És estiu i ens vénen de gust plats frescos, hidratants i plens de color. Una de les millors maneres per aconseguir-ho és potenciant els aliments de temporada com la mongeta verda, el tomàquet i el préssec, i combinar-los amb aliments tan frescos com l’alvocat i la llimona.

Amanida de mongeta verda

Mongeta verda

És un dels ingredients estrelles de l’estiu. La mongeta verda és més coneguda com a verdura, però forma part de la família de les lleguminoses. És molt rica en vitamines del grup B com la B1 i B9, i també destaca pel seu contingut en vitamina C. Per això, aquesta combinació de vitamines la converteix en un antioxidant potent que ens ajuda a combatre els radicals lliures que ingerim a través de la contaminació, d’altres aliments de mala qualitat o de reaccions que passen dins l’organisme, i li fan mal.

Entre els minerals, conté bones quantitats de ferro, magnesi, fòsfor i potassi -cosa que la fa diürètica- i a més tonifica el cor i, gràcies a l’oligoelement crom, regula els nivells de glucosa en sang.

Com que és una lleguminosa, aporta quantitats importants de proteïnes, per la qual cosa podria ser un segon o fer un plat complet.

Guacamole, a tot arreu

Una altra estrella d’aquest estiu és la combinació d’alvocat, ceba, tomàquet, pebrot, llimona i espècies com el comí, julivert o coriandre. Aquesta combinació s’anomena guacamole i, malgrat que és un dels aperitius més buscats, pot combinar perfectament en tots els plats i ser un dels protagonistes.

Vinagreta de préssec

També és temps d’innovar a la cuina i de descobrir salses inexplorades com, per exemple, la vinagreta de préssec proposada. El préssec és una fruita molt rica en vitamina A, perfecta per mantenir la pell en bon estat. A més és ric en vitamina C, E i fibra vegetal soluble que actua com a suavitzant de l’aparell digestiu amb un efecte laxant suau.

Potser hi ha persones que prefereixen menjar el préssec per postres o fora dels àpats. Això va a gustos i depèn de la capacitat digestiva de cadascú. Si se us posa bé, endavant; si després hi ha molèsties, gasos o altres malestars, val més deixar la fruita fora dels àpats. Això sempre depèn de la persona.

La combinació d’aquests dos ingredients forma un còctel explosiu de sabors frescos i perfectes per combatre aquesta deliciosa calor d’estiu.

Amanida de mongeta verda

Amanida de mongeta verda amb vinagreta de préssec

Per a 2 persones

 • 2 grapats de mongetes tendres
 • 1 alvocat mitjà
 • 1 ceba
 • 1 tomàquet mitjà
 • 1 llimona
 • 1 c.s. de comí
 • 1 préssec
 • oli d’oliva verge
 1. Poseu a bullir una cassola amb aigua. Talleu la mongeta verda a trossos petits i quan l’aigua bulli tireu-hi la mongeta verda.
 2. Mentrestant, poseu en un bol l’alvocat i aixafeu-lo. Talleu a trossos petits la ceba i el tomàquet. Incorporeu al bol, amb el suc de mitja llimona i 1 c.s. de comí en pols. Barregeu-ho tot.
 3. Al cap de 8-10 minuts, quan la mongeta verda estigui al dente, passeu-hi aigua freda i escorreu-la. Barregeu la mongeta verda i la mescla d’alvocat en un bol.
 4. Prepareu la vinagreta de préssec. Peleu i talleu un préssec i afegiu-lo a una batedora amb el suc de mitja llimona, 4 c.s. d’oli d’oliva verge extra, una mica de sal i comí al gust.
 5. Barregeu una part de la vinagreta amb tota la mescla. Serviu en un plat amb l’ajuda d’un motlle circular i afegiu-hi més vinagreta per sobre.

Mireia Galtés
Mireia Galtés

Dietista-Nutricionista i bloguer a Lemon's secrets

    @lemonssecrets