herbicida-730

L’Agència Internacional de Recerca contra el Càncer (IARC), l’agència especialitzada en càncer de l’Organització Mundial de la Salut, ha avaluat la potencialitat de generar càncer de cinc pesticides presents en l’agricultura convencional. El resultat situa l’herbicida glifosat i els insecticides malathion i diazion com a probables cancerígens i els insecticides tetrachlorvinphos i parathion com a possibles desencadenants de càncer.

El glifosat és una substància present en un gran nombre d’herbicides utilitzats a tot el món, especialment en l’agricultura transgènica, però també apareix en la composició de productes de neteja per a la llar, entre d’altres.

Per a més informació, clica aquí

Entre la llista d’efectes que s’han pogut observar en l’exposició continuada d’aquestes substàncies en laboratoris animals i en altres estudis de camp en persones humanes hi figuren el càncer de pròstata o de pulmó, el limfoma no hodgkinià o diverses alteracions hormonals. L’informe també destaca els efectes adversos que han experimentat les persones que viuen en un radi proper a cultius tractats amb aquestes substàncies.

Malgrat tot, de la mateixa manera que passa amb altres productes químics presents en l’agricultura i la indústria cosmètica o de productes per a la llar, la toxicitat d’una unitat de producte final acaba sent baixa i, per tant, legal. Els probables efectes cancerígens es deriven de l’acumulació d’aquests tòxics en l’organisme, és a dir, del consum o l’exposició continuada a aquests productes que el cos és incapaç d’eliminar.

Tot i les evidències dels informes proporcionats per l’OMS, la responsabilitat de la regulació, la legislació i la intervenció en la salut pública segueix quedant en mans de cada govern. Per això, en aquest context de desregulació, la producció ecològica, lliure de pesticides i productes tòxics, s’alça com l’única alternativa real i saludable.

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor