A l’entrada d’Arenys de Munt hi ha la Masia de Can Pau Bernadó, un entorn de calma i tranquil•litat a cinc minuts a peu del centre de la vila. Avui coneixerem la història d’un celler de nova creació però molt arrelat a la tradició vitivinícola de la zona.
Arribem a Arenys de Munt, al Maresme, i ens espera en Joan Munich, un jove llicenciat en Ciències Ambientals enamorat de la terra i la natura. Ens explica que la història del seu vi es va gestar quan es va plantejar de recuperar la vinya de Can Pau Bernadó, allà on viu i on l’hem anat a visitar. Tot i que no tenia gaires coneixements de viticultura estava decidit a engegar un projecte basat en un conreu sostenible i de proximitat. Considerava que era una manera de posar en valor el territori i de recuperar la feina i la gestió de terres que havien quedat arraconades. Per això, i paral•lelament a la creació del Celler Talcomraja, va posar en marxa l’associació Pensa en vi. Del celler en sortirien els fruits i l’entitat oferiria els fonaments en què s’havia de sustentar el projecte. “La vinya i el vi són els eixos vertebradors de tota la feina, però sempre tenint en compte el conjunt del territori i la seva idiosincràsia paisatgística, agrícola, forestal, turística, històrica, econòmica i social”.
Gràcies a la confiança que li van fer una vuitantena de mecenes durant l’estiu del 2012 es va crear un petit celler d’autoaprenentatge compartit per començar a veremar, vinificar i conèixer les peculiaritats de l’entorn. Un any després, el celler ja era a punt per produir vi per comercialitzar i, des de llavors, combina aquesta tasca amb la docència com a professor de secundària. L’educació i la natura són les seves grans passions i el seu projecte de vida les integra totes dues. Tanmateix, reconeix que el més difícil ha estat la burocràcia i esquivar les traves administratives que ha anat trobant. Una de les grans batalles ha estat que Arenys de Munt pugui formar part de la Denominació d’Origen d’Alella per tal d’aprofitar l’oportunitat enoturística que ofereix aquesta denominació. Tot i que altres pobles del voltant s’hi han afegit recentment, Arenys de Munt encara no ho ha aconseguit i això ha comportat que hagi hagut d’incorporar a la seva producció la vinya de Can Flaquer, a Sant Martí de Mata (Mataró) amb les varietats negres ull de llebre, garnatxa, merlot i cabernet. La seva feina està regida per paràmetres de l’agricultura ecològica i es potencia la biodiversitat, el reaprofitament de la matèria orgànica per al compost natural i el respecte pels cicles de la terra. No obstant això, és crític amb els segells que ho certifiquen i els vins Talcomraja de moment no tenen aquest certificat. Argumenta que els qui fan les coses bé no han de pagar aquest peatge per demostrar que estant fent una agricultura lliure de tòxics. “Sovint els petits productors no podem assumir aquest cost perquè tenim moltíssimes despeses. Trobo que qui hauria de pagar un plus són les empreses que no tenen en compte la salut de les persones ni del medi”.
La finca de Can Pau Bernadó està composta per sis hectàrees, majoritàriament de bosc de pi pinyer, alzina i alzina surera. “Les bótes de fusta on reposen els vins són un element importantíssim, i aquí, al Maresme, podem tancar el cercle del que suposa l’aposta pel producte local: podem fer el vi perquè tenim ceps, els taps de suro els podem treure de les alzines sureres i la fusta de les bótes la podem obtenir dels cirerers i castanyers. Si algun dia tanquem el cercle podrem prendre un vi 100% d’Arenys”. Tot i que només una hectàrea de la finca és cultivable, actualment, a més de la vinya, també hi tenen cirerers i un petit hort. En aquesta vinya hi ha les varietats tradicionals de la zona: garnatxes, moscatell, pansa blanca, picapoll i també s’hi pot trobar cabernet. L’elaboració es fa en petites produccions de vins ecològics i naturals en microvinificacions i l’àmbit de distribució és bàsicament comarcal. “Els vins del celler Talcomraja no estan subjectes a cap certificació oficial, però el sommelier Nani Ramon els va classificar com a vins PartySans: vins de festa i celebracions, saludables i respectuosos amb l’entorn, rebels i combatius”, explica cofoi.
En Joan ens explica que la història d’Arenys està molt vinculada a la vinya i el vi des de temps molt antics. Sense anar gaire lluny, fa només cinquanta anys, la vitivinicultura estava molt arrelada i hi ha molta documentació gràfica que il•lustra la presència de molts cellers d’autoconsum, grans extensions de vinyes i antics oficis com el dels taps de suro, vidriers o boters. Aquesta saviesa s’ha anat perdent, per això considera que “potenciar la cultura vitivinícola va molt més enllà i, en conjunt, significa posar en valor el patrimoni natural, històric, cultural de la zona”. És un gran coneixedor del territori i des de l’associació vetlla per recuperar la memòria històrica i documentar tot aquest passat vinícola.
Per a en Joan Munich, la idea de recuperar les vinyes neix com un projecte d’estima a la terra però també com una fórmula de desenvolupament econòmic i de visió de futur com a alternativa per donar un valor afegit al camp. Es tracta de recuperar la cultura del vi com a eina de motor per crear ocupació i per potenciar la cultura de la sostenibilitat a través de l’agricultura ecològica i els productes de proximitat. Escoltant-lo sembla que tot sigui possible perquè és un pou d’idees. El seu projecte tot just s’està construint però les bases són fermes i integra els valors tradicionals del camp i del cooperativisme des d’una perspectiva rupturista a les dinàmiques actuals de consum, de gestió del territori i de respecte cap al medi ambient.
Si voleu tastar aquests vins els trobareu a restaurants de la zona com Lasal del Varador (Mataró), a l’Era (Arenys de Munt) o en comerços locals. També podeu contactar amb en Joan Munich al correu jarranz@hotmail.com o trucar-lo al telèfon 617 617 180.
(www.pensaenvi.net)
Apropar el conreu de la vinya
El celler Talcomraja juntament amb el celler Laietà ofereixen la possibilitat de llogar petites parcel•les de vinya a Sant Cebrià de Vallalta per tal que famílies o grups d’amics puguin elaborar els vins propis. A més de la finca també es pot fer ús del celler amb el seu dipòsit de premsa, desrapadora, màquina d’embotellar i un assessorament en els processos de vinificació. Aquestes iniciatives permeten gaudir amb familiars o amics d’un entorn de treball i celebracions.
Periòdicament també s’organitzen passejades per donar a conèixer el patrimoni natural i cultural d’Arenys de Munt des d’una òptica vinícola i de respecte cap a la natura. I cada any, pels volts del mes de maig, s’ofereix un tast de vi al ritme de música, balls, teatre i circ per commemorar que el celler tira endavant.