Intermón Oxfam llança “Gestos que ajuden a millorar el món”, una campanya que vol donar a conèixer els beneficis que suposa comprar, de manera responsable i conscient, el producte més comercialitzat al món després del petroli.
Pagès, intermediari, comercial local, exportador, multinacional, supermercat i, finalment, consumidor. Aquesta és la llarga cadena de mans per les quals passen productes com el cafè o el cacau des que els productors els recol·lecten des dels camps de països del tercer món, fins que arriben a les llars occidentals. Les xifres són clares: de cada euro que paguem els occidentals per un paquet de cafè, els productors locals en reben només 5 cèntims i, els 95 cèntims restants, es distribueixen entre la resta d’intermediaris que són, sens dubte, els autèntics beneficiaris del negoci.
El cultiu del gra de cafè i de cacau representa, per a molts països del sud, el principal motor d’unes economies molt afeblides que s’han acabat convertint en dependents del negoci de l’exportació d’aquests dos productes. Tenint en compte aquesta dependència, el profit que en treuen moltes empreses multinacionals i els efectes negatius que es deriven d’aquest procés en el desenvolupament de les comunitats més pobres, els productes de comerç just s’alcen com l’alternativa ètica al comerç convencional que enriqueix els rics i empobreix els pobres. La fórmula: retallar el nombre d’intermediaris, negociar directament amb els recol•lectors i garantir la qualitat del producte i el respecte a les persones i a l’entorn. D’aquesta manera, els pagesos passen de cobrar el 5% del preu final del producte, al 12%.
Amb l’objectiu de fer més conscient el consumidor final sobre la qualitat del producte i els beneficis que genera el comerç just en les comunitats de productors, Intermón Oxfam ha llançat “Gestos que ajuden a millorar el món”. En la campanya, s’expliquen els efectes increïbles que, com a consumidors, podem generar si fem una compra responsable i conscient.
Activitats de la setmana
Divendres, 29 de març
- Vacances verdes: Viatge a la selva d’Irati (Navarra). Del 29 de març a l’1 d’abril. Guia del viatge: Evarist March, biòleg, botànic i guia de viatge.
Dimecres, 3 d’abril
- Taller “Comprar mejor para vivir mejor”. De 19.00 a 21.00 h, a càrrec d’Ivanna Gómez. Espai Intern. Barcelona.
Dissabte, 6 d’abril
- Curs d’horticultura ecològica bàsica “Fem un hort al balcó!”. Sessions els dissabtes 6 i 20 d’abril i 4 i 18 de maig, de 10.00 a 13.00 h. Castell de Montesquiu.
- Taller “Depuración de primavera”. D’11.00 a 13.00 h. A càrrec d’Ivanna Gómez. Espai Santosha, Barcelona.
Diumenge, 7 d’abril
- Taller “La salut a través de la macrobiòtica”. De 10.00 a 17.00 h. A càrrec d’Agnès Pérez. Inscripcions a través del correu electrònic agnesmacrobiotica@gmail.com. Cubelles.
Explica’ns la teva activitat
Si organitzeu fires, mercats, tallers, cursos, seminaris, xerrades o qualsevol activitat vinculada amb el món bio i saludable, poseu-vos en contacte amb nosaltres i l’afegirem a l’agenda que publiquem cada divendres. Promocioneu-vos i ajudeu-nos a ser presents a totes les comarques!
Escriviu-nos a mcosta@etselquemenges.cat