¿Una beguda refrescant, amb bombolles, tan versàtil que marida gairebé amb totes les propostes culinàries i, a més a més, saludable? Innova aquest Nadal i incorpora Kombutxa als teus àpats. Aquest te fermentat és la versió més saludable i deliciosa, que l’empresa Mūn Ferments elabora des de l’any 2015. Una beguda realment sorprenent que va néixer als voltants de l’any 220 aC a Àsia i es va fer famosa després de guarir un emperador japonès de greus dolències digestives. S’explica, a més, que els samurais el duien a les seves batalles per tenir més energia. D’aleshores ençà, la seva producció es va anar estenent pel món, on s’ha elaborat de manera casolana fins que ha viscut una autèntica explosió gràcies al consum que en fan els que es cuiden per dins i per fora.

L’elaboració de kombucha té una mica de màgia. Hi intervenen l’aigua i el te, però també bacteris i llevats, coneguts com a mare o SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), que s’encarreguen de fer-lo fermentar i que obtingui un bon grapat de propietats saludables. Entre d’altres, el kombucha conté probiòtics naturals, àcids orgànics, minerals, vitamines B6 i B9 i C i enzims. Tot plegat fa que tingui cura de la microbiota, crucial en tants àmbits de la nostra salut; i que activi la funció hepàtica, principal responsable de la desintoxicació de l’organisme. Alhora, també té efecte antioxidant, per combatre els radicals lliures que genera l’excés oxidatiu, i reforça positivament els sistemes digestiu i immunològic.

La marca Kombutxa elabora de manera artesanal, amb ingredients naturals, de primera qualitat i ecològics. Però, en què es diferencia de la resta? El seu principal tret diferencial és la mínima quantitat de sucre residual que conté, realment baixa gràcies a l’acurat procés de fermentació que han perfeccionat els responsables de la companyia i que permet que ni tan sols s’hagi de refrigerar a l’hora d’emmagatzemar-lo. Kombutxa, a més, no està pasteuritzat ni filtrat, de manera que es considera una beguda totalment viva. Així mateix, la marca també ha innovat per aconseguir que els seus productes tinguin un sabor realment deliciós, fet que ha permès que hagi estat el primer kombucha en arribar a les taules de restaurants.

Al mercat ja s’hi poden trobar les seves 5 varietats: Ginger (poma i gingebre), Hibiscus (magrana i hibisc), Flowers (raïm i saüc), Green (alfàbrega i matcha) i Verbena (cogombre i marialluïsa). A més, també han creat PaleoBirra, a base de Kombutxa i llúpol, sense alcohol ni cap cereal.

Kombutxa es pot adquirir a més de 350 punts de venda: botigues ecològiques, herbolaris, botigues gourmet, centres de ioga i esportius, restaurants i bars saludables. Així mateix, també es pot encarregar a la botiga online kombutxa.com/shop en diferents formats, també de regal!

La coach de salut i experta en cuina terapèutica i crua, Cristina Manyer, ha elaborat una proposta amb Kombutxa que segur que no deixarà ningú indiferent si la serviu a la taula de Nadal.

Trufes vermelles

Ingredients

  • 1/2 tassa de Kombutxa Hibiscus
  • 160 grams de remolatxa crua pelada
  • 80 grams de coco ratllat
  • 1 cullerada sopera de canyella en pols
  • 2 dàtils
  • Un pessic de sal marina
  • Ratlladura de la pell de tres llimones
  • Ratlladura de la pell d’una taronja gran
  • 360 grams de farina d’ametlla
  • ½ tassa d’anous picades

Ingredients per l’acabat

  • Cacau en pols
  • Nabius

Preparació

  1. Bat la remolatxa amb el Kombutxa, els dàtils, el pessic de sal marina i canyella fins aconseguir una textura fina i lligada.
  2. Reserva la crema en un bol gran, on anar-hi afegint la resta d’ingredients
  3. Barreja bé perquè s’integrin tots els ingredients. Reserva a la nevera durant tota la nit o al congelador 1-2 h.
  4. Fes boletes de la mida d’una trufa. La meitat enfarina-les amb el cacau en pols. A la resta, insereix un nabiu fent una lleugera pressió.
  5. Reserva a la nevera o, fins i tot,
  6. Serveix i gaudeix!