trobar un pa de qualitat no sempre resulta fàcil. Afortunadament, a partir d’ara, els supermercats Veritas ens ofereixen com a novetat un pa de motlle elaborat 100% a partir del gra sencer del sègol, de producció ecològica, sense conservants ni sucre.

Es tracta d’un pa que, d’una banda, és compacte i humit, cosa que permet que es conservi més bé durant més dies i, d’altra banda, s’aconsegueix una esponjositat que normalment és difícil d’obtenir a partir del sègol. Podreu trobar aquest pa en tots els obradors dels supermercats Veritas.

Per al farciment, hi ha moltes combinacions possibles. Aquí compartim una recepta deliciosa i original de moniato amb kale i alvocat, de la bloguera Alba Niubó. Una opció fàcil i perfecta per a aquesta època de l’any.

Torrada de pa de sègol amb moniato amb kale i alvocat

Ingredients

  • 1 llesca de pa de sègol
  • 1 moniato mitjà
  • 1 alvocat
  • 1 tomàquet madur
  • 1 fulla de col kale
  • 1/2 llimona
  • 4 c.s. d’oli d’oliva
  • Llavors de carbassa
  • Sèsam torrat
  • Pol·len
  • All en pols
  • Espècies variades
  • Orenga
  • Pebre negre

Elaboració

  1. Netegeu el moniato i talleu a trossos rectangulars de la mida d’un dit. Afegiu-hi espècies al gust i regueu amb una cullerada d’oli d’oliva. Poseu al forn a 180 ºC durant mitja hora.
  2. En la mateixa safata, poseu el tomàquet, prèviament partit per la meitat i empolvorat amb orenga i pebre negre. Enforneu durant 20 minuts.
  3. Mentrestant, aixafeu l’alvocat amb el suc de mitja llimona i reserveu.
  4. Talleu la col kale a trossos sense la tija. Amaniu amb llimona, all en pols i pebre negre. Reserveu.
  5. Afegiu un rajolí d’oli d’oliva al pa de sègol i torreu.
  6. Unteu el pa torrat amb alvocat, poseu per sobre la col kale i col·loqueu al centre del plat. Als laterals, situeu el moniato i els tomàquets al forn. Decoreu amb unes llavors de carbassa, sèsam torrat i pol·len.

Aquesta torrada és una alternativa ideal per començar el dia, ja que, a més de beneficiar-nos de les propietats del sègol integral, el moniato ens aporta hidrats de carboni d’absorció lenta i, per tant, energia estable; a més, és una font de fibra molt interessant. El greix de l’alvocat, per la seva banda, atipa més, alhora que contribueix a millorar la salut cardiovascular. Que en gaudiu!