El curri és una barreja d’espècies que acostuma a combinar cúrcuma, pebre negre, canyella, gingebre, comí i altres espècies depenent del lloc en què es cuini. Aquestes espècies tenen propietats molt interessants:
- Cúrcuma: té propietats d’acció antiinflamatòria, influència en l’agregació plaquetària (liqua lleugerament la sang i millora el reg cerebral), i en el tractament de grips i refredats.
- Pebre negre: en barrejar-la amb la cúrcuma, en potencia els efectes i obtenim un anticancerigen potent.
- Canyella: espècia que estimula de la circulació a la regió abdominal, amb un toc afrodisíac natural.
- Comí: responsable de despertar la gana i d’afavorir l’expulsió de gasos de l’organisme, per la qual cosa redueix la inflor abdominal. Prevé la diabetis gràcies a les seves propietats hipoglucemiants i, com que té molt de ferro, prevé i ajuda a combatre l’anèmia.
També es pot combinar amb mostassa, all en pols, gingebre o altres espècies, o fer la barreja desitjada! Això sí, mai cal oblidar-se de la cúrcuma ni del pebre negre per obtenir una barreja deliciosa i terapèutica.
Curri de carbassa
La forma més típica de combinar el curri és amb arròs, però en aquesta recepta descobrim la carbassa i el seu bon sabor, a més de les seves propietats nutricionals. La carbassa és una hortalissa que exerceix una acció antioxidant potent gràcies al fet que conté força provitamina A, necessària per al bon funcionament de la retina, especialment per a la visió nocturna o amb poca llum, i el bon estat de la pell i mucoses. A més, ajuda a regular el trànsit intestinal gràcies al seu alt contingut en fibra de tipus soluble i insoluble, que millora el trànsit intestinal i prevé el restrenyiment.
Plat complet
Barrejar el curri amb carbassa, llet de coco, mongeta verda i llavors o fruita seca, es pot considerar perfectament un plat únic per la seva combinació nutritiva, saciant i deliciosa. En concret, la llet de coco, les llavors i fruita seca ens proporcionen greixos de qualitat que ens saciaran i ens proporcionaran energia de manera regulada. La barreja de mongeta verda i carbassa ens proporciona carbohidrats, a més de minerals i vitamines necessàries per al bon funcionament de l’organisme. La part proteica la proporcionen les llavors i fruita seca. De totes maneres, si encara volem un segon plat, ho podem acompanyar d’ou dur, carn ecològica o peix saludable, o també de proteïna vegetal com llegums o més fruita seca i llavors.
La recepta
Ingredients
- 4-5 rodanxes de carbassa (300 g)
- 100 g de mongetes tendres
- 1 ceba
- 2-3 c.s. de curri
- 2 vasos de llet de coco
- sal d’espècies
- oli d’oliva verge
Elaboració
- Poseu a bullir una olla amb força aigua.
- Talleu les mongetes tendres en trossos petits. Renteu-les i incorporeu-les a l’olla quan l’aigua estigui bullint.
- Talleu a rodanxes la carbassa, traieu-li la pell i talleu-la a trossos petits. Incorporeu-la a l’olla quan les mongetes hagin bullit 4-5 minuts.
- Mentre es fan aquestes dues hortalisses, peleu i talleu la ceba a mitges llunes. Reserveu.
- Un cop hagin passat 10 minuts, quan la carbassa estigui tendra i les mongetes al gust, escorreu (guardeu el caldo per a una altra recepta) i esbandiu amb un raig d’aigua freda.
- A la mateixa olla, incorporeu els 2 vasos de llet de coco, curri en pols (la quantitat dependrà de com es vulgui de picant el plat) i, si ho voleu, poseu-hi més cúrcuma i gingebre. Barregeu bé i incorporeu la carbassa i les mongetes tendres, i la ceba crua.
- Afegiu sal d’espècies i oli d’oliva verge. Serviu-ho en un bol i acompanyeu-ho amb llavors de carbassa.