Ingredients

Base cremosa

Fer servir alvocat o fer-se un púding de chía la nit abans és la clau perquè surti un bowl ben cremós i, alhora, nutritiu. L’alvocat és una fruita molt rica en greixos saludables, que sacien i ajuden a mantenir equilibrats els nivells de sucre provinents de les altres fruites, a més de tenir vitamines, minerals i antioxidants. D’altra banda, el púding de chía també proporciona sensació de sacietat gràcies a la fibra que es forma quan el deixem tota la nit en repòs. A més, com que fem un batut, triturem les llavors, cosa que ens permet absorbir les proteïnes i els àcids grassos omega-3 que les caracteritzen.

Beguda vegetal per acompanyar

La beguda vegetal escollida és de coco o ametlles, que són molt riques en greixos saludables, i que contrasten amb el conjunt de fruites del batut. També podem donar un toc més dolç amb beguda vegetal d’arròs o de civada, però cal comprovar que no portin sucres afegits mirant els ingredients. Si hi diu que hi han afegit sucre morè, sucre blanc, fructosa, dextrosa, xarop, atzavara, entre d’altres, vol dir que porta sucres afegits. També es pot mirar la composició nutricional del producte i veure si la quantitat de sucre per cada 100 ml no supera els 6-8 g, ja que l’OMS recomana menys de 25 g de sucres afegits al dia.

Smoothie bowl

Combinacions de fruites

Poden ser molt variades, i podeu jugar amb sabors dolços i agredolços, per tal de proporcionar un contrast agradable al paladar. Per exemple, una de les fruites bases per excel·lència és el plàtan, que es pot barrejar amb pera o poma i crear combinacions molt dolces. D’altra banda, també podeu triar fruits del bosc com gerds, nabius o maduixes, o altres fruites de temporada, com préssecs i albercocs.

El toc cruixent

Per donar el toc final al batut, es pot guardar part de la fruita utilitzada i incorporar-la com a tòping (aliments que es posen per sobre). A més, hi podeu posar un grapat de fruita seca, llavors o xips de coco, que hi donaran un toc cruixent. Així, ens obligarem a mastegar, imprescindible per començar la digestió i absorbir millor els nutrients.

També hi podeu posar canyella, cacau, espirulina, entre altres estimulants naturals sense efectes secundaris que donen un toc tant al batut com a l’organisme.

Smoothie bowl

La recepta

Ingredients

  • 1 plàtan
  • 1 grapat de nabius frescos o congelats
  • 1/2 alvocat gran o 1 de petit o 2 c.s. de llavors de chía
  • 1 vas de beguda de coco sense sucres afegits
  • 1 c.p. de canyella

Preparació

  1. Per fer la base, podeu optar per fer el púding de chía la nit abans i utilitzar-lo a l’hora de fer el batut. Per fer-lo només cal introduir en un recipient 1 vas de beguda vegetal i 2 c.s. de llavors de chía, barrejar i deixar reposar tota la nit.
  2. L’endemà, incorporeu-lo a la batedora amb tots els ingredients, i reserveu mig plàtan que fareu servir de tòping. També podeu fer servir alvocat en lloc del púding de chía.
  3. Un cop barrejats tots els ingredients, serviu el batut en un bol. Decoreu-lo amb el mig plàtan reservat i un grapat de fruita seca, llavors o xips de coco.

 

Mireia Galtés
Mireia Galtés

Dietista-Nutricionista i bloguer a Lemon's secrets

    @lemonssecrets