Isabel Sampietro, Jabier Herreros, Jorge Bayo i Ignacio Somovilla ens presenten iniciatives veïnals que van canviant la ciutat i la connecten amb la natura
“La ciutat ja no és només verd, sinó que també és fèrtil i comestible”. Aquesta és la conclusió a la qual els quatre autors del llibre volen fer-nos arribar. Al llarg de les pàgines, el lector descobrirà una realitat que va més enllà de la iniciada amb el seu precursor El jardí amagat, en què els autors ens feien partícips de les moltes, i no sempre esteses al coneixement públic, iniciatives veïnals que es van posar en marxa per fer de la ciutat un espai més verd. Analitzant-les, parlant amb els protagonistes, van ser conscients que aquestes accions afavorien unes necessitats humanes relacionades amb l’alimentació saludable i orgànica i ajudaven, a més, a crear vincles veïnals que enforteixen la comunitat als barris, i milloren així la vida de tots. I aquesta realitat latent, que va creixent a poc a poc, sense fer soroll i recuperant accions pròpies del món rural, s’havia de mostrar al món, fer-la visible, i no hi havia una manera millor que amb un projecte d’Acrowfunding amb el qual, si s’arriba a l’objectiu de 7.000 euros, es podran publicar un miler de exemplars, la meitat en castellà, i l’altra, en català.
Gràcies a Walrus Books, germana de l’Editorial Morsa, els autors ens regalen un passeig per les diferents estacions de l’any plasmades en dotze capítols que es corresponen, cadascun, amb un mes del calendari i en els quals s’explica una iniciativa o projecte veïnal a Barcelona vinculat a una tasca pròpia del món rural i que l’urbanita ja ha oblidat, com la sembra, la collita, el reg, l’esqueix… Així, un a un, podem comprovar com s’organitzen aquestes persones i grups veïnals per mantenir aquest vincle creat que ajuda a ruralitzar la ciutat i a fer-la més fèrtil.
Qui hi ha al darrere del projecte?
Els autors són quatre pesos pesants de diferents disciplines que uneixen coneixements i experiències i el plasmen aportant una peculiaritat que el fan especial i únic. Pilar Sampietro, periodista a RNE, presentadora de programes d’ecologia i cultura i col·laboradora en diferents blocs; Jabier Herreros, enginyer tècnic agrònom especialitzat en agroecologia, líder del projecte “Finca Azaroa”, formador, divulgador i autor de diferents llibres; Ignacio Somovilla, llicenciat en Història de l’Art i Dret, màster en Gestió Cultural, col·laborador en programes d’ecologia, autor d’articles sobre història i estètica del jardí, entre altres activitats; Jorge Bayo, pintor de vida, paisatge i retrats de dimensió humana.
Capítol a capítol ens obren els ulls a una Barcelona més conscienciada en el valor de la terra i la natura, on alguns veïns aposten per la recol·lecció en zona urbana i segueixen aprenent del món rural per aplicar-lo a l’urbs, on es creen jardins comestibles que fomenten el contacte entre veïns, on podem descobrir els beneficis que aporten els arbres de ciutat i una nova manera de consumir habitant zones urbanes en decreixement.
A més de la prosa, el llibre amaga altres tresors que, gràcies a les aportacions dels mecenes, podrem gaudir. Jabier Herreros afegeix al final de cada capítol una recepta, amb l’arbre de protagonista i relacionada amb l’experiència que s’explica, per fer infusions, ungüents, vi, perfums, galetes, etc. Jorge Bayo, al seu torn, il·lustra cada capítol amb aquarel·les úniques i originals que evoquen el lloc pinzellada a pinzellada.
La idea és que, mitjançant l’aportació de 10 a 300 euros a la plataforma Verkami, s’aconsegueixi l’objectiu que permeti que el llibre imprès es materialitzi al setembre. Les aportacions van destinades a pagar les dues edicions del llibre, el disseny i maquetació, correcció del text, retoc de fotografies, revisió de la tipografia de les aquarel·les, impressió i enviament de les recompenses, a les quals es tindrà dret en funció de l’aportació (desplegable de postals de les aquarel·les, visites guiades i comentades per l’especialista Ignacio Somovilla per alguns dels jardins i horts que apareixen al llibre, una il·lustració original d’Ignacio Bayo, entrar en el sorteig d’una aquarel·la original i, una vegada superat l’objectiu, una bossa de roba per guardar el llibre amb algunes receptes o llavors). A més, els autors volen organitzar una festa en algun dels llocs citats al llibre per lliurar aquestes recompenses i per fer-hi el sorteig de l’aquarel·la original.
Sona bé, oi? Doncs participeu-hi clicant en aquest enllaç i, amb la vostra ajuda, la nostra ciutat podrà seguir sent cada vegada més verda, fèrtil i comestible