Vi Saludable_Coma Roma1

Coma Romà és el projecte que en Josep Guilera va començar l’any 2009 a la finca familiar per tal de donar un valor afegit a la producció que es feia des de molt antic a les seves  terres. “Hem heretat un llegat de més de set-cents anys d’història que volem conservar i millorar per a les properes generacions”, afirma en Josep mentre contempla els camps que ens envolten. La família Guilera ha estat l’encarregada, i encara ho és avui dia, de conrear els camps mediterranis que conformen la finca. Històricament la trilogia per excel·lència que dibuixava el paisatge mediterrani era la que mantenia viva la finca: vinya, olivera i cereal. Els tres pilars d’una pagesia familiar i d’un model agrari que el segle XX va transformar de dalt a baix. En conseqüència, l’evolució natural de l’activitat econòmica de Can Guilera es va anar focalitzant cap a la producció de raïm i la seva elaboració.

Vi Saludable_Coma Roma7

En Josep Guilera és enginyer tècnic agrònom i enòleg. Motivat per poder viure del que la terra produeix i de continuar la tradició familiar adaptada als nous temps, va decidir estudiar per així traslladar el coneixement científic a la seva experiència pràctica als camps de casa. “Va molt bé sortir i conèixer coses noves que pots aplicar al teu projecte, tant al camp com al celler”. El miro als ulls i veig una persona molt compromesa amb el seu producte i amb la seva manera de fer. M’agrada quan la mirada transmet el convenciment de la feina ben feta i de les ganes d’innovar per avançar. En aquest sentit, els camps dels quals té cura en Josep són dels primers que es van certificar amb el CCPAE al Penedès. La consciència per no malmetre ni l’entorn ni la salut de les persones ja el va portar l’any 2004 a produir el raïm en ecològic. “No vull afegir productes químics de síntesi ni a la terra, ni a la planta, ni a la bóta… no cal”. M’explica que molta gent li diu que els seus vins “es posen bé” i que queden sorpresos en experimentar que el cos els accepta d’una manera molt natural. Aquest és un bon indicador que els productes agressius amb la salut queden lluny de l’univers d’aquest celler compromès.

“No vull afegir productes químics de síntesi ni a la terra, ni a la planta, ni a la bóta… no cal”

Amb aquest convenciment, en Josep crea l’any 2008 la marca Coma Romà. El nom sorgeix de la nomenclatura local de les terrasses en què es conrea la vinya, les comes, que miren el sol del migdia a una alçada entre dos-cents cinquanta i tres-cents cinquanta metres. “Coma Romà és una il·lusió familiar per fer-nos el nostre vi i poder-lo vendre amb tot el respecte del món al consumidor final”. En Josep s’estima la seva feina i en té cura d’una manera excel·lent. M’explica que, a banda de no incorporar elements químics externs, des de sempre han tingut en compte les fases lunars per acostar-se tant com poden als cicles savis de la natura. “Els nostres avantpassats ja ho feien, i això dóna molta confiança”.

Vi Saludable_Coma Roma2

El vi arrenca el seu viatge sempre a la terra. Un bon sòl és sinònim d’una planta sana i una bona vinya donarà un raïm viu que amb l’elaboració òptima serà el que ens posi a taula un vi excel·lent. A Coma Romà tenen molt clara aquesta seqüència i cuiden tots els detalls del procés. Els sòls de la serra de l’Ordal són pobres en matèria orgànica, fet que dóna com a resultat un rendiment baix, però d’una qualitat molt alta. Les vinyes amb les quals en Josep elabora els seus vins són velles i estan molt adaptades a l’entorn del Garraf. En l’època de la collita, a Can Guilera, seleccionen amb molta cura el raïm que han de vinificar per tal que el vi que acabin embotellant sigui el millor que aquelles terres puguin donar.

Vi Saludable_Coma Roma33

 

A Coma Romà trobareu quatre vins. El rosat, elaborat amb ull de llebre, és un vi de maceració curta de la pell del raïm, fet que li brinda un color rosat únic. L’aroma d’aquest vi és molt fina; pot recordar-vos maduixes, gerds i altres fruites del bosc. Una delícia per als amants del rosat! Si sou més de negres, Coma Romà us ofereix un merlot cent per cent, amb una criança en bótes de roure francès, americà i centreeuropeu durant quatre mesos. El color és d’un roig robí molt intens i en boca és rodó, complex i amb tanins molt suaus i dolços. Penso que és un vi per seure i gaudir, per deixar que la seva essència ens acompanyi en algun moment màgic d’aquells que una copeta de vi es converteix en un trosset de cel a la terra. Finalment, de blancs us en proposa dos, tots dos amb xarel·lo cent per cent. Per una banda, el blanc jove és un vi elaborat amb una maceració curta de la pell del raïm abans de l’extracció del most. És d’un groc brillant i molt potent en boca, a la vegada que refrescant per les seves aromes afruitades i, en certa manera, amb un punt vegetal característic del xarel·lo. Per altra banda, Coma Romà us ofereix un vi blanc macerat i elaborat a partir de raïm de vinyes velles. El seu color és més pàl·lid i en les seves aromes predominen les fruites blanques madures, com la pera i el plàtan i alguna petita nota de fonoll. A mi em té enamorada!

Vi Saludable_Coma Roma4

Quan demano a en Josep com veu el futur, em respon esperançat perquè veu un augment de la consciència per part de les persones que consumeixen vi en optar per hàbits de compra més respectuosos. “Ara la gent demana vi ecològic; fa deu anys era impensable aquesta nova onada que estem vivint”. Per sort, cada vegada hi ha més demanda de productes ecològics i comprats a casa nostra. Aquesta tendència és la que dibuixa un escenari optimista per a productors, com en Josep, que fa anys van apostar per un model agrari i alimentari nou.

Si voleu tastar els seus vins, els trobareu a diferents botigues especialitzades i restaurants compromesos, sobretot a la zona de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Si teniu curiositat per conèixer d’una manera més propera les vinyes, el celler i els vins de Coma Romà, sempre podeu trucar a en Josep Guilera al telèfon 646 401 759 o bé escriure-li un correu a l’adreça canguilera@comaroma.net.

Més informació: www.comaroma.net

Vi Saludable_Coma Roma5

DO Penedès: compromís amb la sostenibilitat

Coma Romà és un vi que forma part de la Denominació d’Origen (DO) Penedès. Les DO són indicacions que garanteixen l’origen i la qualitat d’un determinat producte, sota les directrius d’un consell regulador. Totes les empreses que formen part d’una DO han de complir amb el reglament acordat pel seu consell regulador.

La DO Penedès és una de les més innovadores. Entre les seves apostes recents trobem un acord per produir tots els seus vins escumosos únicament i exclusivament segons els criteris de la producció agrària ecològica, proposta inèdita a tot el món. Aquesta iniciativa sorgeix d’una voluntat dels cellers del Penedès per treure al mercat productes que respectin al màxim l’entorn i la salut de les persones.

Un altre dels aspectes destacables dels cellers del Penedès és que cada vegada hi ha més experiències de petites empreses productores i elaboradores que lluiten per defensar el seu vi arrelat al territori. Exemples com el de Coma Romà són la nova tendència dels vins catalans i, especialment, dels de la DO Penedès. Desitjo que gaudiu dels vins saludables del nostre país!

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula