Mollet és una de les poblacions més pioneres a Catalunya en el tema dels menjadors ecològics. L’any 2005 s’adscriu al projecte europeu “Diet for a Green Planet”, que vetlla per aconseguir que a les escoles hi hagi menjar ecològic, de proximitat gràcies a l’espai natural de Gallecs, i de temporada, però sobretot més saborós.

xef-730

Al congrés, ens van preparar per dinar una amanida amb escarola i enciams de la zona, pastanaga, germinats, llavors, remolatxa, ceba, tofu marinat amb xampinyons, vinagreta amb mel, i lasanya de llenties amb arròs integral i beixamel de coliflor, amb mandarines per postres. Per acompanyar podíem triar entre pa d’espelta de gallecs, aigua i vi. Tot ecològic, esclar, però sobretot boníssim. Res a veure amb els menús que es donen a moltes escoles.

La diferència de models

El model convencional de menjadors escolars no destaca precisament per l’equilibri òptim nutricional ni la sostenibilitat. Són rics en proteïna animal, sobretot carns, fregits, salses i sucres; pobres en verdures, sobretot hortalisses crues, i cereals complets (els integrals aporten un 80% més de vitamines, minerals i fibra que els blancs).

Els menjadors ecològics són la millor alternativa: no només fan servir aliments ecològics, amb més nutrients i sabor, sinó també aliments de temporada i locals, a partir de menús equilibrats, sans, molt més saborosos, amb menys malbaratament alimentari i més sostenibles.

Nens ben alimentats i educats sosteniblement és igual a un futur verd i pròsper tant per a ells com per a l’entorn.

Com està el sector?

El sector ecològic, tot i que cada vegada creix més, no deixa de ser un mercat petit, amb molts desequilibris en la demanda, i de distribució difícil. Els menjadors ecològics són una molt bona eina que per ajudar els productors a planificar-se la producció i els permet ajustar millor els preus.

Justament del preu es queixen molts pares, però estem parlant de cinquanta cèntims més. Menjar ecològic pot sortir un pèl més car, però la qualitat és molt més gran. Si quan comprem un cotxe o un electrodomèstic podem pagar una mica més per obtenir més qualitat, perquè no ens adonem que la nutrició de la nostra família marcarà el nostre futur?

Menjadors ecològics, més sans

Els menjadors ecològics són més equilibrats gràcies al fet que tenen en compte:

  • L’equilibri entre proteïna animal i vegetal, ja que a través de l’aportació de cigrons, per exemple, obtenim tots els aminoàcids necessaris i podem prescindir de la carn, el peix o els ous.
  • Prendre cereal integral permet no haver de menjar tant i redueix costos; menys quantitat atipa més i en cal tanta quantitat.
  • La incorporació d’aliments de temporada aporta components específics per a cada època de l’any: les hortalisses d’hivern com les crucíferes, per exemple, ens ajuden a millorar el sistema immunitari.
Infografia d'El Granero Integral

Infografia d’El Granero Integral

Menjador dins d’un context d’escola conscient

El menjador ecològic entra dins d’un concepte d’escola amb uns valors concrets, que té en compte el màxim de calidesa i tranquil·litat per al nen, i que educa en conceptes de sostenibilitat, i aporta, així, no només salut, sinó també benestar, consciència i valors.

Parlem d’escoles que tenen hort, o que fan excursions als horts per visitar els productors per veure d’on ve el que mengen, i potser fins i tot recollir-ho, cuinar-ho i menjar-s’ho. I també parlem d’escoles que fan que els pares participin en aquestes activitats.

Un menjador ecològic no és possible sense el suport dels pares

Els pares tenen un paper clau en l’alimentació dels fills: si no mengen verdura, els seus fills tampoc en menjaran; si no emeten missatges positius i feliços entorn de la verdura o el peix, amb prou feines aconseguiran que els fills se sentin atrets per aquests aliments.

Així doncs, és important involucrar els pares, fer-los partícips del canvi d’alimentació. Un pare es posa a la defensiva quan li dius que no està alimentant bé el seu fill, però el mateix pare canvia el xip quan el seu fill li demana les bledes que posen a l’escola, o quan ha anat a una xerrada sobre els beneficis d’una alimentació més equilibrada i ecològica.

Hort del CEIP CAN BESORA de Mollet

Hort del CEIP CAN BESORA de Mollet

Formació per a tothom

No només els pares i els nens necessiten més formació en alimentació i cuina. Els monitors de menjador o els professors en els grups de més petits tenen un paper clau a l’hora dels àpats: també els cal, doncs, tenir el màxim d’informació sobre el tipus de producció de l’aliment per poder tenir un comportament positiu a l’hora d’ajudar a menjar els nens. I els cal, com als pares, saber cuinar bé aquells aliments per tal que no experimentin gaires transformacions nutricionals (cuinar màxim deu minuts les verdures per exemple) i que es conservin en bones condicions (prioritzant una bona higiene i conservació) i presentar-los als nens d’una manera divertida i creativa (macarrons de marcians, croquetes, lasanya, plats amb formes concretes, etc.).

Si formeu part d’una AMPA, sou un pare o mare preocupats per l’alimentació dels fills, o sou productor i us agradaria passar al model ecològic, poseu-vos en contacte amb l’Associació de Menjadors Ecològics i deixeu-vos assessorar per saber com podeu ajudar a millorar l’alimentació escolar i el sector ecològic http://www.menjadorsecologics.cat/.

Neus Elcacho

Dietista integrativa i coach nutricional

  @NeusElcacho   @healthy_neuselcacho
Neus Elcacho

Demana cita amb la Neus Elcacho a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic