Un total de trenta-set organitzacions de producció ecològica, ONG ambientals, de cooperació al desenvolupament i experts en nutrició i consum han presentat la coalició Por Otra PAC (Política Agrària Comunitària), que hauria d’estar en marxa l’any 2021 i que busca una nova aposta valenta i decisiva per canviar notablement el model i les pràctiques actuals del sector. La coalició ha presentat vint prioritats que es recullen al web porotrapac.org i a les quals Etselquemenges ens sumem amb ímpetu, sense matisos: les compartim totes.

Com és la PAC actual?

Actualment, la majoria dels fons es destinen a l’agricultura industrial seguint un sistema injust de distribució pel qual el 80% dels ajuts (un pressupost anual de 50.000 milions d’euros) es destina al 20% dels beneficiaris. És a dir, les grans empreses reben ajuts públics i això deixa fora l’agricultura dels petits productors, que ens ajudaria a exportar menys, a tancar el cercle entre productors i consumidors, a promoure el menjar de proximitat, a reduir el malbaratament i, sobretot, a ajudar les petites finques a ser rendibles  i a fomentar, amb ajudes, un relleu generacional autèntic i permetre, així, que els joves i les dones tinguin un paper digne i just.

Quines vint prioritats presenta #PorOtraPac?

 1. Millorar la governança per construir una PAC amb la ciutadania, incloent-hi també els interessos ambientals i de salut pública.
 2. Aplicar la PAC en coherència amb altres polítiques i eines adequades, amb una visió holística per a aconseguir la transició cap a sistemes alimentaris sostenibles.
 3. Valorar els béns públics que proporciona la producció sostenible per al conjunt del territori i la multifuncionalitat de les zones rurals.
 4. Garantir una renda i unes condicions sociolaborals justes per a les persones que produeixen aliments sans i sostenibles.
 5. Estimular l’ocupació agrària estable i de qualitat en lloc de l’increment del nombre d’explotacions intensives.
 6. Acompanyar el relleu generacional i els projectes innovadors amb objectius de sostenibilitat per a la lluita contra el despoblament rural. Donar suport a la incorporació de nous efectius al territori, especialment joves i dones a l’activitat agrària.
 7. Redissenyar l’actual model de pagaments directes que, juntament amb l’especulació i l’expansió urbanística, soscaven el relleu generacional a les finques en dificultar l’accés a la terra.
 8. Adoptar un sistema integrat de formació, demostració, assessorament i acompanyament. Crear una xarxa estatal de finques demostratives, que funcionin a manera de fars agroecològics o guies on compartir experiències per a la sostenibilitat alimentària.
 9. Reforçar el paper de la dona en el sector agroalimentari i atendre les seves necessitats en el medi rural.
 10. Aconseguir que els aliments ecològics i altres produccions sostenibles siguin accessibles a tota la població.
 11. Donar suport a una dieta sostenible assegurant aliments justos, responsables, sans i de qualitat. Fomentar el consum de fruites, verdures, cereals de gra sencer i llegums, especialment de producció ecològica, per constituir la base d’una dieta sostenible.
 12. Afavorir el proveïment local d’aliments de qualitat, responent a les demandes de la ciutadania.
 13. Assegurar que l’aplicació de totes les mesures de la PAC incorpori la necessitat de reduir el malbaratament d’aliments.
 14. Prioritzar la concessió d’ajuts per a aquells projectes que donen suport a les pràctiques de contractació pública, amb alt contingut de fruites i verdures sobre la base de pautes dietètiques saludables i sostenibles.
 15. Valorar i integrar la contribució de l’àmbit agrari a les necessitats de gestió de la xarxa Natura 2000.
 16. Finançar la transició agroecològica del sistema alimentari, recompensant les pràctiques beneficioses per al medi ambient i la societat.
 17. Eliminar els subsidis perversos per a les persones, el clima i la natura.
 18. Millorar la condicionalitat de les ajudes i els requisits per a la seva concessió.
 19. Gestionar els riscos sanitaris i climàtics des de les etapes inicials a través de models d’informació, prevenció, adaptació i resiliència ambiental.
 20. Eliminar els incentius de la PAC que distorsionen el comerç, dins i fora de la Unió Europea.

Quines organitzacions estan en la coalició?

CERAI, Fundación Global Nature, Asociación Vida Sana, Entretantos, Fundación FIRE, Ecologistas en Acción, FRECT, Fundación Nueva Cultura del Agua, Trashumancia y Naturaleza, Ecovalia, Ecodes, Observatorio para una Cultura del Territorio , Xarxa CustodiaTerritori, WWF, SEO/BirdLife, Mensa Cívica, Fundación Vida Sostenible, Fundación Emys, Sociedad Española de Agricultura Ecológica, Fundación Quebrantahuesos, Fundación Pau Costa, GREFA, Asociación Gallega de Custodia del Territorio, Justicia Alimentaria, CECU, Asturias Sostenible, La cuadra de Antón, Red Terrae, Greenpeace, Germinando, GOB Menorca, Madrid Agroecológico, Ganaderas en Red, Fedehesa, Plataforma por la Ganadería Extensiva, Academia Española de Nutrición y Dietética, Red de Ciudades por la Agroecología.

 WWF, Vida Sana, Ecologistas en Acción, SEO BirdLife i Justícia Alimentaria formen part de la coalició

En l’acte organitzat al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació hi ha participat el secretari general d’Agricultura, Fernando Miranda, i les prioritats han estat analitzades per un grup de sis periodistes, entre els quals hi havia la directora d’Etselquemenges, Núria Coll, que ha convidat de forma oberta totes aquestes organitzacions a tenir la nostra revista digital com el seu mitjà de comunicació afí i el seu canal per arribar al consumidor amb els seus projectes, tots imprescindibles per preservar la nostra salut i la del planeta. Per això, Etselquemenges se suma a #PorOtraPac i també per això, aviat, us explicarem projectes que sovint no tenen els focus dels mitjans de comunicació o altres divulgadors que no creuen en els criteris que defensa el projecte. Des del Ministeri, han assegurat que el procés es fa escoltant totes les entitats i que aquesta és una bona manera de teixir el full de ruta de la política agrària que volem per al país.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuria__coll