Una beguda refrescant, amb bombolles, tan versàtil que marida gairebé amb totes les propostes culinàries i, a més, saludable? Innova aquest Nadal i incorpora Kombutxa als àpats.
Aquest te fermentat és la versió més saludable i deliciosa que l’empresa Mūn Ferments elabora des de l’any 2015 d’una beguda realment sorprenent que va néixer cap a l’any 220 aC a l’Àsia i que es va fer famosa després de guarir un emperador japonès de greus afeccions digestives. S’explica, a més, que els samurais el duien a les batalles per tenir més energia.
Des de llavors, la producció es va anar estenent pel món, on s’ha elaborat de manera casolana fins que ha viscut una autèntica explosió gràcies al consum que en fan els que es cuiden per dins i per fora.
L’elaboració de kombutxa té una mica de màgia. Hi intervenen l’aigua i el te, però també bacteris i llevats, coneguts com a mare o SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), que s’encarreguen de fer-lo fermentar i que obtingui un bon grapat de propietats saludables.
Entre d’altres, el kombutxa conté probiòtics naturals, àcids orgànics, minerals, vitamines B6 i B9 i C i enzims. Tot plegat fa que tingui cura de la microbiota, crucial en tants àmbits de la salut; i que activi la funció hepàtica, principal responsable de la desintoxicació de l’organisme. Alhora, també té efecte antioxidant, per combatre els radicals lliures que genera l’excés oxidatiu, i reforça positivament els sistemes digestiu i immunològic.
La marca Kombutxa l’elabora de manera artesanal, amb ingredients naturals, de primera qualitat i ecològics. Però, en què es diferencia de la resta? El tret diferencial principal és la mínima quantitat de sucre residual que conté, realment baixa gràcies a un procés de fermentació que han perfeccionat els responsables de la companyia i que permet que ni tan sols s’hagi de refrigerar a l’hora d’emmagatzemar-lo.
Kombutxa, a més, no està pasteuritzat ni filtrat, de manera que es considera una beguda totalment viva. Així mateix, la marca també ha innovat per aconseguir que els seus productes tinguin un sabor realment deliciós, fet que ha permès que hagi estat el primer kombutxa a arribar a les taules de restaurants.
Al mercat ja s’hi poden trobar les 7 varietats que elaboren:
- Natural (sense gustos afegits en segona fermentació),
- Ginger (poma i gingebre)
- Hibiscus (magrana i hibisc)
- Flowers (raïm i saüc)
- Green (alfàbrega i matcha)
- Verbena (cogombre i marialluïsa)
- Isotonic (amb aigua de mar de Formentera i Eivissa)
A més, també han creat Paleo Birra, a base de kombutxa i llúpol, sense alcohol ni cap cereal.
Kombutxa es pot adquirir a més de 2.000 punts de venda: botigues ecològiques, herbolaris, botigues gurmet, centres de ioga i esportius, restaurants i bars saludables. Així mateix, també es pot encarregar a la botiga virtual en diferents formats, també per regalar!
Compra Kombutxa amb 10% descompte amb el codi KOMBUTXAETS |
La coach de salut i experta en cuina terapèutica i crua, Cristina Manyer, ha elaborat una proposta amb Kombutxa que segur que no deixarà ningú indiferent si la serviu a la taula de Nadal.
Recepta: Trufes vermelles
Ingredients
- 1/2 tassa de Kombutxa Hibiscus
- 160 g de remolatxa crua pelada
- 80 g de coco ratllat
- 1 c.s. de canyella en pols
- 2 dàtils
- Un pessic de sal marina
- Ratlladura de la pell de 3 llimones
- Ratlladura de la pell d’1 taronja gran
- 360 g de farina d’ametlla
- ½ tassa de nous picades
Ingredients per a l’acabat
- Cacau en pols
- Nabius
Preparació
- Bateu la remolatxa amb el Kombutxa, els dàtils, el pessic de sal marina i canyella fins a aconseguir una textura fina i lligada.
- Reserveu la crema en un bol gran, i afegiu-hi la resta d’ingredients
- Barregeu-ho bé perquè s’integrin tots els ingredients. Reserveu a la nevera durant tota la nit o al congelador 1-2 h.
- Feu boletes de la mida d’una trufa. Enfarineu-ne la meitat amb el cacau en pols; a la resta inseriu-hi un nabiu fent una lleugera pressió.
- Reserveu-les a la nevera.
- Serviu-les i gaudiu-ne!