Vi Saludable_Cosmic1

Som a l’estiu i l’Empordà demana ser descobert. Més enllà de la Costa Brava i del brogit del mar, l’essència de la terra de la tramuntana també s’expressa a les faldes del Pirineu. Arribo a Agullana perquè en Salvador Batlle m’obri les portes del celler i em convidi a conèixer la màgia que conté.

Vi Saludable_Cosmic2

Els orígens d’en Salvador els hem d’anar a buscar a les terres de Tarragona, on la seva família es dedica ancestralment al conreu de la vinya. Des de ben petit l’entorn del raïm ha marcat en el seu camí una traça que el porta fins a l’aixecament del seu propi celler. “Vaig fer el meu primer vi amb setze anys, des de llavors és una passió que m’alimenta l’ànima”, diu en Salvador. Trobo en la seva mirada una cerca constant i sincera per produir uns vins que marquin història. M’agrada trobar la recerca, la curiositat i la intuïció en un viticultor jove que té molt clar on vol arribar.

Vi Saludable_Cosmic4

El celler Còsmic obre a Agullana l’any 2013. És petit, artesà i ple de vitalitat. Tot i que en Salvador ja feia vins a Tarragona a la finca i al celler de la seva família, és quan arriba a l’Empordà que les portes de la creació s’obren de bat a bat. Identifica cadascun dels vins nous amb valors propis i és així com va assentant, a poc a poc, les pedres de la nova llar. “He necessitat tots aquests valors per arribar on sóc ara. Fer vi és molt més que cuidar la vinya, vol dir disciplina, empresa… anar a vendre! I tot això requereix donar-ho tot en tot moment”, reconeix en Salvador.

Vi Saludable_Cosmic5

Un dels desitjos d’en Salvador és produir uns vins únics que expressin al màxim la identitat del lloc on són nascuts. És per aquest motiu que l’ADN dels vins Còsmic està format per ser produït amb ceps tradicionals, monovarietats i de manera natural. “Aquests tres elements creen un magnetisme atractiu que fa que generin curiositat. M’agrada que la gent descobreixi alguna cosa nova quan ve al celler”, explica en Salvador. Les varietats locals amb les quals treballa són carinyena blanca, carinyena negra i garnatxa roja, tres ceps que estan adaptats al caràcter sec i ventós de l’Empordà. Són varietats que per motius diferents s’han deixat de conrear i que cellers com el Còsmic recuperen per elaborar uns vins excel·lents.

Vi Saludable_Cosmic9

Diuen que un bon vi comença a la vinya. En Salvador té molt clar que cal mantenir atenta l’observació en tot moment per saber en quin moment es troba el conreu i quines necessitats té. “Aquí no entren productes químics de síntesi, fem molta feina manual i amb components naturals”. La fertilitat del sòl s’alimenta d’un compost preparat a base d’excrement d’animals que pasturen i que aporten, després d’un any d’assecatge, molts dels nutrients que la terra necessita. Al celler Còsmic segueixen alguns dels procediments de l’agricultura biodinàmica de Rudolf Esteiner, així com els ritmes lunars per potenciar al màxim l’energia del cosmos amb la terra. “Sempre m’ha agradat molt l’astrologia i les estrelles, de fet forma part de l’agricultura dels nostres avis”, comenta en Salvador.

Vi Saludable_Cosmic7

Li demano a en Salvador que defineixi els vins del celler Còsmic. “Són vins frescos, amb una bona acidesa, llargs, nets, purs i que transmeten el caràcter de monovarietat del raïm”, detalla en Salvador. Tot aquest caràcter és el que trobareu amb diferents matisos, intensitats i aromes a cada una de les ampolles que elabora. Us animo a descobrir què hi ha darrere de cadascun dels valors que identifiquen les diferents varietats i mètodes d’elaboració.

 “Són vins frescos, amb una bona acidesa, llargs, nets, purs i que transmeten el caràcter de monovarietat del raïm” 

Confiança, essència, llibertat, passió, valentia i paciència ancestral són sis dels valors que argumenten el camí d’aprenentatge d’en Salvador i són els sis noms que llueixen els seus vins. Cada etiqueta està associada a un color i a una geometria sagrada. Una carta de presentació que em corprèn i em genera un desig íntim de saber com serà l’expressió de cadascuna de les ampolles, de cada valor, de cada color, de cada geometria.

Vi Saludable_Cosmic6

El que brolla des del cor acostuma a tenir un destí fructífer. I és així com cada vegada més persones reconeixen la feina ben feta d’en Salvador. “Un dels meus millors clients és el Celler de Can Roca, cada any vénen i tastem els vins nous. És un plaer compartir tot el que jo sento amb persones tan passionals com els germans Roca”, expressa en Salvador. M’agrada descobrir projectes que, arrelats a la terra, arriben a l’ànima de les persones que vibren amb el que és propi de cada lloc. Confio plenament amb la pagesia que ens alimenta i que fa possible que puguem omplir el rebost de bons aliments com els vins naturals del celler Còsmic.

Vi Saludable_Cosmic8

Quan li demano a en Salvador com es veu d’aquí cinc anys es mostra convençut que els seus vins estaran ben posicionats perquè hauran estat capaços de transmetre l’essència del projecte. “Vull normalitzar els vins naturals i donar a conèixer tota la riquesa de la nostra terra, som un país que tenim moltes coses a explicar”, argumenta en Salvador. Veig en la seva mirada l’honestedat de qui llaura el present conscient que el demà donarà els fruits merescuts. L’acció de persones com en Salvador deixen empremta. La voluntat d’avançar des de l’harmonia és un talent i sento que és a través dels seus vins que el comparteix amb els qui els degustem.

Vi Saludable_Cosmic10

La carinyena blanca: una joia menystinguda

La carinyena blanca és una veritat pròpia de l’Empordà que històricament s’ha adaptat als terrenys àcids i granítics, així com a l’ambient sec tocat per la tramuntana. És una varietat productiva que encara no se sap per què ha estat tan poc valorada pel món del vi i desplaçada per altres varietats foranes.

Els vins de carinyena blanca presenten una acidesa rica que els atorga una estructura única en boca i unes aromes essencials que permeten identificar-los d’una manera molt clara a la copa. Tot i aquesta riquesa, és una varietat no admesa per la Unió Europea i, per tant, la Denominació d’Origen Empordà no la pot acceptar dintre del registre identitari.

El celler Còsmic la treballa amb tres dels seus vins, des d’expressions tan diferents com un vi dolç, un escumós o un jove. Tres joies monovarietals que mostren la potència de l’alquímia quan és en bones mans. Quedareu bocabadats en assaborir-les i deixar que tota la màgia que les ha vist néixer entri dintre vostre per experimentar-la.

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula