Vi Saludable_Eudald Massana Noya1

M’espera l’Eudald Massana Noya, emprenedor i entusiasta, veig que cada dia es lleva amb passió per tenir cura de la finca familiar i de tota la vida que s’hi esdevé. Li demano que m’expliqui el camí que l’ha portat a ser al capdavant d’un celler tan especial. “Quan tenia set o vuit anys ja volia fer de pagès”, em diu amb un somriure esplèndid. I des de llavors que cada passa que feia era per orientar la seva activitat professional a la terra i als seus fruits. Va estudiar enginyeria agrònoma a Lleida, i amb l’amalgama del coneixement ancestral heretat de la família i de la formació reglada, va anar creant l’empresa que sempre havia somniat. “Des de ben jovenet que volia vendre el meu propi producte, fos el que fos, però del pagès al consumidor. I això ho hem aconseguit!”.

Vi Saludable_Eudald Massana Noya4

Des del començament, l’Eudald va de bracet amb la saviesa dels que sempre s’han dedicat al conreu de la vinya. És un apassionat de la natura i dels seus cicles, i això l’ha mantingut molt a la vora d’una visió biodinàmica de l’agricultura. “Les forces del cosmos i de la terra són espectaculars, però malauradament la major part de gent no les escolta”. En aquest sentit, l’Eudald és una persona molt atenta a tot el que la natura posa al seu abast, a aquest diàleg permanent entre el cel i la terra, a tot el que l’experiència ancestral porta al dia a dia quotidià. “Els nostres avantpassats miraven la lluna, estaven pendents dels canvis del temps i tenien una intuïció molt més afinada. Eren uns mestres!”, reflexiona. Paraules que em recorden l’excessiva confiança que actualment la pagesia delega al coneixement científic i tecnològic. Tinc la sensació que s’ha erosionat i menyspreat en excés el coneixement engendrat al llarg de generacions, i que actualment és l’agroindústria amb els seus avenços la que pensa i actua en bona part de les explotacions agràries catalanes. Per sort, pagesos com l’Eudald lluiten per mantenir i actualitzar un coneixement més proper a la natura, al seu ritme, a les seves bondats i, també, a les seves inclemències.

Vi Saludable_Eudald Massana Noya5

Em sento com a casa. Els camps que m’envolten respiren harmonia i puc sentir aquesta lluita permanent per cercar l’equilibri entre tots els elements que formen part de la finca. L’Eudald m’explica que fa tot el possible per mantenir les seves quatre regles d’or: una agricultura ecològica sense agroquímics, la integració de la biodinàmica com a filosofia d’arrel, el manteniment de l’equilibri de les plantes perquè estiguin sanes i el tancament dels cicles dels residus. Aquestes premisses fan que els seus vins mantinguin en tot moment un compromís ferm amb el territori, amb les persones que el fan possible i amb les que l’acaben gaudint. “Per mi és molt important que tot estigui relacionat i tingui un perquè. No m’agrada fer les coses per fer; penso que és molt important tenir consciència en tot moment de què es fa i fer-ho tan bé com es pugui”, m’explica convençut.

Vi Saludable_Eudald Massana Noya3

Un dels somnis de l’Eudald quan era més jove era que els seus vins fossin arreu del món i que en diferents països fos possible degustar un trosset del terrer penedesenc. “Estic content perquè hem aconseguit arribar a molts llogarets; molta gent coneix els nostres vins i això ens fa contents!”, relata entusiasmat l’Eudald. A Catalunya els podeu trobar a molts restaurants compromesos amb el producte de la terra fet amb estima i dedicació. També a moltes botigues i vinoteques especialitzades en les millors ampolles del país. Demaneu-los, us encantaran!

Vi Saludable_Eudald Massana Noya6

La integritat del projecte també es percep en la presentació. Tots els vins tenen un nom relacionat amb alguna història o anècdota de la finca o de la família. Els joves, són els Cepell, localisme que fa referència a l’escorça del cep i que ara dóna nom als vins joves de la casa. A més, per definir-los han escollit un adjectiu per a cada un. El negre és la vitalitat; el rosat, la diversió, i el blanc, la joventut. Si la vostra paraula és terrer, us recomano La Creueta, un criança negre de cabernet sauvignon, merlot i petit verdot, que convida a tornar a omplir la copa. Si sou més de sentiment i de blancs, el vostre vi és l’Avi Ton, procedent de vinyes velles de xarel·lo i amb una fermentació en bota que li dóna un caràcter únic. I per als amants del cava, teniu tres opcions. El Família, que evoca amistat; el Reserva, que transmet elegància, i el Mil·lenni, que dóna passió. Cadascun amb el seu cupatge respectiu de macabeu, xarel·lo, parellada i/o chardonnay.

“Els nostres avantpassats miraven la lluna, estaven pendents dels canvis del temps i tenien una intuïció molt més afinada. Eren uns mestres!” 

I finalment, i com a novetat d’aquest any, l’Eudald us presenta El Primer, un vi jove de set o vuit mesos, que anomenen entremaliat i que dóna el tret de sortida de la nova anyada. Em genera curiositat l’etiqueta. “Vam voler posar animals que hi ha o que hi pot haver a la finca; ens agrada explicar que el nostre entorn és viu i està cuidat”. M’agrada la mirada que identifica la manera de treballar i de presentar-se al món de l’Eudald. Transmet pau i serenitat, equilibri i saber estar.

Vi Saludable_Eudald Massana Noya7

Si voleu saber més detalls dels vins podeu consultar la pàgina web d’Eudald Massana i Noya, tot i que el més recomanable és que us hi acosteu i els descobriu en directe. Són un celler molt actiu amb moltes propostes enoturístiques que us sorprendran: des de visites als camps, fins a passejades en bicicleta o lectures de contes per als més petits. Tot envoltat d’un caliu ple de natura i bones vibracions en qualsevol època de l’any. Tot un món per descobrir!

Per a més informació: www.massananoya.com

Vi Saludable_Eudald Massana Noya2

Ensenyar als més petits: un plaer intergeneracional

Quan parlem de menjar saludable i de tenir uns hàbits que afavoreixin el benestar de les persones, és inevitable que pensem en els més menuts. Els infants són la llavor del que volem que germini demà i, si avui els eduquem en valors i els transmetem l’essència de la vida, estarem sembrant un món millor per demà.

Al celler Eudald Massana Noya organitzen activitats per a tota la família, com per exemple el proper diumenge 19 d’abril, que tindrà lloc un taller sobre el llibre En Boti Boti i la màgia del cava, en què els infants podran aprendre diferents coses relacionades amb el món del vi i del cava, i fins i tot faran un tast de diferents mosts.

Aquesta activitat se suma a tot un seguit de propostes enoturístiques que han fet possible, entre altres coses, que al febrer de 2015 fossin reconeguts amb el segell de qualitat turística SICTED, que certifica les bones pràctiques de l’empresa en el camp enoturístic per donar més confiança al client final. Enhorabona pel distintiu!

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula