Són dades de la Fundació Espanyola de l’Aparell Digestiu (FEAD) que ha difós amb motiu del Dia Mundial de la Salut Digestiva celebrat el passat diumenge.

Els infants tenen els mateixos desajustos que els adults i les causes són les mateixes: l’abús del menjar precuinat, el sedentarisme i el ritme de vida actual (l’estrès i les tensions emocionals) s’acaben traduint també en els nens en patologies que molt sovint afecten l’aparell digestiu. Amb motiu del Dia Mundial els experts recomanen als pares adoptar una sèrie d’hàbits:

– Fibra, fruita i verdures a la dieta dels fills.
– Beure aigua
– Respectar els horaris dels menjars.
– Anar al lavabo a la mateixa hora.
– Menjar sense presses.
– Fer exercici físic moderat.

 

Les diarrees

Les diarrees són causades en un 90% dels casos per agents infecciosos, molts dels quals es poden transmetre per l’aigua i els aliments. El president de la FEAD, Manuel Valenzuela recomana adoptar mesures bàsiques, sobretot l’estiu, com ara no menjar carn crua, cuinar bé els aliments, evitar l’ús de l’ou a les maioneses, cuidar la manipulació dels aliments, evitar la presència d’animals domèstics a la cuina i extremar la higiene personal i rentar-se bé i sovint les mans.

La dieta que fan els nens també és fonamental per evitar trastorns digestius. D’entrada, la llet, l’abús de sucre blanc, de farines refinades i additius alimentaris incrementen la permeabilitat del tracte intestinal, impedint l’assimilació correcta dels nutrients i causant bona part dels trastorns. El doctor Jorge Pérez-Calvo, especialista en dietoteràpia i medicina integrativa, insisteix en la necessitat de menjar aliments que afavoreixin una bona digestió (com el mill) i que no refredin la panxa quan s’està fent la digestió: gelats, aigua freda o excés d’aliments crus provoquen aquest efecte. També recomana incrementar el consum de cereals integrals i llegums ben cuinats, en detriment d’aliments com la llet o la carn.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuria__coll