Ara que per fi sembla que arriba la calor, és el moment ideal per començar a incloure més vegetals crus al dia a dia, ja sigui en forma d’amanides, gaspatxos, batuts verds… El que més us agradi!
Moltes vegades, quan pensem en una amanida, ens imaginem el típic plat amb enciam, tomàquet, pastanaga, olives… Aquesta seria l’amanida típica, però… podem fer tantes variacions! Avui us proposo una recepta per consumir vegetals crus d’una manera diferent: endívies farcides amb picada de vegetals, alvocat i nous amb una salsa de julivert.
Menjar vegetals crus és indispensable, ja que aporten una gran quantitat de vitamines, minerals i oligoelements, enzims, antioxidants i altres substàncies fitoquímiques; tot un conjunt d’elements que ens aporten grans beneficis i que s’ha demostrat que ens poden ajudar a disminuir el risc de desenvolupar diverses malalties. A més, també aporten una gran quantitat de fibra, que estimula el peristaltisme i ajuda a prevenir el restrenyiment i a arrossegar toxines i residus del budell.
D’altra banda, consumir vegetals crus ens obliga a mastegar més els aliments, punt molt important per a una digestió correcta i que ajuda a augmentar els nivells de sacietat.
Les endívies
Destaquen perquè tenen molta aigua i fibra, així com un sabor amarg molt característic amb grans propietats terapèutiques que contribueixen al bon funcionament del fetge. Són hortalisses riques en vitamines B2, B3, B6, B9, C i E, i en betacarotens (precursors de la vitamina A), com també en minerals com el potassi, fòsfor, calci i magnesi.
Les endívies són ideals per consumir en amanides, però també per fer servir com a alternativa a les torradetes per acompanyar un paté vegetal, de sardines o guacamole.
Els amargs com a aliments terapèutics
Els principis amargs són importants per al bon funcionament del fetge ja que tenen propietats colerètiques (augmenten la producció de bilis) i colagogues (augmenten l’eliminació de bilis). Tot plegat ajuda a depurar el fetge, però també afavoreix una millor dels greixos més òptima. Això no és cap novetat. Antigament, Hipòcrates ja va reconèixer que els aliments amargs ajudaven a curar el cos i, més tard, Galè els distingia per les grans propietats medicinals que tenien.
A més, els principis amargs ens ajuden a estimular la gana perquè augmenten els moviments i les secrecions gàstriques. Per això resulten un bon aperitiu per començar els àpats.
La recepta
Ingredients:
(per a 3-4 persones)
- 3-4 endívies
- 1/2 carbassó tallat a daus
- 1 pastanaga gran tallada a daus
- 1/4 de col llombarda tallada a trossos
- 2-3 ravenets tallats per la meitat
- 1 grapat de nous
- 1 alvocat
- 4-5 branques de julivert
- 1/4 tassa d’oli d’oliva verge
- Sal marina
*també s’hi poden afegir altres vegetals com: api o ruca.
Elaboració:
- Unes hores abans, tritureu les branques de julivert amb l’oli d’oliva verge i un pessic de sal. Col·loqueu la barreja en un recipient i reserveu-la. Amb el repòs agafarà més gust.
- En un processador d’aliments, tritureu les nous fins que quedin ben esmicolades. Reserveu-les en un bol.
- En el mateix processador, afegiu-hi el carbassó, la pastanaga, la col llombarda, els ravenets, l’alvocat i un pessic de sal, i tritureu fins que tingueu trossets molt petits.
- Col·loqueu la picada de verdures en un bol i barregeu-la amb les nous trossejades.
- Separeu les fulles de les endívies i renteu-les bé.
- Per servir, farciu cada fulla d’endívia amb la picada de vegetals, alvocat i nous i poseu-hi salsa de julivert per sobre.