El març és temps de canvis en el calendari d’aliments de temporada. Comencem a trobar les primeres fruites i verdures de primavera, com les maduixes, els nespres, els espàrrecs verds o els carbassons, i trobem les últimes d’hivern.

Una d’aquestes són les carxofes, aquesta hortalissa meravellosa i tendra en forma de flor.

Carxofa

La carxofa és una hortalissa rica en fibra, vitamines (C, K i grup B) i minerals com magnesi, fòsfor, potassi i ferro. A més, també aporta flavonoides i una gran quantitat d’àcids orgànics.

És molt diürètica, una propietat molt útil en dietes per aprimar, i per afavorir la funció biliar, protegir el fetge i ajudar a fer que es recuperi en cas de malalties hepàtiques. Això és gràcies a la cinarina, un principi actiu que afavoreix la funció biliar i ajuda a pair els greixos, i als àcids orgànics, que tenen un poder hepatoprotector.
A més, la carxofa també va bé per disminuir els nivells de colesterol i sucres en sang i disminuir la pressió arterial.

Ous Benedict sobre carxofes

Durant els mesos de calçotades és molt comú prendre’n a la brasa, però aquesta no és l’única manera en què les podem coure. Saltades, en cremes o caldos, al forn, farcides, en forma de xips… És boníssima de totes maneres!

Avui us vull proposar una recepta per aprofitar les últimes carxofes de la temporada, un plat llaminer i vistós per quan tenim convidats a casa: ous Benedict sobre base de carxofa, amb puré de carbassa i salsa holandesa.

Salsa Holandesa

Els ous Benedict són famosos perquè són el plat estrella dels brunch. Són ous escalfats en aigua a baixa temperatura, perquè la clara quedi coagulada, però el rovell es mantingui cru. Un cop tastis els ous cuits d’aquesta manera tan fàcil i exquisida, no els voldràs de cap altra manera!

La manera més clàssica d’acompanyar aquests ous és amb pernil o bacó sobre un pa o muffin anglès i salsa holandesa. Avui, però, us mostro una manera més saludable d’acompanyar-los: amb carxofa i puré de carbassa rostida. La salsa holandesa es pot preparar tant amb mantega com amb ghee, tal com farem en aquesta recepta.

Ous Benedict sobre carxofa amb puré de carbassa rostida i salsa Holandesa

La recepta

Ingredients (per a 2 persones)

  • 4 carxofes
  • 4 ous ecològics (o si les carxofes són molt petites podem fer servir ous de guatlla)
  • sal marina
  • oli d’oliva verge
  • vinagre de poma

Per al puré de carbassa

  • 200 g de carbassa
  • 20ml d’oli d’oliva verge
  • 1/ c.p. de sal marina

Per a la salsa holandesa

  • 2 rovells d’ou ecològic
  • 45g de ghee
  • ½ c.p. de cúrcuma
  • 1 c.s. de suc de llimona
  • 1 pessic de pebre negre

 

Elaboració

Per al puré de carbassa:

  1. Peleu i talleu la carbassa a trossos no gaire grans.
  2. Coeu la carbassa al forn amb oli d’oliva verge i un pessic de sal fins que sigui tendra (uns 30-35 minuts). Com més petits i prims siguin els trossos, més ràpid es faran.

Per a les carxofes i els ous:

  1. Talleu el tronc de les carxofes, traieu-ne les fulles més exteriors i talleu-ne les puntes.
  2. En una olla amb aigua bullent, cuineu les carxofes amb un pessic de sal i un rajolí de suc de llimona durant uns 25-30 minuts. Traieu i deixeu refredar.
  3. Aprofitant el forn encès de les carbasses, col·loqueu les carxofes al forn durant 10-15 minuts amb un rajolí d’oli d’oliva verge.
  4. Per fer els ous Benedict: ompliu una olla amb 4 dits d’aigua i feu-la bullir. Trenqueu un ou i poseu-lo en un got. Quan l’aigua comenci a bullir, afegiu-hi un bon raig de vinagre de poma i abaixeu el foc al mínim per impedir que faci massa bombolleig. Acosteu el got amb l’ou ben a prop de l’aigua i, a poc a poc, deixeu-lo anar. Espereu 3-4 minuts i retireu-lo amb compte. Repetiu el procediment amb els altres ous (si l’olla és grossa, en podeu fer dos alhora).

Per a la salsa:

  1. Desfeu el ghee al bany maria. Per fer el bany maria és millor que el bol quedi encaixat a l’obertura de l’olla i no toqui l’aigua.
  2. Un cop desfet, traieu el bol del foc i reserveu.
  3. Separeu els rovells de les clares.
  4. Col·loqueu els rovells en un bol i poseu-lo sobre l’olla anterior amb aigua per també fer-los al bany maria a foc mínim. Afegiu la cúrcuma, la llimona i el pebre i bateu bé. Apagueu el foc i, a poc a poc, afegiu el ghee desfet, mentre es continua remenant. Retireu del foc i deixeu refredar, remenant de tant en tant fins que la salsa hagi espessit.

Presentació:

  1. Unteu el fons amb puré de carbassa.
  2. Col·loqueu les carxofes i un ou sobre cada una.
  3. Finalment, poseu 1 c.s de salsa holandesa al damunt de cada ou.  

 

 

Gina Estapé
Dietista, creadora del blog myhealthybitesblog.com i graduada en Publicitat i relacions públiques

Gina Estapé

Ara pots demanar cita amb la
Gina Estapé a La Consulta de l´Ets
936 338 063 Correu electrònic