Varietats de tomàquet

Varietats de tomàquet

Per la seva olor, textura i sabor, per les múltiples propietats beneficioses que ens aporta (és molt ric en antioxidants) i perquè és molt versàtil a la cuina, el tomàquet és una de les fruites-hortalisses reines dels mercats i de les cuines catalanes i mediterrànies. A casa nostra, el fem servir per fer amanides, per sucar pa, per fer gaspatxos, cremes, sucs i salses de tot tipus. Però, més enllà del tomàquet verd, el de penjar, el cor de bou i els xerris, seríem capaços d’anomenar-ne altres varietats?

Als camps del Vallès, tradicionalment s’han cultivat més d’una desena de tipus diferents de tomàquets que, malauradament i en benefici de l’agricultura intensiva, s’han anat perdent amb el pas del temps. Des de fa un anys però, alguns agricultors s’han convençut de la necessitat de recuperar els sabors i la varietat del passat i han transformat els seus camps en camps de tomàquets de cultiu ecològic, rics en varietat i lliures de fertilitzants químics i pesticides, fet que assegura el màxim manteniment del gust, de l’olor i de les propietats nutritives tan fantàstiques que tenen.

Coincidint amb la temporada de tomàquets (l’estiu) i amb l’objectiu de donar a conèixer les virtuts i la riquesa del fruit de la preuada tomaquera, Santa Eulàlia de Ronçana celebra aquest cap de setmana per cinquè any consecutiu la Fira del Tomàquet del Vallès, on es podran descobrir, tastar i comprar directament del productor les varietats antigues i autòctones conreades al Vallès. Com cada any, la fira també organitza altres activitats lúdiques com ara tallers pràctics de cuina i visites guiades als horts dels productors.

Programa de la V Fira del Tomàquet del Vallès.

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor