Un estudi elaborat entre més de 30.000 persones revela que el 66% de les persones enquestades (la majoria, dones) cada dia té gasos, inflor abdominal, diarrea o restrenyiment.
“Aquestes disfuncions moltes vegades no apareixen en proves diagnòstiques, però els professionals especialitzats en salut digestiva les veuen cada dia a la consulta.” Ho explica Núria Coll, CEO d’Etselquemenges, que ha dirigit l’estudi “Com mengem el 2021”, en el qual s’han detectat alguns hàbits que podrien explicar part d’aquests problemes digestius funcionals, que, segons reflecteix l’informe, afecten més de la meitat de la població.
Segons l’estudi, el 34% dels enquestats diu que té restrenyiment o diarrea, el 24% pateix de gasos i inflor i un 8% addicional explica que té una patologia intestinal diagnosticada. És a dir, gairebé 7 de cada 10 persones tenen problemes digestius cada dia, amb diagnòstic o sense.
“Aquest percentatge tan elevat s’explica, en part, perquè la majoria de la població no descansa prou entre ingestes”, afirma Coll. És a dir, en general se sopa molt tard i s’esmorza massa d’hora, per la qual cosa hi ha un descans digestiu que no arriba a les 12 hores recomanades.
“El sistema digestiu necessita descansar com a mínim 12 hores entre ingestes per poder treballar per eliminar les restes d’aliments, així com els bacteris patògens que s’alimenten d’aquestes restes. Gràcies a aquesta eliminació, es pot desintoxicar el fetge, el sistema limfàtic i la vesícula biliar, i es fomenta una regeneració de glòbuls vermells”, aclareix Coll.
“Aquesta falta de descans digestiu podria ser un dels motius de tantes molèsties intestinals. No seria l’únic, però, en tot cas, no ens ajuda gens si volem tenir una bona salut intestinal”, afegeix.
Per fomentar aquest procés que l’organisme necessita tant sí com no, Coll recomana fer un sopar lleuger i d’hora, i anar a dormir dues hores més tard. I, al matí, esperar que es faci de dia per prendre una beguda i prou i esmorzar més tard.
Altres problemes habituals
Mitjançant l’enquesta, amb gairebé una vintena de preguntes, també s’observa que més de la meitat de la població no practica prou esport ni dorm bé a la nit, i menja ultraprocessats un cop per setmana o més. Això crida l’atenció perquè precisament “aquestes tres qüestions són fonamentals per protegir el nostre organisme”, apunta Coll.
A més, un 37% diu que té estrès, nervis o ansietat i reconeix que li costa gestionar aquestes emocions.
En aquest document, s’inclouen de manera detallada (amb gràfics) totes les preguntes i respostes que han servit com a base de l’estudi “Com mengem el 2021”, elaborat per la Comunitat d’alimentació saludable Etselquemenges.