El març és temps de canvis en el calendari d’aliments de temporada. Comencem a trobar les primeres fruites i verdures de primavera, com les maduixes, els nespres, els espàrrecs verds o els carbassons, i trobem les últimes d’hivern.
Una d’aquestes són les carxofes, aquesta hortalissa meravellosa i tendra en forma de flor.
La carxofa és una hortalissa rica en fibra, vitamines (C, K i grup B) i minerals com magnesi, fòsfor, potassi i ferro. A més, també aporta flavonoides i una gran quantitat d’àcids orgànics.
És molt diürètica, una propietat molt útil en dietes per aprimar, i per afavorir la funció biliar, protegir el fetge i ajudar a fer que es recuperi en cas de malalties hepàtiques. Això és gràcies a la cinarina, un principi actiu que afavoreix la funció biliar i ajuda a pair els greixos, i als àcids orgànics, que tenen un poder hepatoprotector.
A més, la carxofa també va bé per disminuir els nivells de colesterol i sucres en sang i disminuir la pressió arterial.
Durant els mesos de calçotades és molt comú prendre’n a la brasa, però aquesta no és l’única manera en què les podem coure. Saltades, en cremes o caldos, al forn, farcides, en forma de xips… És boníssima de totes maneres!
Avui us vull proposar una recepta per aprofitar les últimes carxofes de la temporada, un plat llaminer i vistós per quan tenim convidats a casa: ous Benedict sobre base de carxofa, amb puré de carbassa i salsa holandesa.
Els ous Benedict són famosos perquè són el plat estrella dels brunch. Són ous escalfats en aigua a baixa temperatura, perquè la clara quedi coagulada, però el rovell es mantingui cru. Un cop tastis els ous cuits d’aquesta manera tan fàcil i exquisida, no els voldràs de cap altra manera!
La manera més clàssica d’acompanyar aquests ous és amb pernil o bacó sobre un pa o muffin anglès i salsa holandesa. Avui, però, us mostro una manera més saludable d’acompanyar-los: amb carxofa i puré de carbassa rostida. La salsa holandesa es pot preparar tant amb mantega com amb ghee, tal com farem en aquesta recepta.
La recepta
Ingredients (per a 2 persones)
- 4 carxofes
- 4 ous ecològics (o si les carxofes són molt petites podem fer servir ous de guatlla)
- sal marina
- oli d’oliva verge
- vinagre de poma
Per al puré de carbassa
- 200 g de carbassa
- 20ml d’oli d’oliva verge
- 1/ c.p. de sal marina
Per a la salsa holandesa
- 2 rovells d’ou ecològic
- 45g de ghee
- ½ c.p. de cúrcuma
- 1 c.s. de suc de llimona
- 1 pessic de pebre negre
Elaboració
Per al puré de carbassa:
- Peleu i talleu la carbassa a trossos no gaire grans.
- Coeu la carbassa al forn amb oli d’oliva verge i un pessic de sal fins que sigui tendra (uns 30-35 minuts). Com més petits i prims siguin els trossos, més ràpid es faran.
Per a les carxofes i els ous:
- Talleu el tronc de les carxofes, traieu-ne les fulles més exteriors i talleu-ne les puntes.
- En una olla amb aigua bullent, cuineu les carxofes amb un pessic de sal i un rajolí de suc de llimona durant uns 25-30 minuts. Traieu i deixeu refredar.
- Aprofitant el forn encès de les carbasses, col·loqueu les carxofes al forn durant 10-15 minuts amb un rajolí d’oli d’oliva verge.
- Per fer els ous Benedict: ompliu una olla amb 4 dits d’aigua i feu-la bullir. Trenqueu un ou i poseu-lo en un got. Quan l’aigua comenci a bullir, afegiu-hi un bon raig de vinagre de poma i abaixeu el foc al mínim per impedir que faci massa bombolleig. Acosteu el got amb l’ou ben a prop de l’aigua i, a poc a poc, deixeu-lo anar. Espereu 3-4 minuts i retireu-lo amb compte. Repetiu el procediment amb els altres ous (si l’olla és grossa, en podeu fer dos alhora).
Per a la salsa:
- Desfeu el ghee al bany maria. Per fer el bany maria és millor que el bol quedi encaixat a l’obertura de l’olla i no toqui l’aigua.
- Un cop desfet, traieu el bol del foc i reserveu.
- Separeu els rovells de les clares.
- Col·loqueu els rovells en un bol i poseu-lo sobre l’olla anterior amb aigua per també fer-los al bany maria a foc mínim. Afegiu la cúrcuma, la llimona i el pebre i bateu bé. Apagueu el foc i, a poc a poc, afegiu el ghee desfet, mentre es continua remenant. Retireu del foc i deixeu refredar, remenant de tant en tant fins que la salsa hagi espessit.
Presentació:
- Unteu el fons amb puré de carbassa.
- Col·loqueu les carxofes i un ou sobre cada una.
- Finalment, poseu 1 c.s de salsa holandesa al damunt de cada ou.